(10.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Já tady poukazuji pouze na to, že prostě jestliže tady dneska slyším už asi desátého, dvanáctého poslance, poslankyni, který z opozice přináší a načítá body ke stejnému tématu, tak se jenom ptám, kde tito poslanci byli před dvěma, třemi, čtyřmi lety, aby projevovali ten stejný zápal o to, jak Česká pošta bude poskytovat kvalitní služby občanům. To je to, na co jsem upozornil, a zároveň jsem řekl, že tady stojí celá řada velmi důležitých, potřebných zákonů, která statisícům lidí může přinést v této zemi šanci zbavit se svých závazků, svých dluhů, svých exekucí, začít třeba i druhý život a mít tu šanci. To jsou ty zákony, které tady relevantně dneska můžeme projednat, můžeme posunout dál, a tady už je hodina čtyřicet, kdy běží čas, který nese známky toho, že se tady začíná obstruovat. Na to jsem chtěl poukázat, řekněme si to. Já jsem vnímal, že tady byla nějaká dohoda kolegů napříč poslaneckými kluby, že dneska debata bude věcná o změně programu a poměrně brzy půjdeme ke konkrétním bodům, které opravdu pro statisíce občanů této země mohou přinést výrazné zlepšení kvalitního života, může pokračovat institut milostivého léta i v dalších typech exekucí. Na to jsem tady chtěl upozornit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, já se neživím politikou na rozdíl od vás. Vy jste měl zůstat v zemědělství, ale tam se vám nedařilo. Takže já vám zopakuju, a my jsme byli ve společné vládě 2014, co jsme převzali. Nevyčerpané evropské fondy, program 2007, 2013 nevyčerpané. Pamatuju si, jak jsme dělali maximum pro to, abychom vyčerpali. Čerpání prosinec 2016, kdy jsem donutil Ťoka, aby konečně otevřel dálnici Praha-Ústí po 32 letech, bylo 30 miliard. Tak o čem vy tady vykládáte? Kolik bylo rozestavěných dálnic, o kom mluvíte vlastně tady? Já vím, jak dlouho se připravují dálnice. Že nebyl zákon o výkupu pozemků? Že jsme nabídli osminásobek, abychom začali vykupovat? Už ani nevím, jak se jmenovala ta farmářka kolem Hradce, dvacet let tam s nimi jednali - Havránková, to byla taková ukázka našich předchůdců. Tak ano, my jsme to připravili, a když jsme končili, tak bylo připravených až 300 (kilometrů) dálnic a obchvatů. A my jsme byli společně ve vládě, pane ministře. Ty vaše tradiční strany, první, co bylo: chceme náměstka, chceme mít všude někoho, aby nám hlídal ty majetky, i na financích, nebudu říkat ani to jméno. Tak já nevím, co začínáte tuhle debatu. Co začínáte tuhle debatu? Českou poštu jste zničili v devadesátkách. IPB - totální tunel. Tady máte článek: Česká pošta tratí na spolupráci s ČSOB až miliardu ročně. Nevím.

A potom, co jsme včera tady slyšeli pana Rakušana, jak vlastně my za všechno můžeme, to je zajímavé. Ano, mně vadila paní Hrubá na České poště, mně vadilo, co se tam dělo, ano, měla to sociální demokracie pod sebou, ale vy jste byli přece ve vládě. Jaká to byla vláda? No, osm socanů a Bělobrádek, to byla ta vaše většina. Já jsem dával do pořádku finance, vy jste akorát bral své spolustraníky na svůj rezort. Je jich tam mraky, historicky. Takhle to máte.

Takže včera jsme se dozvěděli od pana Rakušana, jak je to skvělé, a včera vyšlo video, kde jsme se dozvěděli, a tady máte ty smlouvy, pane ministře, smlouva o reklamě a propagaci 600 000, kdy to je? To už je rok 2023. Co tady trénují? Time a stress management, 100 000. Trénují time a stress management. Za to se platí, ne? Školení - koučink. Potom tady máme vyjednávací taktiky, představte si, také vyjednávací taktiky, akorát že pošta nejednala s těmi starosty, když se učili vyjednávat, jak to vyjednávají. Talentový program: objednáváme školení time a stress management, 126 000, jiná školení měkkých dovedností. To ani nevím, co je to měkká dovednost, nevím, jestli to tady někdo ví, jaká je měkká a tvrdá dovednost, já nechodím na ty školení. Co to tam máme: měkká dovednost, objednáváme školení certifikace Agilní HR. Teď nevím, co ty chudinky doručovatelky, které berou 22 000. Náklady reprezentace: 80 000. To si někdo vymyslel, pane ministře? Ale ta největší pikoška, co tady máme: tady máme smlouvu na milion korun s kolínskou společností Kefír. A není Rakušan náhodou z Kolína? Kolínská společnost Kefír. Tato smlouva se chlubí, že pořádá nejlepší babypunkový festival ve vesmíru. Partnerem akce je Balíkovna České pošty, podpořila takzvanou holdingovou dílnu. Víte, co to je holdingová dílna? A byla tam i možnost vystřelit rodiče z praku. Takže na toto dává pošta milion korun. O čem se tady bavíte? Tak se zeptejte kolegů, co mají Českou poštu na starosti.

Takže pan Rakušan tady udělal smlouvy z České pošty. Vážení občané, vy, kteří přijdete o poštu a budete chodit si vybrat důchod, nevím, přes celé město, pan Rakušan z pošty sponzoruje Rugby club Strong Girls 300 000, Svaz učitelů tance 200 000, 4,5 milionu poslala pošta firmě Petra Čecha - no super, 700 000 dostala firma Český florbal. Zajímavé jsou i smlouvy za školení manažerů: signatář Milion chvilek - to jsou ti, co tady vždycky pětikoalici pomáhají narušovat naše mítinky - Josef Regner, lektor na volné noze, dostal 99 000 za akci Time a stress management a dalších 500 000 korun zaplatila za stress management společnosti Smarter Training and Consulting. Česká pošta zaplatila za blíže nedefinovaný koučink 60 000 korun společnosti Motherboard - Consulting for Management and Business Excellence. Stránky této firmy jsou nefunkční, tak vidíte. Loni měla zisk 22 000, super, takže dostala 60 a měla zisk 22. Kurz vyjednávací taktiky stál 132 000. Majitelem firmy je Prázdninová škola Lipnice. Kurz firemní kultury stál 215 000 u firmy GOPA, kterou spoluvlastnil generální ředitel ČT - no, náhodička. 170 000 stálo zveřejnění loga u české sopranistky Markéty Fassati. Viděl jsem to video - no, neuvěřitelné. Zpěvačka měla smlouvu i v minulých letech. Na konci roku 2021 si pošta objednala čtyři videa s Fassati, cena 500 000 korun, sledovanost: 400 lidí. A ten bonbónek je Kantar, to je ta Moravcova, ta agentura, vždycky má dobré průzkumy, tak ta dostala 2 miliony, Kantar. Proč asi?

Tak já nevím, proč se pouštíte do debat, pane ministře. Už to mohlo skončit, já jsem nechtěl ani vystupovat, ale zapomeňte na jméno Babiš. Babiše strašně štvalo tohle. A to bylo za každého ministra, netransparentní. Jediný ředitel pořádný tam byl Kratina, toho topolánkovci vyhodili. Takže o čem vykládáte? Vy jste poštu popravili tím, že jste jí vzali kšeft. A chcete tady číst články o úplatku 300 milionů a Michalika a ČSSD, nevím, o čem se bavíme. Takže neříkejte o tom, že my máme něco společného s poštou. To, co jsme měli v portfoliu, jsme dali do pořádku, Českou poštu jsem kritizoval, je tady mraky podivných smluv České pošty. Ano, tady jsou různé dohody, z 13. května, Deloitte za 10 milionů, a tak dále. Tak nechť ukáže pan Rakušan všechny smlouvy, udělejte to veřejně a můžeme se bavit.

Takže to nejsou výmysly. Vy, profesionální politici, vy jste jeden takový typický, univerzální ministr na všechno, vy umíte krásně mluvit a hned útočíte. Takže to jsou fakta. A klidně se o tom můžeme bavit dlouho, když chcete, dneska.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S přednostním právem nejdříve byl přihlášen pan předseda Výborný, poté pan vicepremiér Jurečka.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Vládo, kolegyně, kolegové, já bych chtěl vaším prostřednictvím poprosit všechny kolegy poslance a vaším prostřednictvím pana poslance Babiše, abychom se pokud možno vrátili k tomu, co je teď předmětem našeho jednání. Já jsem neslyšel žádný návrh na zařazení nového bodu programu nebo nějakou úpravu programu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP