(10.10 hodin)
(pokračuje Jan Volný)

V závěru bych chtěl vyzvat a požádat svoje ctěné kolegy, zejména Rudolfa Salvetra, který zrovna přichází, což je starosta Klatov a ruší se mu tam tři pobočky - pokud už se něco nezměnilo, pokud už si něco neprolobboval, ale myslím si, že ne - pak dále pana kolegu Ženíška, Bernarda, Baxu, pana kolegu Nového, ale i kolegyni Opltovou a Pošvářovou, aby pro tento bod hlasovali, pro zařazení, protože oni jsou poslanci Plzeňského kraje a měli by mít na srdci komfort našich voličů a našich spoluobčanů stejně jako já.

Prosím, aby tento bod byl zařazen jako druhý bod tohoto dnešního programu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Vše je poznamenáno.

Nyní je přihlášena paní poslankyně Renata Oulehlová, připravit se může pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, vašich pět minut.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Chtěla bych se přihlásit k bodu Uzavření pošt panem ministrem Vítem Rakušanem v Karlovarském kraji a chtěla bych ho zařadit jako bod třetí.

Náš Karlovarský kraj je strukturálně postižený. Podle evropského výboru pro regiony je náš kraj nejrychleji chudnoucím v Evropské unii. Uzavření poboček českých pošt ještě více prohloubí ten náš úděl, to, jak se nám vlastně žije. Co se týče i věkové struktury našich obyvatel, třeba například Sokolov, tam opravdu je věk obyvatel vyšší. Jedna pošta se nyní zavírá na sídlišti, kde žije polovina obyvatel, více jak polovina, téměř 11 000 obyvatel, kteří přišli v sedmdesátých letech do Sokolova, aby začali pracovat na šachtě, aby těžili uhlí a zásobovali tak celou Českou republiku, a de facto to dělá naše město stále. Takže od nás se vyváží, ale nic nám nevracíte. Kdysi bylo v Sokolově pět pošt, teď naposledy tři, a tím rozhodnutím, které teď bude, bude pouze jedna pošta.

Vůbec si neumíme představit, jak to bude vypadat v celém našem ORP Sokolov, kde žije i bohužel mnoho lidí, kteří jsou v evidenci Úřadu práce, mnohdy se záměrně vyhýbají práci a samozřejmě docházejí na poštu pro dávky. To, co se děje na úřadech práce v našich regionech, je těžké, náročné, snažíme se tam pomáhat úředníkům i přes městskou policii, přes asistenty prevence kriminality. Obdobné je to i na těch poštách. A když bude výplata dávek, ten termín, a bude opravdu jenom jedna pošta, neumím si vůbec představit, co se nejen u nás, ale například i v městě Chodov bude dít.

Mě by strašně zajímala ta analýza, která byla k tomu, jak se budou zavírat pošty. Na sociálních sítích začala kolovat taková fotografie, kde sedí pan ministr Rakušan a hrají lodě. A já už si někdy trošku přijdu, že to opravdu bylo C6 - pošta 5 v Sokolově potopena. Takže já bych opravdu chtěla, aby se už nikdy nestalo, že nebudou s vedením města komunikovat ministři v tak citlivých otázkách, jako je snížení komfortu všech občanů našich měst.

Požádala bych tedy ještě jednou zařazení jako bod třetí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, vše poznamenáno. Nyní je na řadě pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, včera jsem nebyl vyslyšen ohledně zařazení bodu finančního efektu rušení českých pošt. Já jsem požádal, protože my jsme těch návrhů měli asi pět, aby aspoň jeden byl schválen. Ono se tak nestalo. To znamená, že to téma tady se projednává tak hrozně prapodivně, nějak jako chodebně, a oficiálně se tady o tom nehovoří.

Dneska jsem se rozhodl to uchopit z jiného úhlu pohledu, a to z pohledu kraje, v tomhletom případě i města, odkud jsem, to znamená zařadit bod Rušení pošt na území hlavního města Prahy. Tady vidím našeho ctěného pana primátora. Začnu tím, že vám tady řeknu, ocituji usnesení starostů Prahy 1 až Prahy 22, jenom tu nejdůležitější část, abych odůvodnil to, co jsem včera řekl, a podtrhl to dvakrát. Toto není souboj opozice versus koalice. Toto je souboj, bych řekl, zdravého selského rozumu a nějakého rychlého překotného rozhodnutí, protože ti starostové 1 až 22 nejsou starostové za ANO, jenom abychom si řekli. Starostové městských částí Praha 1 až 22 považují za velmi nešťastnou komunikaci České pošty směrem k jednotlivým městským částem, kterým byla informace o rušení poštovních poboček zaslána do datové schránky v nočních hodinách v termínu 31. března. Navrhovaný seznam nebyl nijak a nikým z městských částí konzultován, ani nebyly předloženy relevantní důvody a argumenty k navrhovanému řešení.

Přejdu dál. Starostové městských částí Praha 1 až 22 - to jsou ty největší - požadují informace a argumenty, na základě kterých vznikl navržený seznam rušených pošt představený 31. března. Požadujeme vysvětlení a data, ze kterých se vycházelo při přípravě návrhu, a to nejlépe před samotným setkáním mezi představiteli České pošty a starosty městských částí.

A poslední důležitá věc, starostové těchto městských částí požadují možnost zohlednit v návrzích specifická lokální kritéria typu dopravní obslužnosti, územní bariérovosti, hustoty a počtu obyvatel a podobně dle znalostí vedení dotčených městských částí v Praze. To je to, o čem já jsem tady hovořil včera.

Výsledkem pak nemůže být, že na Praze 3 zůstane jenom jedna pobočka, například. To prostě možné není. Nebo to, že na Praze 4, což je největší městská část, dojde k uzavření pěti poboček. To prostě ekonomickou logiku - já jsem se o tom včera tady bavil a nedostal jsem odpověď - ekonomickou logiku to nedává. Nedává, protože potom ten poměr nevychází, to znamená poměr počet poboček na počet obyvatel, které obsluhuje. Prostě není možné, aby počet poboček na stotisícovou městskou část byl tři a počet poboček na dvacetitisícové město byly dvě třeba, to prostě možné není. Tam ta ekonomika z toho vypadává. To znamená, že na Praze je to podle mě nejlépe vidět.

Dovolil bych si zařadit tento bod tentokrát z úhlu pohledu hlavního města Prahy s tím, že jsem tady přečetl usnesení starostů městských částí, kde jsou starostové za všechny různé strany, včetně nejvíce samozřejmě jsou tam starostové za vládní subjekty. Tak to jenom bych podtrhl, že to není nějaký naschvál ze strany opozice, ale je to i, prosím pěkně, názor vašich vlastních stranických kolegů.

Poprosil bych to zařadit tedy, jak jsem pochopil, jde to nějak postupně, tak bych zařadil Prahu jako bod 4 dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, poznamenáno. Dále je v pořadí pan poslanec Aleš Juchelka, který ovšem není v sále aktuálně, takže to pořadí ztrácí, následně pan poslanec Bělica, kterého také nevidím na jeho místě, takže také ztrácí pořadí. Pak je přihlášen pan poslanec Mašek a připravit se posléze může paní poslankyně Jana Hanzlíková. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP