(10.00 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Další zajímavostí je, četla jsem si to v novinách, týká se to opět mého domovského města, což je Ostrava, zajímavé. U nás jsou velké městské obvody, například Ostrava-Jih má skoro 100 000 obyvatel. Víte, kolik poboček bude na 100 000 obyvatel? Dvě, dámy a pánové! Takže rozumím tomu, že Česká pošta se domnívá, že na 50 000 obyvatel dostačuje jedna jediná pobočka České pošty, aby došlo k doručování důchodů, obsílek ze soudů, obsílek od správních orgánů. Opravdu na 50 000 jedna pobočka? To se snad všichni zbláznili? Promiňte, že používám takové citově zabarvené slovo zbláznili, ale promiňte, za mě je zcela odpovídající situaci.

Takže zajímalo by mě, protože, jak už jeden z kolegů dneska uvedl, nebo spíše více, interpelace nejsou a nebudou, jestli opravdu 2 se rovná 3. Ve škole jsem se učila něco jiného. Tedy že ze dvou zrušených poboček jsou tři, takže někdo lže, a zda opravdu na 50 000 obyvatel stačí jedna jediná pobočka. Doufám, že mi někdo odpoví. Bojím se, že ne, protože o tom nasvědčuje jejich pestrost v těchto lavicích v současné chvíli. Pan ministr věděl, o čem dneska bude řeč. Nevím, samozřejmě může mít pracovní důvody, ale přesto si myslím, že by měl poslouchat aspoň tyto návrhy, aby věděl, co lidi trápí. Anebo otázkou je, zda to chce vůbec poslouchat, protože ho to nezajímá.

Děkuji, dámy a pánové, pokud jste mě vydrželi poslouchat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jako první bod?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Paní předsedající, jako první bod dnešního jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a následně je přihlášen pan poslanec Okleštěk, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Mě mrzí, že zde není pan ministr Rakušan. Já bych chtěl totiž zařadit bod Rušení pošt ministrem vnitra Vítem Rakušanem - omlouvám se, já jsem do přihlášky napsal Rakušanem, myslím tím Vítem Rakušanem - v Olomouckém kraji. V Olomouckém kraji se ruší 20 pošt podle toho přípisu, který přišel. Není to žádné velké číslo z pohledu absolutního čísla, ale když se podíváme, že Olomoucký kraj má zhruba 630 000 obyvatel plus nějaké drobné, tak už to číslo není zanedbatelné. A co je na tom úplně nejsmutnější, je, že se ruší pošty právě tam, kde máme hodně obyvatel, na sídlištích. Ta sídliště jsou jedna z původních sídlišť, která jsou dneska obývána drtivou většinou obyvateli v mém a vyšším věku, takže tito lidé mají potom pohybové a jiné problémy a docházková vzdálenost do 3 kilometrů pro ně není zase žádná velká hitparáda.

Mně trošičku přichází na mysl dojem, jestli se neruší ty pobočky, jejichž budovy začínají být velmi řekl bych atraktivní pro některé kupce. Hodně by mě zajímalo, jak to nakonec bude, co ty pobočky, které budou zrušeny, co s nimi bude, jaký bude jejich osud, kam budou převedeny, prodány a podobně, protože mně přijde, že výběrové kritérium nebylo žádné kritérium podle skutečného využití pošt, za to se to pouze schovává, ale bylo to kritérium lukrativity většiny těchto nemovitostí. To mě strašně mrzí, protože se ruší hodně často pobočky na náměstích, v historických centrech, třeba v Olomouci v centru města na Horním náměstí, což je vlastně druhá největší památková rezervace v České republice. To je potřeba si uvědomit, tam se ruší pošta a jsou tam všechny úřady, banky, které si myslím, že tu poštu dostatečně vytěžují. Takže by mě zajímalo prosím, jaká jsou ta kritéria.

Já jsem pana ministra oslovil jako předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, protože jsme se poradili v předsednictvu výboru, jestli budeme svolávat na to téma výbor, nebo ne. Většinový názor zněl, že není třeba, že si počkáme, až ta opatření začnou platit. Tak jsem ho oslovil osobně jako osoba, jako poslanec a pan ministr mi přislíbil, že do všech těchto měst a obcí vyjedou zástupci managementu České pošty a budou dojednávat podmínky, eventuálně změnu tohoto ustanovení.

Jsem v kontaktu se starosty, s primátory. Pravda je, že už v některých místech jsou ty schůzky předjednány, ale je také pravda, že ta iniciativa mnohde byla právě na straně těchto starostů. V Olomouci zrušit sedm pošt je na mě hodně, ale v Prostějově zrušit čtyři pošty, v 50tisícovém městě, téměř 50tisícovém, je pro mě ještě víc, a v Šumperku ze čtyř pošt nechat jenom jednu - to už je ve srovnání s Kolínem skutečná fraška.

Takže prosím, abychom zařadili tento bod rušení pošt Vítem Rakušanem v Olomouckém kraji jako první bod, protože si myslím, že ten můj je nejdůležitější, a chtěl bych to jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, je to jasné. Dále je přihlášen pan poslanec Jan Volný, následně se může připravit paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den, děkuji, paní předsedající, kolegové, kolegyně a páni ministři, jsou tu jenom dva. Tak dobře, pan kolega Okleštěk má určitě pádný důvod, proč chce být první.

Já bych poprosil, aby můj bod, který se jmenuje Rušení poboček České pošty ministrem vnitra Vítem Rakušanem v Plzeňském kraji, byl zařazen jako druhý bod tohoto jednání. Teď jenom shrnu pár věcí, které mě zaráží a které si myslím, že bychom se měli od pana ministra v tomto bodě v rámci tohoto bodu dovědět. Jednak opravdu je naprosto nezbytné, aby předložil nám jako poslancům, ale především starostům a hejtmanům princip, jak byly tyto pobočky vybírány, kým byly vybírány a nějaký systém, jak tento seznam vznikl, protože i u nás v Plzeňském kraji, zejména v Plzni, naprosto nelogicky jsou rušeny pobočky, které mají bezbariérový přístup a jsou naprosto nezbytně nutné právě v rámci velkých sídlišť, aby byla dostupnost zejména starých a nemohoucích lidí.

Je velice zarážející a velice mě mrzí, že ten systém byl zvolený tak, že nejdřív se rozhodlo, nejdřív se udělal systém a seznam, aniž by ho kdokoliv viděl, a až se to dalo ven, tak se začíná kvazi jezdit po republice a jednat se starosty. Vždyť by to přece mělo být naprosto naopak. Já tady musím potvrdit - nevím, kdo to tady říkal přede mnou - že v těch seznamech je opravdu spousta nelogických nesouladů, protože u nás například v Tachově v novinách jsme se dočetli, tam byly ty velké soupisy, že se budou rušit dvě pobočky, ale v dalším oficiálním dokladu od Ministerstva vnitra je napsána jenom jedna pobočka. Tak co vlastně platí? Myslím si, že tyto věci by se měly dát na stůl a měli bychom umět na ně odpovědět i my našim starostům, protože lidé v našich oblastech nás zvolili a my jsme jim povinováni tím, že jim prostě řekneme, co se děje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP