(13.30 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A potom druhá poznámka, myslím si závažnější, a to je k tomu, co tady říkala moje ctěná kolegyně Klára Dostálová, a to je, že se tady vlamujeme do něčeho, co bychom asi neměli řešit v rámci tohoto zákona, konkrétně s tím zahřívaným tabákem. A můj dotaz je následující, je tedy na ministry, jaká nám tady hrozí penalizace v tomhletom případě ze strany Evropské unie a jestli projednání v řádném legislativním procesu ty problematiky zahřívaných tabáků a jejich zařazení a tak dále, tak jestli by nestálo za to neodsouhlasit tento pozměňující návrh a projednat ho tak, jak by se projednat měl? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kasal. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Navázal bych na kolegu Jirku Maška z hlediska průkazů. Chci jenom upozornit, že ty průkazy se vydávají i dětem do 18 let, pokud pomáhají na brigádách z hlediska manipulace se stravou, a za těmi dětskými lékaři chodí, většinou u dětí je přece jenom vyšší četnost infektů, takže tam bych taky řekl, že to není úplně od věci. Nicméně celý výbor dohodl, že by se to zrušilo, a uvidíme, co ukáže budoucnost. Ale nějaká kontrola by tam do budoucna určitě byla vhodná. Uvidíme, co nám přinese nadcházející období.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Adámková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Jenom dvě věty k potravinářským průkazům. Ony nejsou rušeny tím, že by vůbec nebyly ty zdravotní průkazy. Je rušen současný stav, kdy je lidé dostávali na dobu neurčitou bez toho, že by to k tomu bylo jinak. Pro kolegy mladší reminiscence, pro starší připomenutí: v době, kdy zdravotní průkazy vydávala hygienická služba, víte velmi dobře, že byly většinou na rok nebo na dva, striktně omezené. To potom zmizelo. A to je ta snaha, abychom opět nějakým způsobem aktualizovali zdravotní stav lidí, kteří pracují maximálně v potravinářství, čili proto. Jinak tu povinnost mít tam doklad o tom, že ten pracovník je zdráv, nikdo neruší. Jedná se jenom o to, že toto již byla formalita. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a z místa vnímám přihlášku pana poslance Kotta. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, paní místopředsedkyně. Pane premiére, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, chtěl bych se tady vyjádřit k pozměňovacím návrhům, které do systému nahrál pan kolega Karel Smetana z pohledu zemědělského výboru. Vnímáme, že rozšíření okruhu informací týkající se Ministerstva zdravotnictví ve vztahu k přípravě souborů pro dálkový přístup pro Evropskou komisi a Evropskou agenturu je nezbytný. Došlo k opomenutí k tomu, aby povodí mohlo předávat dostačující informace, relevantní informace pro to, které mohou být dále využity ve vztahu k pitné vodě. Zde souhlasím s tím, že tento pozměňovací návrh má místo v novele tohoto zákona.

Současně potvrdím to, co zde řekl kolega Mašek a paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Dostálová, že druhý pozměňovací návrh, byť to je záležitost týkající se též transpozice tabákových výrobků, je přílepek. Nicméně nejsem si zcela jist, že otevřením zákona o potravinách a tabákových výrobcích bychom byli schopni rychle a v procesu, na který jsme zvyklí, zpracovat tuto agendu. A já za zemědělský výbor bych se přimlouval za to, byť to je nestandardní a není to standardní postup, to přijmout s tím, že je to v podstatě pouze, jak jsem řekl, transpozice a stejně dříve nebo později bychom tuto transpozici byli nuceni přijmout. Takže vím, že v poslaneckém klubu není k tomuto jednotný postup, ale za zemědělský výbor se přimlouvám pro to, aby oba pozměňovací návrhy kolegy Smetany byly přijaty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a znovu se ptám, zda se někdo ještě hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Zeptám se na závěrečná slova, zda je zájem pana ministra a paní zpravodajky? Pan ministr má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Chtěl jsem poděkovat panu ministrovi Kupkovi, a koneckonců i pro vás to bylo asi příjemnější než můj hlas poslouchat jeho, a jinak velmi děkuji za všechna vystoupení. Děkuji za kladné stanovisko zemědělského výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení páni ministři, děkuji za slovo. Na garančním zdravotnickém výboru jsme schválili tuto následující hlasovací proceduru. Já bych uvedla, že návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán tedy bychom hlasovali v tomto pořadí - nebyly také ani načteny legislativně technické úpravy - tedy hlasovali bychom v pořadí: pozměňující návrh A1.5, potom A1.1 až A1.4, A2.1 až A2.4, poté pozměňující návrh A3.1 až A3.2, následující pozměňující návrh B1 až B7, C1.1 až C1.6, poté pozměňující návrh C2.1 až C2.2 a nakonec hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Paní zpravodajko, jako první tedy budeme hlasovat hlasovací proceduru?

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Ano, navrhovala bych schválit hlasovací proceduru.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, děkuji. Počet je ustálený.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, přihlášeno 157 poslankyň a poslanců, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Nyní bychom tedy hlasovali pozměňovací návrh A1.5 poslankyně Šebelové a kolektivu, který se týká změny účinnosti novely na 15. den po vyhlášení zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Omlouvám se, prohlašuji hlasování (číslo 47) za zmatečné. Zapomněla jsem se zeptat na stanovisko pana ministra, takže si zopakujeme hlasování.

 

Ptám se na stanovisko pana ministra k tomuto. Prosím mikrofon, pane ministře. (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 48, přihlášeno 159 poslankyň a poslanců, pro 158, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další pozměňovací návrh.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh A1.1 až A1.4 poslankyně Šebelové a kolektivu, který se týká snížení administrativní zátěže pro školy a další organizace.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru, prosím? (Doporučující.) Stanovisko pana předkladatele? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 49, přihlášeno 159 poslankyň a poslanců, pro 158, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další pozměňovací návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP