(19.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní předsedkyně. Vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky. První faktická poznámka - paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Brázdil.

Než paní poslankyně dorazí k řečnickému pultíku, tak oznámím, že paní poslankyně Dražilová ruší dnešní omluvu.

Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty na faktickou poznámku.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem vás bedlivě poslouchala, paní předsedkyně, prostřednictvím pana předsedajícího. Já si připadám, že jsme snad byli všichni na jiném jednání. Vy jste tady vyprávěla o tom, ano, krásně monotónním hlasem jste jela, bylo to úžasné, ale ty diskuse tady byly vyostřené a ve své podstatě vy jste ubrali opozici její právo. Za nás vystoupila dvě přednostní práva, slyšíte dobře, dvě přednostní práva! Další přednostní práva ani nevystoupila. Ano, bavili jsme se tady faktickými poznámkami, třeba až do ranních hodin, ale ty jste nám taky omezili v rozporu s jednací řádem. Co vám říká jednací řád? Vám dovoluje, abyste omezili faktické poznámky? Vždyť vy jste si z jednacího řádu udělali trhací kalendář, vy si ho ohýbáte tak, jak se vám líbí! A vy nám tady teď krásně monotónním hlasem budete říkat, že vlastně my jsme ti zlobiví, že my vás tady nějakým způsobem peskujeme. My vás nepeskujeme, my chceme, aby prostě se zákon, což je jednací řád, dodržoval. Věřím tomu, že vystoupí i další kolegové. Já jsem tady u toho byla, já jsem tady do těch ranních hodin mluvila, ale říkám, my jsme, celou dobu jsme se bavili faktickými poznámkami. A říkám, kolega, pan Haas, prostřednictvím pana předsedajícího, tady byl zde také, já mu stále děkuji a budu mu děkovat za to, že reagoval a byl ochoten se s námi na to bavit, ale my jsme se ani ke svým projevům nedostali, protože jste nás, jak vy říkáte, demokraticky omezili. Vy jste nás normálně demokraticky omezili a sebrali jste nám všechno, na co jsme měli právo. Takže nezlobte se na mě, za mě jste selhala. Měla jste tady být, nevím, kde jste byla, měla jste tady být a měla jste to zastavit. Měla jste to zastavit dřív (Předsedající: Čas, paní poslankyně.), než se to dostalo tam, kam se to dostalo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další vystoupí pan poslanec Brázdil s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Paní Markéto Pekarová Adamová. (Odmlka.) Jak mi napovídá, prostřednictvím - vy jste mě nenechali ani domluvit. Tak ještě jednou. Paní Markéto Pekarová Adamová, prostřednictvím pana předsedajícího. Deset let nazpátek je první výjezdní zasedání výboru pro zdravotnictví a sociální. Měli jsme to dohromady. A s jedním kolegou, a já to řeknu, Milošem Janulíkem, jsme s vámi seděli u oběda. A my jsme se snažili vést takový rozhovor, nevázaný, takový, aby byl optimistický, a jsme i nějaké vtípky řekli. Vy jste se ani jednou nezasmála. A já jsem si tehdy řekl, ta dáma, ona nemá smysl pro humor, to se tak může stát.

Ale já teď vím, že, paní Pekarová Adamová, vy nejste, nemáte smysl pro humor, vy jste zlý člověk, pro mě jste zlý člověk, já vám to řeknu. (Hlasité bouchání do lavic zprava.) Vy jste pro mě zlý člověk, protože vy jste mi vlastně sebrala výkon mandátu. Vy, předsedkyně, jste mi nedovolila tehdy před pár týdny mluvit tady na mikrofon. Když to udělal pan Žáček tehdy na výboru bezpečnostním a nedal mi tu možnost umožnit tedy výkon mandátu, no, tak dobře. A tehdy se měl omluvit díky jiným kolegům, omluvil se. Fajn, já jsem tady čekal dneska, že vy se omluvíte, řeknete, tak ano, přehnala jsem to, a to bych bral. A docela bych vám možná i zas uvěřil, že, že jste v pohodě. Nejste, pro mě nejste předsedkyní. A že jste ťukali, no dobře - já jsem řekl svůj názor, snad jsem nebyl nějak extra zlý, mluvil jsem pravdu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí v pořadí s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brabec, připraví se paní poslankyně Ožanová. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já budu stručný, myslím, že to do toho vměstnám. Všichni jsme tady - nebo drtivá většina z nás tady tenkrát byla, pamatujeme si tu scénu. Já myslím, že jsme z ní nebyli šťastní, my jsme ji nevyvolali proto, abychom tady chtěli něco vyhrotit. My jsme byli vmanévrováni bezprecedentním omezením práva opozice, bezprecedentním, které tady nikdy nenastalo, do situace, která myslím pro nikoho z nás nebyla komfortní. A jestli si paní předsedkyně Sněmovny, prostřednictvím pana předsedajícího, myslí, že jsme to udělali proto, aby nás tady někde vyváděla policie, tak je opravdu, ale opravdu na hlubokém omylu, a to samo nejlépe asi vyjadřuje ten rozdíl chápání.

Pro mě je ten problém následující. Já si prostě myslím - a s tím asi nebudete souhlasit, myslím, že možná ani nebudete ťukat, ale když budete ťukat, nechci říct, že je mi to jedno, ale řeknu to - já si myslím, paní předsedkyně Sněmovny, prostřednictvím pana předsedajícího, že vám prostě chybí lidská zralost, zatím ještě. Já jsem přesvědčen, že tohle by se za Vondráčka nestalo, protože on měl tu schopnost, která je naučená, částečně možná vrozená, uklidňovat věci, když se začínají hrotit, protože to je vlastnost lídra. Já si myslím, že prostě vy ji nemáte. Otázka, jestli ji někdy získáte - ale myslím, že ji prostě nemáte, a tady se to jasně ukázalo. Kdyby tady opravdu asi pan premiér Fiala také částečně do toho nezasáhl, nebylo svoláno grémium, tak se to opravdu dál vyhrotilo a já si myslím, že ke škodě všech. Já to považuju za selhání vaše, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny prostřednictvím pana předsedajícího, a celého tedy vedení Sněmovny. A myslím si, že to vyplývá opravdu z toho, že vy máte vlastnosti, které s tím nejsou slučitelné, s tím, abyste ustála věci, když se začínají hrotit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní poprosím paní poslankyni Ožanovou.

Než dorazí k řečnickému pultu, načtu tři omluvy. Pan poslanec Kohajda se omlouvá od 18.30 hodin do 18.10 (?) hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kott Josef se omlouvá od 19 hodin do 19.30 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Svoboda Pavel se od 19.15 do 19.30 hodin omlouvá z osobních důvodů.

Tak, paní poslankyně Ožanová, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP