(20.00 hodin)
(pokračuje Hayato Okamura)

To je asi všechno, co k tomu můžu říct. Já předsedkyni Markétě Pekarové Adamové důvěřuji, vážím si jí jako člověka a určitě jsem pro to, aby mohla ve své funkci pokračovat. A přeji vám všem požehnané a radostné Velikonoce. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme, nápodobně. S další faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Rais - nebo ne s další, ale s faktickou poznámkou. (Hlas mimo mikrofon.) Pan poslanec Rais omylem, dobrá, tak budeme pokračovat v přednostních právech a s přednostním právem vystoupí předseda vlády pan Petr Fiala. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, já myslím, že všichni, kdo tu jsme a kdo sledujeme toto jednání, víme, že ten útok opozice na předsedkyni Poslanecké sněmovny je útok zástupný. Osm desítek opozičních poslanců se chtělo znovu nějak vymezit proti naší vládě, naší vládní koalici, a v rámci toho se rozhodli bez jediného objektivního důvodu zaútočit na předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Je to krok, který následuje po různých, nejrůznějších pokusech opozice o obstrukce, obstrukce, které nejsou intenzitou, délkou, vlastně ničím, rozsahem srovnatelné s těmi obstrukcemi, které jsme v minulém volebním období dělali my. A po tom všem, kdy opozice nebo část opozice, abych byl spravedlivý, dokonce fyzicky zablokovala tuto vrcholnou instituci české demokracie, což bylo v rozporu nejen s jednacím řádem, ale také v rozporu se všemi pravidly parlamentní kultury, se snaží zakrýt toto selhání obviňováním paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové.

Dnes tedy opět nejde o nic jiného než o zástupný program, kterým je zaplňován čas, který Sněmovna má, místo toho, abychom rozhodovali o věcech, které jsou skutečně užitečné pro občany České republiky. Věřím, že občané chápou, o co tu jde, že tyto pokusy sledují a že tyto pokusy také sčítají. Snahu řešit vlastní selhání tímto způsobem nepovažuji v několika ohledech za důstojnou a myslím, že to není důstojné. Je to nedůstojné především pro ty, kdo se k tomuto zástupnému útoku propůjčili.

A i ten způsob, kterým přistupujete při této rozpravě k paní předsedkyni, mnohé ukazuje. Charakteristik jako zlý člověk, mluví monotónním hlasem, chybí osobní zralost, připomíná svazáky padesátých let, prostě osobní útoky, pokusy o psychologické hodnocení, jakési psychologické pseudoanalýzy, něco, co prostě do této Sněmovny nepatří a co v komunikaci mezi politiky opravdu je porušením, jednoznačným porušením politické kultury.

A nakonec, že ten útok je motivovaný politicky, potvrzují i slova paní předsedkyně Aleny Schillerové, která - abych byl spravedlivý - nepoužila tato dehonestující vyjádření, nicméně hodnotila tady politické výroky, politické názory, politické projevy paní předsedkyně Pekarové Adamové, čili jasně se ukazuje, že ten útok je vedený politicky. A kdybychom my takto přistupovali k vašim lidem ve vedení této Poslanecké sněmovny, tak už jsme dávno museli třeba pana místopředsedu Havlíčka odvolat. Ale my takto k lidem, kteří jsou ve vedení Poslanecké sněmovny, nepřistupujeme, my dokážeme rozlišit jeho politickou pozici, jeho stranicko-politickou pozici a jeho vystupování ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny. A myslím, že toto bylo vždycky dobrou tradicí v této Sněmovně a že byste to měli dělat také i v případě paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové.

Znovu říkám, je to zástupné, je to útok na vládní koalici a je to snaha zakrýt vaše selhání při projednávání úpravy valorizací. Ale pokud se opozice chce bavit o Markétě Pekarové Adamové, tak toto právo respektuji a jsem připraven v takovéto debatě představit svoji pozici a pozici celé vládní koalice. A ta je následující: paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová svou funkci zvládá výborně. Markéta Pekarová Adamová se také nedopouští žádných excesů, kterých jsme tady byli svědky v posledních letech, my, kteří jsme v této Sněmovně byli minulém a předminulém volebním období, máme v živé paměti a které tu dnes nemá ani smysl vyjmenovávat. Od Markéty Pekarové Adamové jsme se ničeho takového nedočkali a nedočkali jsme se toho mimo jiné proto, že pracuje naprosto profesionálně. Měli bychom být rádi, že ve vedení Sněmovny máme kompetentní političku, která důstojně - důstojně, a to chci zdůraznit - důstojně reprezentuje Parlament České republiky i celou naši zemi. Političku, která se navíc celou dobu, co je ve funkci, upřímně snaží o hledání shody a vytváření kompromisu mezi poslaneckými kluby a politickými stranami, i když to nebývá snadné, a tentokrát to není vůbec snadné. A také političku, která striktně trvá na tom, aby se při jednání Poslanecké sněmovny dodržoval jednací řád a parlamentní kultura - tedy dělá přesně to, co její funkce vyžaduje. Ze všech těchto důvodů má paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová mou podporu a má také podporu všech stran naší vládní koalice. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: I já děkuji. Převzala jsem řízení schůze, krásný večer. A nyní přistoupíme k faktickým poznámkám, které reagují. Jako první se hlásí paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se paní poslankyně Taťána Malá. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, pane premiére, vás mohu oslovovat přímo. Víte, kdybyste sledovali, tak například já jsem se chtěla bavit o jednání paní předsedkyně již dříve. Navrhovala jsem bod programu, který měl právě probrat její pochybení při mnou dnes zmíněném telemostu s panem prezidentem Zelenským. Opravdu, promiňte mi, tehdy tu důstojnost narušovala pravděpodobně její asistentka, a přesto ji paní předsedkyně nevykázala. Už tehdy jsem si říkala, zda je to možné, jestli je to proto, že obtěžuje pouze určitou část politického spektra. Ale jestli toto považujete za důstojné, tak já ne. Kdo má přístup do tohoto sálu? Kdekdo. Prosím, já tedy žádám, aby všichni mí asistenti tady mohli kdykoliv přijít a natáčet si kohokoliv a pořizovat záznamy. Jestli se ptáte, jestli mám důkazy - ano. Na stránkách Sněmovny jsem nenašla tuto scénu, ale strejda Google je fakt dobrý, na záznamech České televize jsem si to našla. Dokonce jsem si ověřila, že fakt se nemýlím, že tam ta osoba, která tady poskakovala, byla natočena.

Takže, promiňte, za mě to jednání, které jen dnes pořád zmiňováno, bylo pouze vyvrcholením. To je soubor excesů, to není jednotlivá věc, jedno jednání. Prosím vás, zkuste se vzpamatovat, takových drobností je hodně.

A na závěr, pan Feranec, vaším prostřednictvím, kolega tady říkal, že jsme byli umlčeni v rozpravě s odůvodněním, že je nás hodně. Dle ústavy každý poslanec jedná sám za sebe a je jedno, že je nás hodně. (Předsedající: Čas.) Bohužel v našem klubu je nás 61 (Předsedající: Čas, prosím.), v jiných 4. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP