(9.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Samozřejmě je to ještě o podpoře infrastruktury v rámci distribuce potravin ve smyslu nových skladů, distribuční centra a tak dál, protože je to samozřejmě i o logistice, o efektivnější logistice, vedlo by to k nižším nákladům a tak dále. Ale toto všechno musí činit vláda, toto všechno musí činit ministr zemědělství, a ne se dívat na to, že máme nejvyšší ceny potravin. Samozřejmě můžeme využít i zákony, zaplať pánbůh je schválen zákon o významné tržní síle a máme zde zákon o cenách. Tak prosím, začněte už činit, otevřeme dneska tenhle ten bod a uklidněme lidi alespoň v jedné věci. Když už jsme to prohráli v energetice na plné čáře, ať to neprohrajeme i v cenách potravin. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom pro jistotu, nebylo navrženo na kdy zařadit ten bod, je tomu tak? (Poslanec Havlíček mimo mikrofon: Jako první.) Jako první.

A nyní jenom zrekapituluji, aby všichni věděli: s přednostním právem se nyní hlásí pan ministr Zdeněk Nekula a poté je zde ještě zhruba 23 přihlášek ke změně pořadu. Jsme ve změně pořadu. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Teď tady zaznívalo spoustu emočních záležitostí a slov k řešení předražených potravin. Přišel jsem trošičku později, takže nevím, jestli došlo i na lečo - předražené lečo, opravdu nevím, co tady to mělo znamenat, tady to vystoupení před chvílí. (Nesouhlasný šum z řad poslanců ANO.) Nesedíme se složenýma rukama v klíně. Mezirezortní pracovní skupina pracuje, Ministerstvo zemědělství pracuje, jednáme, využíváme všech možností, zákonných možností, kontrolních mechanismů, abychom napravili tu situaci. Bohužel, některé subjekty se v loňském roce urvaly a zahájily v podstatě soutěž, kdo zdraží více. Nikdo nebrání ani majitelům a sponzorům zde přítomných hnutí, aby zlevnili své potraviny a činili, po čem oni sami volají.

Zaznělo téma vejce. Já jenom bych chtěl upozornit, ano, i v mediálním prostoru na přelomu ledna - února zaznělo, že máme vejce za 8 korun, dokonce do Velikonoc vejce budou stát 10 korun. Děje se pravý opak - vejce lze nyní před Velikonocemi koupit někde za částku mezi 3 a 4 korunami, a to díky systematickému tlaku, který jsme provedli a budeme nadále provádět. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava, nesouhlasný šum zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom zkonstatuji, že nezazněl návrh nového bodu, jsme v bodě změny pořadu schůze, takže prosím, aby byly přednášeny, i když má člověk přednostní právo, návrhy na změnu programu.

Nyní je přihlášena paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, poprosím ji, aby se dostavila k pultíku. Prosím, paní poslankyně, vašich pět minut.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobré ráno, paní předsedající. Já mám tři body, tak poprosím, že bychom to spojili do jednoho.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobře.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji.

První bod, kde bych požádala Sněmovnu o zařazení, už se stává v podstatě tradičním bodem. Jeho název je Podivné zakázky a aktuální situace zámku Štiřín. Bohužel nemám jinou cestu než neustále tato témata načítat v programu, protože tento týden opět neproběhnou ústní interpelace a já nemám jinou možnost. Situaci na zámku Štiřín považuji za velmi vážnou.

Zámek Štiřín, který je nejlépe udržovanou památkou České republiky a byl, nebo možná ještě stále je ve správě Ministerstva zahraničních věcí, byl označen za nepotřebný majetek a směřuje z Ministerstva zahraničních věcí do rukou Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových, kde bude - nebo možná už je - nabízen k využití jiným státním organizacím, a pokud se nenalezne zájemce, pak směřuje k prodeji do soukromých rukou. Znovu podotýkám, že se jedná o nejlépe udržovanou památku, která byla využívána jako kongresové centrum. (Odmlčuje se chvíli pro hluk v sále.) V areálu má rozsáhlý park a golfové hřiště, navíc se nachází v těsné blízkosti hlavního města Prahy a dálnice D1 a stát do ní v minulosti investoval nemalé prostředky. Poprvé od druhé světové války byla jeho hospodářská činnost zrušena a celý objekt je uzavřen. Zaměstnanci jsou ve výpovědní lhůtě a dle mých informací jsou doma.

O to více je překvapující, že ředitel tohoto zařízení s požehnáním pana ministra Lipavského najal v režimu podlimitní zakázky soukromou firmu na údržbu golfového hřiště v hodnotě necelých 3 milionů korun, a to přesto, že tuto práci mohli odvést právě ti zaměstnanci, co jsou ve výpovědi, za částku 1,5 milionu korun. S tím souvisejí další otázky, na které jsme nenalezli odpověď: Proč tato firma může využívat strojní techniku zámku Štiřín? To nemá vlastní? Bude za ni platit nájem, nebo jak bude financován servis strojů za desítky milionů korun? Jak budou hrazeny pohonné prostředky? Další otázkou je, proč se ze státního rozpočtu v loňském roce investovaly vysoké finanční částky na investice, které byly použity na rekonstrukci zámecké terasy - to se dá pochopit - ale také parkovacího systému v částce 6,5 milionu korun a rekonstrukci dvou kuchyní a jejich vybavení špičkovým gastronomickým zařízením v částce 18 milionů korun? O to zajímavější je, že toto dílo bylo předáno a zkolaudováno dva měsíce před uzavřením objektu a propuštěním všech zaměstnanců. Proč tyto investice, zejména v kuchyních, proběhly, když už minulý rok bylo deklarováno, že zámek Štiřín nebude dále využíván Ministerstvem zahraničních věcí a že jeho osud není jasný? Pokud totiž zámek přejde do soukromých rukou, tyto investice dostávají zcela jiný záměr. Vyvstává otázka, zdali je to dárek někoho někomu navíc k tomu lukrativnímu objektu a přilehlým pozemkům.

Já všechny tyto záležitosti považuji za velmi závažné, a to včetně dalších nejasných nákladů, jako jsou například vyplacené částky na advokátní služby za období šesti měsíců mezi lety 2021 a 2022 v částce převyšující 1,5 milionu korun, a takto bych mohla pokračovat dál. A proto žádám o zařazení tohoto bodu na dnešní jednání jako první bod. Tak to je k tomu prvnímu bodu.

Další bod, kterému bych se chtěla věnovat, je bod, který v podstatě vyprovokovala paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová v dnešním svém vystoupení ve Snídani s Novou, kde jsem před ní vystupovala. Ptali se mě na názor na její cestu na Tchaj-wan, na účastníky a také se mě ptali na můj názor na pokus o odvolání, který tady včera proběhl. To, co mě zarazilo, byla odpověď paní předsedkyně na otázku, co říká na mou kritiku, že ta cesta na Tchaj-wan byla drahá. Ona odpověděla, že asi mám věšteckou kouli, když znám ty náklady, protože ona sama je neví. A to mě tedy velmi zarazilo. Pokud je v čele Sněmovny paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a neví, když odjíždí na cestu, jaký finanční limit tato cesta má, že předkládá do organizačního výboru bez nějaké kalkulace delegaci, která byla velká, tak ve mně to vzbuzuje velkou nedůvěru, a já proto žádám o zařazení tohoto bodu na 18. dubna jako první bod jednání, aby měla dostatek času pro to, aby si zjistila informace, které předloží této ctěné Sněmovně, abychom všichni měli informace takzvaně z prvé ruky, abychom se nemuseli dočítat v různém tisku, že jenom občerstvení na palubě letadla přesáhlo částku 250 000 korun. Také by nás určitě zajímalo, kdo všechno byl na palubě letadla, protože, myslím si, že to nevíme, jenom prosakují některá jména. A také by určitě Sněmovnu mělo zajímat, jakým způsobem byly hrazeny náklady účastníků, kteří nejsou členy této komory. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP