(10.50 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Já vím, že má pan předseda přednostní právo, samozřejmě. Dokáže v první větě akorát sprostě urazit pana ministra. (Reakce z levé části sálu.) Budeme na sebe pokřikovat? Řídí prosím někdo jednání této Poslanecké sněmovny? (Předsedající: Řídím, prosím, mluvte.) Děkuji. Tak bych byl rád, kdyby na mě kolegové tady nepokřikovali, já myslím, že od toho Sněmovna skutečně není, a jestli takhle chcete posilovat kulturu jednání, tak my si to tedy takhle opravdu nepředstavujeme. Já jenom prosím, aby pan poslanec neurážel pana ministra, sprostě, invektivy v první větě, v poslední větě, a abychom, pokud nemá nějaký návrh k programu, abychom se vrátili tam, kde jsme. Už to tady opakovaně zaznělo, žádal o to pan vicepremiér Jurečka, máme tady důležité body, máme tady některá třetí čtení, na kterých je shoda, jak jsem to vnímal včera na politickém grémiu i s vaší paní předsedkyní. Pojďme se, prosím, vrátit k věcnému projednávání a tady ty sprosté útoky si prosím nechte od cesty, možná do Průhonic. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další - pan vicepremiér nemá zájem, ale byl zde zájem s přednostním paní předsedkyně Schillerové.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jednu větu, abychom to nenatahovali. My chceme projednat milostivé léto určitě tak, jak jsme si dohodli, jak jsme si slíbili. Nebudu tady vyčítat, kdo komu co - jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá - ale mám jednu připomínku. Kdybyste nám schválili mimořádnou schůzi na téma Česká pošta, nemuselo to být ani nějak dramaticky dlouhé, tam bychom si to prostě všechno řekli a bylo by to bez problémů. Potom se nedivte, že to prostě musíme dělat touto formou, nota bene když tento týden ani nejsou interpelace, což není výčitka, já vím, že to bylo v dlouhodobém programu - to dodávám, abych byla spravedlivá, nicméně my jinou možnost nemáme. Tak příště nám prosím schvalte ten program, můžeme se i dohodnout na nějakém čase, já jsem k tomu naprosto konstruktivní, a pak tady nemusí probíhat tady toto, co probíhá teď na úkor programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a v rámci řádné přihlášky k zařazení nových bodů je přihlášena paní poslankyně Jana Hanzlíková a poté paní poslankyně Lenka Dražilová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych jenom na začátku ráda řekla pro pochopení, proč chci načíst tento nový bod: pro občany Pardubického kraje je toto jeden z největších problémů, a proto si dovolím požádat o zařazení nového bodu s názvem Rušení pošt ministrem Vítem Rakušanem v Pardubickém kraji. Od úplného začátku debat na téma uzavírání poboček České pošty a propouštění zaměstnanců upozorňovali primátor Pardubic, hejtman i ostatní starostové na nezbytnost aktivní komunikace ke všem, kterých se tato opatření dotknou, tedy nejen ke starostům měst a obcí, ale samozřejmě směrem k zaměstnancům jednotlivých poboček, kterých se bude rušení a následné propouštění dotýkat, a také k veřejnosti. Nestalo se tak. Bez jakékoli diskuse a komunikace byl zveřejněn seznam poboček, které budou v Pardubickém kraji zrušeny, a jedná se o 17 poboček v šesti městech. Všichni zúčastnění toto považují za hrubé selhání v komunikaci, které navíc způsobilo vlnu obrovských obav jak klientů, tak zaměstnanců pošty a je naprosto jasné, že zrušení jakékoli pobočky bude znamenat významný diskomfort pro její klienty, kteří budou muset vyhledat pobočku vzdálenější. Opět to nejvíce dopadne na seniory a na lidi se zdravotním postižením.

Například v Pardubicích má zaniknout sedm poboček, zcela bez pošty zůstanou některé části města. Pan primátor se vyjádřil: "Pošta ani ministerstvo s námi tento krok nekonzultovalo, neměli jsme možnost rozhodnutí korigovat či ovlivnit. Vzhledem k tomu, že v Pardubicích jde o více než polovinu stávajících poboček, tedy sedm ze stávajících třinácti, zcela jistě to způsobí velký diskomfort pro zákazníky, kteří si budou muset najít novou spádovou pobočku. Zcela bez pošty zůstanou například části Dukla a Dubina a to jsou největší části, nejvíce obydlené části města."

Pan starosta Chrudimi před zveřejněním seznamu uvedl: "Dost dobře si nedokážu představit, že by se některá pobočka zrušila. Pošta na sídlišti u stadionu obsluhuje 8 000 lidí, pobočka v Topolské 5 000 lidí a na hlavní poště na Resslově náměstí už nyní jsou fronty. Není mi jasné, jak by se to zvládalo bez jediné, a to kterékoli pobočky." A výsledek? Ze čtyř poboček se ruší tři a zůstává ta, kde je nejkomplikovanější parkování a kde již nyní se tvoří dlouhé fronty.

Je to pro Pardubický kraj nepřijatelné, a proto žádám o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím další a to je paní poslankyně Dražilová. Připraví se paní poslankyně Pastuchová. Jenom připomínám, máme vždy pět minut. Máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem měla připraveno delší vystoupení, ale samozřejmě v rámci nějakého urychlení ho zkrátím. I já se chci vyjádřit k České poště, k rušení pošt panem ministrem Vítem Rakušanem, a to v Jihomoravském kraji. Ano, padla tady už spousta slov k tomu, ale já považuji za velmi důležité, aby zde zaznělo, že i my v Jihomoravském kraji máme problém. Ruší se u nás 23 poboček. Ta situace je velmi závažná, samozřejmě asi nejhorší je v Brně, kde se ruší 12 poboček, ale i v jiných městech - v Hodoníně se ruší tři, v Břeclavi se ruší dvě. Vím, že v Břeclavi mají obrovský problém. Problém mají i v Tišnově, kde se sice ruší jenom jedna pobočka, ale zato ta, která slouží dalším pěti obcím. Taky ve Znojmě ruší dvě pobočky, tam zase na velkých sídlištích. Paní starostka chce o tom jednat, protože jsou to sídliště, kde bydlí senioři, které obsluhuje ta pošta další příměstské části.

Já sama jsem místostarostka v Blansku. Jsme dvacetitisícové město, tam se zatím uvažuje o tom, že se bude rušit jedna pobočka, ale také u nás na velkém sídlišti, kde žijí převážně senioři, a senioři, kteří si na tuto pobočku chodí pro své důchody. Ano, můžete mi říct, že už si to mohli zařídit úplně jinak, ale jsou to často senioři, kteří jsou sami, jsou takhle zvyklí, prostě tato praxe funguje a teď to pro ně bude velký problém. Sama mám v zastoupení starosty jednání se zástupcem pošty v úterý, ale upřímně řečeno, dokážu si i představit, jak to bude probíhat, protože se domnívám, že je to jenom proto, aby se udělala čárka.

Chtěla bych říct jednu věc, že kauza okolo pošty ukazuje na neskutečný amatérismus v komunikaci vlády. Neustále se všechno mění a teprve pod tlakem opozice, konkrétně naší poslankyně, paní Jany Vildumetzové Mračkové, starostů a veřejnosti se objevují nové informace, které jsme dosud neměli.

Tento svůj bod bych chtěla zařadit jako šestý bod po již pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, píšu si jako šestý bod. Poprosím paní poslankyni Pastuchovou a připraví se paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já bych chtěla zařadit bod Rušení pošt ministrem vnitra Vítem Rakušanem v Libereckém kraji. Já chápu, že se to třeba někomu nelíbí, že tady načítáme každý za svůj kraj a své pošty, ale z toho je vidět, že tahle problematika je vážná. My jsme na ni upozorňovali i včera a jsme rádi, že každý poslanec tady za ten svůj kraj může vystoupit, protože koaliční poslanci to za svůj kraj neudělají. A docela mě mrzí, že když se pak o tom hlasuje, ani poslanci z daného kraje nejsou pro zachování svých pošt. Tak nevím, jestli tady bojují za sebe, nebo za své občany ve svém kraji.

V našem kraji se má rušit nebo bylo navrženo 13 poboček, dnes je to již 12. O tom jsem tady včera mluvila, zopakuji to, že mě překvapuje nebo bych chtěla vidět, jaká je chybovost při rušení těchto poboček, protože - je to i v médiích - tak v Liberci přímo jedna pošta ve Vratislavicích, kde je starostou člen Starostů, hejtmanem je pan Martin Půta za Starosty a chlubil se tím pan senátor Canov, také za Starosty. A během toho, že přišel ráno starostům seznam, tak za tři hodiny tato pošta byla ponechána, říkám ponechána. Není to tak, že si je můžou vyměnit, když někdo - nebo že je predikováno - že se sejde někdo se starosty a místo té pošty se zruší tato. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP