(19.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Složení Sněmovny bylo jiné, váš opoziční pětiblok plus SPD měly i jiné obstrukční nástroje, než mají nyní dvě strany v opozici. Mohli jste jen společnými pauzami - a také jste to dělali - vypauzovat 10 hodin jednání, a tím v podstatě zobstruovat celý jednací den, což jste také opakovaně předvedli, například v případě dovolby členů mediálních rad. Měli jste nepřeberné množství přednostních práv, která my prostě nemáme. A tak logicky, abychom jako opozice dosáhli stejného cíle, využíváme jiných, ale legitimních způsobů. To vy ale odmítáte respektovat a pak atmosféra v Poslanecké sněmovně vypadá, jak vypadá, a vaší zásluhou pak také dojde k vyhroceným situacím, jako byla ta při projednávání pravděpodobně protiústavního zákona o změně valorizace důchodů.

Vy jako předsedkyně Sněmovny, prostřednictvím pana místopředsedy, jste umožnila, aby byla opozice absolutně zkrácena na svých právech, jako byste zapomněla, že jste v opozici seděla a že tam pravděpodobně někdy opět sedět budete.

Když ten páteční večer dospěla situace do kritického bodu, kdy nám byla odebrána i přednostní práva, což se mimochodem nikdy v minulosti nestalo, vyzývala jsem vás opakovaně ke svolání grémia a vím, že jsem nebyla sama. Vy jste to ale nepochopitelně odmítala. Kdy jindy bychom měli sednout a jednat než v takovouto chvíli? Až pan premiér, ke kterému mohu mít tisíce výhrad a mám, ale tady mu přiznám ten kredit, protože udělal tu práci za vás a svolal politické grémium, kde se situace nakonec nějakým způsobem vyřešila. To bylo vaše naprosté selhání, kde se jen potvrdilo, že vy jste tuto Sněmovnu vést neměla.

Ale ono to není jenom o tom, co se odehrává v politické rovině. Já se znovu vrátím na začátek svého vystoupení, vrátím se k té pokoře. Vaše výroky o dvou svetrech, o tom, že vláda tu není od toho, aby se starala o lidi, nebo z nedávné doby výtka novináři, proč používá čínský telefon, jestli snad nemá na iPhone... Pevně věřím, že to bylo myšleno ve vtipu. I tak to ale všechno dohromady dokresluje obrázek, jestli byste měla, nebo neměla být tím nejvyšším reprezentantem tohoto sboru.

Samozřejmě si dobře uvědomujeme, že kapřík si rybník nevypouští, a koaliční poslanci ho pravděpodobně nevypustí ani předsedkyni jedné z pěti koaličních stran. Na druhou stranu věřím, už ten samotný takto zásadní krok, ke kterému jsme přistoupili, je dostatečný k tomu, aby si vládní strany a nejlépe sama paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová uvědomily, že její přístup nejenže není v pořádku, ale hlavně není ani správný. A i když nejspíše bude předsedkyní i po dnešním hlasování, tak by bylo dobré mít na paměti tři slova: všeho do času.

Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nicméně poprosím paní předsedkyni, aby se mnou od stolku zpravodajů sledovala všeobecnou rozpravu, kterou tímto otevírám.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Omlouvám se, pane místopředsedo, my jsme se na klubu dohodli, že zpravodajem za tento tisk bude předseda ústavního výboru pan Radek Vondráček.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrá, ale vy jste vystupovala jako první, jako předkladatelka. Dobrá. Jestli s tím budou souhlasit ostatní členové Poslanecké sněmovny, tak o tom nemusíme hlasovat, a poprosím tedy pana poslance Vondráček, aby se ujal místa u stolku zpravodajů a sledoval rozpravu on. Nebo o tom chcete hlasovat? Nenamítá nikdo nic? Je tam zájem o hlasování? Vidím pokyvování hlavy, tak budeme hlasovat. Gongem přivolám ostatní kolegy.

Mezitím načtu dvě omluvy: z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Berki od 17.50 do 18.50 hodin a omlouvá se pan poslanec Richter od 18.15 hodin z pracovních důvodů.

Ano, eviduji váš zájem o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami opětovně. Počet poslanců se ustálil.

 

Připomenu pro ty, co přicházejí, že budeme hlasovat o návrhu na změnu zpravodaje, a sice je tu návrh, aby zpravodajem k tomuto bodu byl místo paní Aleny Schillerové pan poslanec Vondráček.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 124, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Já tedy poprosím pana poslance Vondráčka, aby sledoval od stolku zpravodajů všeobecnou rozpravu, kterou tímto otvírám. Do všeobecné rozpravy se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Následovat s přednostním právem bude pan předseda Okamura. Paní předsedkyně, prosím, máte slovo.

Poprosím kolegy a kolegyně, aby se utišili, a ti, kteří si chtějí povídat, aby se přesunuli pokud možno do předsálí. Děkuji. Ještě počkáme, než v sále bude ticho. Kolegyně, kolegové v pravé části sálu, prosím o ztišení. Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já bych chtěla nejdříve na úvod, protože je to dnes vlastně první příležitost, kdy k vám promlouvám poté, co skončila naše cesta společně se šesti poslanci na Tchaj-wan, vám vyjádřit poděkování za to, že jsme tuto cestu mohli uskutečnit. Jedna z těch věcí, která tady je mi vyčítána jak už paní předkladatelkou, tak v mediálním prostoru jinými zástupci těch, kteří tady tento bod nechali na schůzi zařadit, protože pod něj dali své podpisy, je, že nejsem údajně předsedkyní vás všech. Tak já bych chtěla i z tohoto místa vám vlastně vyjádřit poděkování i tchajwanského Legislativního dvora. To ocenění, které tam je vždycky uváděno, že jsem dostala já, tak já je vnímám jako ocenění celé Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, nikoliv jako ocenění jenom mé, protože takhle já přistupuji přesně i k tomu, když v rámci zahraničních cest reprezentuji tady tuto komoru. Možná to v některých vzbuzuje trošku podiv, ale já to tak opravdu chtěla i tímto prostřednictvím všem kolegyním a kolegům sdělit.

Víte, ty důvody, které slýchám a které tady i zazněly od paní předsedkyně Schillerové, jakési stranění jenom koaličním poslancům, si myslím, že jsou naprosto liché a že se dá dohledat opakovaně i ve stenozáznamech, kdy jako řídící schůze okřikuji a vedu ke kázni, k dodržování jednacího řádu a pravidel, opravdu kohokoliv z poslanců, ať už je to z vládní koalice, nebo je to z opozice. Ostatně si pamatuji, že mnohdy, když se právě takováto situace stane směrem ať už ode mě, nebo od kohokoliv z místopředsedů vládní koalice k vládnímu poslanci, tak to bylo i kvitováno z vaší strany. To asi snad nebudete popírat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP