(20.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím o dodržování času.

Paní poslankyně Taťána Malá je nyní na řadě se svou faktickou a připraví se paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobrý večer, kolegyně a kolegové, musím zareagovat na pana premiéra, který tady bohužel už v tuto chvíli není. Mně se to zdá jako zlý sen. Takže když vy jste seděli v opozici a něco jste kritizovali, tak to byla konstruktivní kritika. Když sedíme my v opozici, něco kritizujeme, nelíbí se nám, že z jednacího řádu děláte trhací kalendář, zakrýváme podle vás nějaké své problémy a svou neschopnost. Když za nás demonstrovali venku lidé, tak jsme byli neschopná vláda a kritizovali nás oprávněně. Když stojí ti lidé na náměstí kvůli vám a neschopnosti vaší vlády a vaší koalice, tak jsou to proruští švábi. Prosím vás, nechcete nám říct, jaká ta pravidla už tedy jsou a trošičku se zamyslet a popřemýšlet o tom, jestli by už nebyl fakt čas na nějakou sebereflexi? Děkuji. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Berenika Peštová je nyní na řadě se svou faktickou, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, paní kolegyně Taťána Malá řekla velkou část toho, co jsem také tady chtěla říct. Ale v každém případě tedy navážu, budu pokračovat dál. Projev pana premiéra mi připadal... takové ty projevy kdysi dávno, co byly, a hlavně ta message, která tam byla: kdo nejde s námi, jde proti nám. Vy už ve své podstatě se vůči nám chováte tak, že my už ani nemůžeme mít vlastní názor. My si ho můžeme tady říct, a potom, co ho řekneme svobodně, tak už ta svoboda potom, co ho řekneme, není, protože už jsme za to peskováni, protože jsme proruští švábi, podporujeme Rusko, přitom tady nikdo nic takového neříká.

My se celou dobu snažíme bavit o tom, že se nám nelíbí, jakým způsobem se chováte k opozici. Já sama jsem také navrhovala několik bodů, kdy se mi to nelíbilo a chtěla jsem to tady řešit na plénu. Bohužel, ty body nebyly vůbec vzaté na program.

Jenom jsem tady ještě chtěla navázat na to, co tady řekl pan premiér ohledně pana Havlíčka. Takže pan Havlíček je špatný v tom, že ctil jednací řád, protože právě ty protinávrhy, které tady padaly, on si je poctivě zapisoval a nechal o nich hlasovat. A paní Pekarová, která porušila jednací řád, protože jich tady bylo moc, a řekla, že jsou všechny stejné, tak prostě to vůbec nevzala a nenechala o tom demokraticky hlasovat.

Vy jste zapomněli, jakým způsobem se tady svoláváte? Když vidíte, že vás tady je málo, jak přistoupí jeden z vás a začne nám tady vyprávět a zdravit tady kdekoho, a než protinávrh jeho padne, tak vy s vyplazeným jazykem doběhnete? Měli byste si zamést před vlastním prahem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková, poté paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý večer, kolegyně a kolegové. Já se vyjádřím k vystoupení paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, prostřednictvím vás, paní předsedající, a vystoupení pana premiéra. Mě ta obě vystoupení opravdu velmi, velmi zklamala. Více tedy vystoupení pana premiéra. Místo toho, abyste vystoupili s pokorou a abyste vystoupili jako lidé, kteří chápou, v jaké se nachází pozici, jaký je jakýsi jejich úkol a že by měli v sobě nalézt tu pokoru, tak bohužel pan premiér vystoupil jako sebestředný člověk, a místy jsem si myslela, že paní předsedkyně Sněmovny trochu to svědomí zpytuje, a doufám, že to tak bylo. Ale pochopte jednu jedinou věc. Vy jste ztratili obyčejnou lidskou tvář, ne před námi, ale před národem. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Jana Pastuchová nyní, připraví se pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jak říká Patrik Nacher, také jsem nechtěla vystupovat, ale nadzvedl mě z křesílka trochu projev pana premiéra. I když je to pan premiér, mlčeti je někdy zlato. A asi by nebyly tyhle faktické poznámky, kdyby nám tady nepředvedl ten svůj projev. A já musím říct, že tady už ta samochvála opravdu smrdí. On nás tady napadl v tom, že tímto my tady vlastně máme nebo zakrýváme nějakou slabost. My jsme vyvolali tuhle schůzi potom, co se tady dělo v Poslanecké sněmovně ty čtyři dny a tři noci, kdy nám bylo odebráno právo mluvit. Vy jste si asi neuvědomili, že náš poslanecký klub má 71 poslanců a každý z těch poslanců má právo mluvit. Některé poslanecké kluby mají 4, tak to mají za sebou hodně rychle, nás je 72. Takže už si to prosím, 71, děkuji, pane ministře. Nebylo to naše selhání. My jsme tady bránili to, aby se nevalorizovaly důchody. Takže my tady žádnou slabost neshledáváme. My jsme se pouze bránili, ale vy jste nám to zakázali. Prosím, uvědomte si, je nás 71, každý jsme za někoho zvolen, za nějaký kraj, a všichni máme a chceme mít právo tady mluvit. Děkuju. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji také za dodržení času. Nyní tedy pan poslanec Ladislav Okleštěk a jsou tu další faktické, následně pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já to trošku genderově vyvážím, protože tady byla smršť žen, ale já se musím vyjádřit k panu premiérovi, protože to už nešlo. Vážený a milý pane premiére, nevím, kdo vám to napsal. Četl jste to sice hezky, ale ten obsah - katastrofa. Já si nedovedu představit nic demagogičtějšího, než tady zaznělo. To, že jste nás zkritizoval, že jsme neobstáli při obhajobě valorizace penzí, vaší obhajobě, no tak to už je úplný vrchol, protože my jsme dělali, co jsme mohli, a vy jste tady ohnuli, co jste mohli. Takže tam si nemáme vůbec o čem co povídat. Vy jste selhali a možná že přijde Ústavní soud, který to narovná. Už jsem se lekl, že běží ústavní soudce Marek Benda. (Poslanec Benda proběhl sálem. Pobavení a smích v sále.) Ale to se omlouvám, Marku, ještě mám jakýsi prostor. Ale to, že pan premiér nás bude tady napadat, že politizujeme a taháme politiku sem na tuto půdu - milý pane premiére, okamžikem zvolení jste se stal politikem, tak jak my všichni, ať jsme chtěli, nebo ne. Takže politizovat v Poslanecké sněmovně, to si myslím, že je váš a náš úkol, a tu politiku máme vykonávat tak, aby byla pro lidi. Tak prosím pro příště, srovnejte si to a naučte se ten text, protože když nemůžete ta pozitiva o paní předsedkyni vymyslet v hlavě, tak to už je špatně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Richard Brabec se svou faktickou a ještě chce reagovat na průběh rozpravy poté pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já také ještě musím se krátce, fakt musím, to nešlo, vyjádřit k panu premiérovi. No, jestli pan premiér si myslí, že my tady vystupujeme proto, abychom nějak strhli pozornost na nás, respektive abychom ji odvrátili od vlády, tak na to si, vážení, stačíte sami, vládo. Já myslím, že vy jste si tu pozornost teď samozřejmě s Českou poštou a s celou další řadou věcí, tu si samozřejmě zasluhujete sami a na to žádnou opozici v podstatě ani nepotřebujete, takže kvůli tomu to určitě neděláme.

Ale mě spíš, tak jako kolegy a kolegyně ostatní, opravdu překvapil zase ten tón, takový ten profesorský, peskující - co si to vůbec dovolujete, teď tedy slovy pana premiéra, nás tady nějak kritizovat nebo kritizovat i paní předsedkyni Sněmovny. Znovu úplně na rovinu. Já chápu, že ji samozřejmě hájíte, že hájíte svého zástupce, předsedkyni Sněmovny, to je v pořádku, ale vy nám ještě ubíráte právo kritiky, a ještě vám to vůbec nepřipadá divné. Nebo věřím, že ne všem, ale některým určitě. Takže to, že hájí i pan premiér svoji předsedkyni Sněmovny z pětikoalice, tomu rozumím, to asi je normální, stejně jako vy to někde pretoriálně budete hájit. Ale to, že tedy vy říkáte, že si ani nemůžeme dovolit kritizovat - a znovu říkám, pokud já jsem řekl něco o lidské nezralosti, a já jsem o tom přesvědčen, tak to přece není nic pejorativního, nebo vůbec to není žádná nadávka, na to mám přece právo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP