(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jako druhý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny navrhuji mimořádný bod s názvem Fialova vláda neřeší drahotu. Ceny plynu vzrostly meziročně o 60 %, ceny elektřiny o 29,6 %, ceny tuhých paliv o 53,7 % a ceny tepla a teplé vody o 44,6 %. Toto je skutečná vizitka Fialovy vlády a její nečinnosti. (Hluk v sále.) Současná...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se moc omlouvám, pane předsedo, ale v levé části sálu poprosím o ztišení. A už opravdu poprosím, abyste se přesouvali do předsálí, nebo budu muset jmenovat jednotlivé poslance, kteří nedodržují klid tady v sále. To už se opravdu nedá. Prosím, pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Současná meziroční inflace je vysokých 15 %, vládní představitelé nad tím zcela nepochopitelně jásají, a dokonce to považují za svůj úspěch, přičemž situace v Evropě je úplně jiná, kdy průměrná inflace v Evropě je pod 10 % - Francie, Německo pod 10 %, Švýcarsko inflace 3 %, tam zastropovali energie přímo u výrobců, tak jak už před rokem navrhovalo SPD. Fialova vláda se na to vykašlala, takže samozřejmě vysoká inflace je kvůli nekompetentní a nečinné Fialově vládě a rozhodně není vůbec prostor na nějaké jásání.

Navíc, jak jsem říkal, prudce vzrostly ceny zemního plynu, ceny elektřiny - při meziročním srovnání - tuhých paliv, ceny tepla, teplé vody a tak dále. Drasticky vzrostly také ceny potravin. Ceny rýže a mouky meziročně stouply v České republice o 32 %, vepřové maso o 34 %, mléko o 45 %, vejce o 75 % a cukr dokonce stoupl o 97 %. Toto je skutečná vizitka Fialovy vlády a její nečinnosti, musím říct v uvozovkách, v boji proti inflaci a zdražování.

Naše recepty jsou dlouhodobě jasné. Jde o nastavení nízkých cenových stropů přímo u výrobců elektřiny, o snížení sazby daně z přidané hodnoty u energií, vody, léků a základních potravin až na nulu. V Evropě to funguje. Jen vláda Petra Fialy z ODS a její poradci posílají dokonce veřejně občany na nákupy do Polska a vláda nedělá proti zdražování vůbec nic.

Vláda naopak ještě plánuje výrazné zvýšení daně z přidané hodnoty u mnoha druhů zboží a služeb denní potřeby, což povede jen k dalšímu zdražování, dalšímu růstu inflace a ke zhoršování sociální a existenční situace našich občanů. S tím samozřejmě SPD nesouhlasí, protože dneska drahota už je problémem pro miliony občanů České republiky, občané musí jezdit na nákupy levných potravin do Polska, ale i v Německu už jsou levnější, občané také hodnotí vyšší kvalitu, jenže tam mají třikrát vyšší příjmy! Takže Fialova vláda z nás udělala zemi, která je drahá, předražená, lidé nemají peníze a vláda to vůbec odmítá řešit. Skutečně považuji za úplně neuvěřitelný výrok poradce premiéra Fialy Štěpána Křečka, který řekl, že by měli občané jezdit nakupovat potraviny do Polska, protože je (to) tam levnější, a prý se to vyplatí už i Pražákům. A já na to můžu říct jedinou věc. Vláda, která rezignovala na řešení problémů občanů a své země, taková vláda je úplně zbytečná. Taková vláda je přece úplně k ničemu! Měli byste skutečně odejít a už to nechat někomu jinému. Takže já bych chtěl dát jako bod číslo 2, mimořádný bod na schůzi této Sněmovny, bod s názvem Fialova vláda neřeší drahotu, protože si myslím, že je potřeba, aby občané slyšeli tu veřejnou debatu. My znovu zopakujeme návrhy na řešení SPD, které se ukazuje, že je postupně přijímají ostatní země.

Mimochodem, snížení DPH na nulu u potravin před víc než rokem, to udělali Poláci, teď to udělali Portugalci, takže to v Evropě bez problémů jde. Fialova vláda prostě potraviny zlevnit občanům nechce, takže Fialova vláda ještě parazituje na drahotě výběrem DPH. To znamená, je to skutečně neuvěřitelně asociální, nekompetentní a škodlivá vláda, a já si myslím, že bychom to tady měli veřejně projednat.

Já tuším, že ty mimořádné body, co tady navrhuji, mi tady Fialova vládní pětikoalice opět zamítne, protože vy nejenže nemáte řešení, vy už se bojíte i toho, aby se tady veřejně diskutovala řešení ze strany opozice, a občané se stali vašimi rukojmími. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další je tedy přihlášena paní poslankyně Balaštíková a následuje paní poslankyně Adámková s několika přihláškami, nyní už je to tedy s pětiminutovým limitem. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si vás požádat o zařazení nového bodu na dnešní jednání Poslanecké sněmovny, který se týká problematiky obilí z území východního bloku, které bylo určeno do třetích zemí. Bohužel nebyly dodrženy základní podmínky původní dohody a část toho, těchto obilovin, byla vyskladněna na území Evropské unie.

Zboží mělo být zaplombováno a vyloženo až v přístavech, kde mělo být přepraveno do Afriky. Toto se bohužel nestalo a zboží se stále nachází na evropském trhu, navíc na Slovensku a v Polsku byly záchyty, kde bylo prokázáno, že v těchto obilovinách se nacházejí nepovolená rezidua, která mohou poškozovat zdraví občanů. Země Vé čtyřky - Maďarsko, Slovensko a Polsko - vydaly zákaz dovozu tohoto obilí. My jsme očekávali, že náš pan ministr zemědělství se bude snažit vyvolat jednání Vé čtyřky sám, anebo se minimálně k těmto zemím přidá.

Jsme rádi, že probíhají kontroly tohoto zakázaného obilí, zatím na našem území nebyla identifikována nějaká problematika, ale co je možná málo známé, že velká část těchto obilovin nemá pouze původ z Ukrajiny, protože Ukrajina predikovala, že nebude schopna dostát svým závazkům, a tudíž jí chybí dostatek, množství obilí, kterým by vykryla požadované zakázky, takže se jedná o původ zboží z Ruské federace. My na jedné straně děláme embarga a na straně druhé necháváme dělat takové záseky do zemědělství a hospodářství Evropské unie. Děláme primární chyby a neochraňujeme evropský trh.

O tomto chceme dnes diskutovat a chceme požádat pana ministra zemědělství, aby se přidal k zemím Vé čtyřky, a učinili rázné kroky k ochraně evropského trhu, potažmo zdraví občanů, kteří žijí na tomto území, kde se tady toto nedovolené kontaminované obilí nachází. Nešvary, které jsou, bohužel paní Ursula von der Leyen není schopna řešit v rámci EU, a proto žádáme, abyste podporoval země Vé čtyřky, které mají snahu učinit (kroky?) k nápravě této problematiky. Žádám vás, abyste zařadila, paní předsedkyně, tento bod za nově zařazené body na dnešní den programu. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já to samozřejmě navrhnu pak následně při hlasování, sama to učinit nemohu, nicméně zaznamenala jsem váš návrh. Nyní vystoupí paní poslankyně Adámková se svými návrhy. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, předstupuji před vás se žádostí o zařazení tří velmi důležitých bodů, které přinesl minulý týden, na které se mě ptají občané, ať už jsou z malé vesnice, nebo z velkého města, a já považuji za velmi důležité o těchto bodech hovořit, abychom mohli podávat ucelenou informaci. Mám tady tři body - předesílám, že nevyčerpám 15 minut, to jenom proto, kdyby někdo toto chtěl považovat za obstrukční návrhy, tak v žádném případě - a dovolím si vám je krátce představit.

První návrh, který bych prosila zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech v pátek, je evergreen. Jedná se o transplantační zákon, sněmovní tisk 162, to znamená zrušení diskriminace k dobrovolným dárcům kostní dřeně v případě, že po tomto odběru mají komplikaci, která vyžaduje pracovní neschopnost. Já tady krátce zdůvodním, říkám to tedy už asi posedmé, ale stále narážím na zeď. Mám pocit, že i ten hrách bych jinak tou zdí prorazila, ale tady se to nevede. Jedná se o to, že dobrovolný dárce kostní dřeně je skutečně anonymní, zachraňuje - bohužel smrtelnou - nemoc u těchto lidí, pro které nemáme jiný způsob léčby, a v případě, že dojde ke komplikaci, která vyžaduje pracovní neschopnost - upozorňuji, že tyto komplikace v rukou odborníků jsou velmi zřídkavé, ale bohužel ukázalo se, že jsou - tak na tyto dárce předchozí zákon zapomněl, a oni v případě, že mají tuto komplikaci spojenou s pracovní neschopností, nepobírají jako jiní dobrovolní dárci orgánu plný plat, ale dostávají klasickou nemocenskou. Toto vedlo již k tomu, že se několik dárců odhlásilo poté, co bohužel jste nepodpořili tento bod jako jednání, abychom tuto nespravedlnost narovnali. Proto o to velmi prosím a žádám všechny zdravotníky ve všech klubech, aby opravdu vysvětlili svým kolegům, že leukémie si nevybírá ani věk, ani postavení, a my pro ni mnohdy nemáme jinou léčbu než transplantaci. Čili prosím jako první bod po pevně zařazených bodech, a abyste věděli, že opravdu to chci projednat, tak prosím na pátek. Netlačím na vás vůbec dnes, ani zítra, ani ve čtvrtek, ale je to bod, který zachraňuje životy. Uvidíme, jak dopadneme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP