(9.40 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Takže já prosím o zařazení tohoto bodu na 18. dubna, což je úterý, jako první bod jednání a název bodu je Cesta předsedkyně Markéty Pekarové Adamové na Tchaj-wan a vyúčtování této cesty.

A poslední bod, který tady předkládám a prosím o jeho zařazení, je situace ve Středočeském kraji týkající se uzavřených poboček (České pošty) na území tohoto kraje. Jenom pro vaši informaci, na území Středočeského kraje dojde k uzavření 24 poboček. Týká se to Benátek nad Jizerou, Berouna, Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi, v Kladně se zavřou čtyři pobočky, v Kolíně kupodivu jenom jedna, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora - tři pobočky, Mělník - dvě pobočky, Mladá Boleslav - dvě pobočky, Nymburk - dvě pobočky, Poděbrady, Příbram - dvě pobočky, Rakovník, Slaný, Zruč nad Sázavou.

Já bych prosila, aby nám tady pan ministr Rakušan vysvětlil, podle jakého klíče se tak dělo, zda o tom informoval paní hejtmanku, která shodou okolností je z jeho strany, je součástí předsednictva STANu, a na kraji vládne koalice na půdorysu pětikoalice, zda o tomto se starosty dopředu diskutovala, protože podle toho, jaké informace já mám z regionu, například z Mladé Boleslavi, nikdo s nimi o tom nemluvil. Zavírá se tam nedávno otevřená bezbariérová pobočka České pošty na sídlišti v Mladé Boleslavi, takže absolutně nesmyslné. Ozvali se mi také ze Slaného, že to s nimi nikdo nekonzultoval, a mě to tedy zaráží a považuji to obzvlášť ze strany pana Rakušana jako bývalého náměstka hejtmanky, za mého působení jako dlouholetého člena zastupitelstva Středočeského kraje, jako dlouholetého starostu Kolína, čímž on se tady velmi chlubí, za velmi pohrdající a nepřijatelné.

Prosím o zařazení tohoto bodu jako druhý bod dnešního jednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, vše bylo poznamenáno. Jako další se hlásí pan poslanec Miloslav Janulík se svým návrhem na změnu pořadu, připraví se poté pan poslanec Kamal Farhan, následně pan poslanec Kubíček. Prosím, vašich pět minut.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, já jsem samozřejmě lékař, takže navrhuji zařadit bod o situaci s léčivy, protože v pondělí jsem to řešil v ordinaci, že fakt začíná být opravdu problém, který já léta letoucí nepamatuji, nebo snad vůbec, a to už tedy pomalu čtyřicet let mám praxe - a zejména tedy s antibiotiky, ale teď už i s antidiabetiky a obecně s léky je situace kromobyčejně špatná a není to aktuální stav, trvá to strašně dlouho a já i mí pacienti a naši voliči máme pocit, že se v té věci prostě koná málo nebo vůbec nebo nekoná.

Samozřejmě argumenty - já vím, nebudu tady zatěžovat tím, jak celý řetězec, jak to všechno funguje, že jsme přesunovali výrobu do Asie, ale bohužel musím říct, že to mám 15 minut do Poysdorfu do lékárny k panu Dundalekovi a u pana magistra Dundaleka v Poysdorfu je k dostání v podstatě všechno to, co u nás k dostání není. Nejsou tam toho sice tedy obrovské zásoby, ale prostě má to spektrum, které my nemáme. Čili ta chyba je někde asi na naší straně, někde u nás v tom řetězci, a proto jsem chtěl poprosit o zařazení tohoto bodu, aby se nám k tomu pan ministr nějak vyjádřil. On se sice vyjadřuje týdny, ale efekt to žádný nemá. A naopak bych řekl, že se to horší, nelepší se to, ta situace. Radost z toho nemůže mít nikdo. Já si nedokážu představit, kdyby něco takového bylo za vlády Andreje Babiše, to by tady byl takový křik a mimořádné schůze a kdesi cosi, a tady se prostě nic neděje, protože naší mediální, ti to pokryjí, tváří se, jako že problém neexistuje, to je vlastně jenom taková lapálie, ale v momentě, kdy potřebujete potom něco aktuálně pro sebe, a samozřejmě zejména s antibiotiky, je to velice tristní pro nás lékaře, protože já nemůžu volit nebo neměl bych lege artis zvolit makrolidová a širokospektrá antibiotika u těhotné v prvním trimestru na banální močovou infekci. Prostě to nejde, takhle to nemá být, ale my bohužel k těmto opatřením teď musíme sahat. Čili nás to nutí mnohdy postupovat na hraně lege artis neboli zákona umění. To je špatně a já to nepamatuju. Samozřejmě za totáče to bylo jiné, ale od té doby jsme se snad někam posunuli, a já tedy nevidím žádnou hmatatelnou snahu ministerstva, že by vyvinulo něco a dovezlo nějaká balení nebo něco takového.

Bohužel v terénu se to nijak neprojevuje, a proto žádám, abychom po pevně zařazených bodech, jsou-li jaké dneska, zařadili bod, který se bude jmenovat Situace s léčivy v České republice, a abychom si to tady dokázali nějak rozříkat.

A hlavně, já už nechci slyšet žádné výmluvy a co bylo, teď je otázka, co bude. Máme před sebou Velikonoce, to samozřejmě znamená v podstatě čtyři dny volna, což pochopitelně pro nás zdravotníky, my víme dobře, co to znamená, že po tom volnu všichni přijdou nemocní, nebo předtím, protože buď jsou fakt nemocní, nebo chtějí zůstat doma, a vůbec se netěším na to, co bude týden po Velikonocích, protože počasí nám taky nenahrává, takto studené Velikonoce asi moc nepamatujeme, a bude to znamenat to, že přijde poptávka po antibiotikách tak, jak v jiných letech toto období klesá, teď asi pravděpodobně naroste a my je prostě k dispozici nemáme.

A já bych chtěl slyšet tedy, ne že kdy, ale jestli je vůbec budeme mít, protože slibů jsem tady slyšel už, já nevím, za tu dobu strašně moc a k ničemu to nevede. Takže prosím po pevně zařazených bodech zařadit tento bod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, vše je poznamenáno, děkuji i za dodržení času. A nyní se s přednostním právem hlásí pan místopředseda Karel Havlíček. Jenom chci upozornit, že jsme v bodu návrhy na změnu pořadu, ale současně už nelze doplňovat přihlášky k novým návrhům na body pořadu. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Pane ministře zemědělství, vy jste se tázal, co to mělo znamenat? No, mělo to znamenat to, že máme nejdražší ceny potravin v celé Evropské unii. A jestli vás to nechává klidným, nás to klidnými nenechává. A já jsem chtěl férovou diskusi. Já jsem chtěl slyšet, co děláte pro to, aby tomu tak nebylo, co děláte pro to, aby vás přestal válcovat pan Prouza, který je poradcem pana ministra průmyslu vaší vlády, který tady hájí zájmy zahraničních řetězců a který se snaží zdehonestovat naše zemědělce, naše potravináře a vytvořit zde zdání, že celý problém, který tady je, je dán právě tím, že to jsou ti nezbední, kteří tak činí.

Abych byl objektivní, v poslední době jsem zaznamenal, že jste se konečně začal zaobírat našimi zemědělci a začal jste hájit jejich zájmy, ale bohužel výsledky jsou tristní. To vám nevadí, že naši lidé jezdí nakupovat do Německa potraviny? To vám nevadí to, že máme nejvyšší DPH z celé Evropské unie? To vám nevadí to, že je dvojnásobně vyšší DPH, než je v Německu? Já jsem zde dal čtyři, pět různých návrhů, které jsou. Vůbec nejde o lečo. Kdybychom tady neotevřeli lečo, tak se o tom vůbec nediskutovalo. Zaplaťpánbůh, že alespoň s tou nadsázkou ta diskuse začala.

Ano, vzkázali jste nám, že jen idiot si dělá lečo v zimě. Tak dneska vzkážete lidem, že jen idiot si dělá velikonočního beránka na Velikonoce. Fajn, můžeme diskutovat i tímhle způsobem. (Smích a potlesk z levé části sálu.) Ale prosím, pojďme už z hrušky dolů a nečiňme, jako jsme činili v minulém roce.

Mně to úplně připomíná rok 2022, jako přes kopírák. Jenom jste se smáli, jenom jste to bagatelizovali, celé ceny energií, všechny ceny energií. Jaký byl výsledek? Nejvyšší ceny energií v přepočtu na kupní sílu. Tak teď budeme mít nejvyšší ceny potravin. Prosím pěkně, nenechte to dojít až do té situace, jako to nechal dojít pan ministr Síkela, kterému to nakonec pan premiér musel vzít. Nebo si taky vezme zemědělství částečně pod sebe a bude to dělat v rámci své skupiny, prolobbované různými agenty ze všech možných korporací, já nevím odkud? Tak snažme se něco dělat, abychom nemuseli našim lidem vysvětlovat, že zde máme dražší potraviny než v Německu, kde je trojnásobně vyšší mzda. Nic víc se po vás nechce. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jako jsem upozorňovala i u předchozího vystoupení s přednostním právem, i nyní upozorním, jsme u bodu změny pořadu, je to určeno pro návrhy na změnu pořadu.

Prosím, nyní je další přihlášený pan poslanec Kamal Farhan a připraví se pan poslanec Roman Kubíček, dále pan poslanec Robert Stržínek. Prosím, vašich pět minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP