(19.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Nicméně to, co tady říkala paní předsedkyně Sněmovny o tom, že bychom neměli být osobní, neměli bychom být osobně útoční, s tím já plně souhlasím, a proto se vám, paní předsedkyně, jako místopředseda klubu hnutí ANO omlouvám. (Potlesk z různých částí sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla zatím poslední faktická poznámka. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Okamura. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady opoziční bod na základě podpisů SPD a ANO na odvolání předsedkyně Sněmovny Pekarové Adamové z vládní TOP 09. Přestože to vypadá, že přes vládní většinu se nepodaří opoziční menšině odvolat paní Pekarovou Adamovou z čela Sněmovny, tak má smysl zopakovat závažné důvody, proč by takový člověk neměl sedět v čele Sněmovny.

Je to skutečně ostuda, kterou tato Sněmovna ještě nikdy nezažívala. Stížnosti na její způsob řízení jsou tu od opozice prakticky celou dobu, stejně jako na její aktivismus, s nímž ve Sněmovně provádí věci, které doposud nebyly zvykem. O kvalitách paní předsedkyně má zcela jasno i pan premiér Petr Fiala. Paní Pekarová je jediná předsedkyně strany vládní koalice, vládní pětikoalice, kterou Petr Fiala nevzal do vlády, a dobře věděl proč. Ale samozřejmě jí musí nějakou tu slušně placenou a důstojnou trafiku dát, aby mu koalice vydržela. Výroky a činy paní předsedkyně dlouhodobě negativně hýbají veřejností a pochopitelně je terčem vtipů po celé republice. V tom jí statečně sekunduje i předseda Senátu Vystrčil z ODS, a to tak, že důsledky jejich chování, tedy to, že jsou terčem masivního posměchu, se musí zabývat dokonce i česká tajná služba BIS. Pan Koudelka, šéf BIS, k tomu uvedl - cituji: "Znevažování předsedy Senátu a předsedkyně Poslanecké sněmovny má tendenci nahlodávat důvěru společnosti ve stát. BIS na to musí reagovat." Konec citátu šéfa BIS Koudelky.

Vážené dámy a pánové, výroky paní Pekarové Adamové u předsednického pultu jsou opravdu legendární. Její ideologická zapálenost je srovnatelná snad jen se svazáky z padesátých let. Ale tím zásadním důvodem, který nás vedl ke svolání dnešního bodu na odvolání předsedkyně Sněmovny, je faktické porušování zákona, kterého se paní předsedkyně dopustila.

V prvé řadě tu máme fakt, že paní předsedkyně vyhlásila stav legislativní nouze, o který požádala vláda kvůli novele důchodového valorizačního mechanismu. To je ten zákon z minulého měsíce, kterým jste okradli i spolu s prezidentem Pavlem 3 miliony důchodců o valorizaci. Žádat o stav legislativní nouze může vláda kdykoliv, ale vyhlášení tohoto stavu musí splňovat zákonné parametry. Stav legislativní nouze má být vyhlašován v případech válek, pohrom a podobných nečekaných situací vyžadujících pružnou reakci, za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy hrozí státu značné hospodářské škody, což rozhodně není případ zákonné valorizace. Retroaktivní změna pravidel pro vyplácení důchodů je podle našeho názoru navíc jednoznačně protiústavní.

Další věcí je fakt - a u toho bych se právě zastavil - že paní předsedkyně v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny odebrala právo mluvit opozičním poslancům s přednostním právem, kterým toto právo ze zákona přísluší, což je zcela jasné porušení zákona. O tom, že paní předsedkyně svou pravomoc zneužila, není pochyb. Slovy zákona, vykonávala svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu. Paní Pekarová porušila zákon ze zcela zavrženíhodných pohnutek, protože chtěla nezákonným způsobem potlačit demokratickou a svobodnou diskusi na parlamentní půdě. Takový pokus o omezování demokracie přímo ve Sněmovně je nejen zavrženíhodný, ale je třeba, abychom tento precedent nenechali zapadnout a minimálně se shodli, že umlčovat opozici silou a proti zákonu je v demokracii nepřípustné. K demokracii patří to, že vládne většina, ale také to, že většina neumlčuje menšinu. A to hlavní je, že demokracii v prvé řadě tvoří svobodná diskuse, kterou demokrat neničí a nelikviduje, ať už na internetu, tak v televizi, v tisku ani na parlamentní půdě.

Když shrnu výše uvedené, paní předsedkyně Pekarová dělá Parlamentu takovou ostudu, že to musí řešit i česká tajná služba BIS. Paní předsedkyně nezvládá řídit Sněmovnu, naopak jen zvyšuje chaos. Paní Pekarová Adamová porušila zákon svým rozhodnutím potlačit demokratickou diskusi a sebrat zákonem dané právo na projev předsedům stran. Paní Pekarová zcela evidentně potlačuje demokracii, a to dokonce na parlamentní půdě, což si mimochodem uvědomili i poslanci vládní pětikoalice, kde na tom svolaném grémiu až na základě žádostí opozice a opakovaných hlasitých žádostí opozice vládní koalice revokovala to, že jste nám protizákonně odebrali přednostní právo, a uvedli jste to za hodinu a půl do pořádku, takže i sama vládní koalice uznala, že předsedkyně Sněmovny neřídí Sněmovnu v souladu se zákonem a že došlo k porušení zákona. Takže tady je to přímo zcela flagrantně úplně jasné.

Můžete namítnout, že paní Pekarová Adamová nezná § 67 zákona o jednacím řádu Sněmovny, který jasně říká, že předsedající Sněmovny udělí slovo kdykoliv, kdy o to požádá, kromě jiného poslanci, který je předsedou politické strany či hnutí, k nimž příslušejí poslanci poslaneckého klubu ustaveného na začátku volebního období. Paní Pekarová Adamová měla možnost půldruhého roku studovat alespoň zákon o jednacím řádu, podle kterého má řídit schůzi. Ani tuhle základní věc nezvládla, nebo, a to je horší varianta, jednací řád zná, ale na zákon kašle a práva druhých potlačuje naprosto svévolně. Takový člověk do vedení Sněmovny rozhodně nepatří. Nebýt v koalici, není ona a její strana ani ve Sněmovně. I to je k zamyšlení, že předsedkyní Sněmovny je zástupce partaje, která se do Parlamentu dostala vlastně jen po zádech jiné silnější partaje a sama o sobě důvěru občanů nemá. Zde vidíme, že důvěru nemá naprostým právem.

Co říci na závěr? Lidé z celé republiky nám píší samozřejmě daleko více oprávněných a zcela zásadních výhrad vůči chování paní Pekarové Adamové. Jen připomenu, že před parlamentními volbami v Maďarsku předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová veřejně vyjádřila přání, aby voliči vyhnali Orbána, premiéra naší spojenecké země jak v rámci V4, tak v EU. Ostudu ze svého výkonu funkce tak posunula na mezinárodní úroveň.

To minimum, co na paní předsedkyni tady ve Sněmovně požadujeme, je, aby zástupci pětikoalice alespoň při řízení schůze Sněmovny dodržovali zákon, a to paní Pekarová Adamová nedělá.

Mimochodem, to vaše vystoupení bylo plné opět nepravd, řekl bych i lží. Za prvé, poslanec Volný neměl přednostní právo na vystoupení, na které mají ze zákona předsedové stran právo, takže tady řešíme úplně jinou situaci. Za druhé jste tady zase veřejně lhala a mluvila jste o nějakém šíření závisti a nenávisti. Vždyť jste to byla právě vy, kdo v médiích veřejně komentoval, aniž jste byla tázána, umístění mého domu, v jaké je čtvrti v Praze, abyste poštvala lidi proti mojí rodině.

Z výše uvedených důvodů požaduje SPD odvolání paní Pekarová Adamové z funkce. Jedná se především o ty zákonné důvody, o kterých jsem hovořil. Požadujeme odvolání z funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Jenom zopakuji, že oslovujeme prostřednictvím předsedajícího ostatní poslance, a to včetně paní předsedkyně Pekarové Adamové.

S faktickou poznámkou se hlásí pan Okamura Hayato. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hayato Okamura: Dobrý večer, milé kolegyně, milí kolegové. Já nejsem právník a žádný velký znalec jednacího řádu, ale projednáváme tady otázku možného odvolání naší paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové. A když se podívám na rok a půl jejího účinkování v této nesmírně odpovědné a náročné, musíme říct taky ústavní funkci, tak ji musím přes všechnu lidskou nedokonalost jednoznačně pochválit. Ona se taky velice činí na poli mezinárodních kontaktů naší Sněmovny, kde skutečně vystupuje za celý náš sbor, nečiní tam nějaké stranické rozdíly. Sám jsem měl tu čest a možnost být při několika takových mezinárodních setkáních tady na půdě Sněmovny, jednou také na společné cestě do Polska. A musím vyzdvihnout velikou kultivovanost, rozhled, vzdělanost a taky diplomatický talent paní předsedkyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP