(9.10 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Ještě se vracím trochu nazpět. V lednu roku 2020 tehdejší ministr zahraničních věcí pan Petříček vysloveně odmítl to, aby jeho ministerstvo převedlo zřizovatelskou funkci na jiný státní orgán, a uvedl, že si chce Štiřín ponechat. Chápu, že za tři roky se mohlo ledacos změnit, ale otázky spíše přibývají, než aby byly zodpovězeny.

Možná i tímto úhlem pohledu je odpověď na moji interpelaci na pana premiéra velmi obecného obsahu. Protože nemám jinou možnost dopátrat se důvodů a formy prodeje, jakožto i důvodu rekonstrukce před tak zvaným prodejem, navrhuji zařadit tento bod jako Prověření hospodaření státu v zařízení zámek Štiřín, a to jako první bod po pevně stanovených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili Prověření hospodaření státu - je ten název - v zařízení zámek. Poznamenám si, děkuji.

A nyní další s přihláškou na změnu pořadu je pan poslanec Aleš Juchelka a poté se připraví pan poslanec Petr Sadovský. Prosím, pane poslanče, také vaše...

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji a budu velmi stručný. Poněvadž včera proběhlo médii, že se vlastně nenavýšil u vládní koalice na jejich jednání rodičovský příspěvek, tak bych znovu chtěl apelovat nejen samozřejmě na poslance vládní koalice, ale na celou Poslaneckou sněmovnu, aby schválila dnes po všech pevně zařazených bodech ještě bod, který tady máme už od června minulého roku jako nosič, a to je Navýšení rodičovského příspěvku. My to navrhujeme samozřejmě i s valorizací, o které tady tak často mluví má ctěná kolegyně Olga Richterová, vaším prostřednictvím, paní předsedající Olgo Richterová, a je tam samozřejmě navýšení o 100 000 korun. Jenom říkám, my tento nosič máme v Poslanecké sněmovně, pojďme ho jenom vytáhnout, domluvit se třeba na nějakých jiných parametrech napříč Sněmovnou, třeba na 50, 60, 70 tisících, tak jak navrhují různě jednotlivé politické subjekty ve Sněmovně, a pojďme to prohlasovat, poněvadž, jak bylo propočítáno, z hlediska inflace bychom museli navýšit rodičovský příspěvek o 97 000 korun. Tolik peněz de facto způsobila inflace, abychom mohli navýšit rodičák, je to 97 000 korun. Tak se domnívám, že například na podporu prorodinné politiky by to stálo za to.

A tím druhým argumentem je, že se nám meziročně v tuto chvíli narodilo o 8 000 dětí méně. Pokud jsem si to správně propočítal, to je zhruba 1,3 miliardy, které vlastně nevyplatíme v rámci rodičovského příspěvku, tak se domnívám, že bychom to mohli dát právě na podporu třeba těch nových dětí. Myslím si, že by stálo za to, s tím nějakým způsobem už konečně pohnout, protože jak říkám, od loňského června tady máme sněmovní tisk, který navýšení rodičovského příspěvku řeší. Stačí ho jenom vzít, odhlasovat to, začít o tom jednat a myslím si, že budeme na dobré cestě, že klidně do začátku prázdnin, do 1. července, klidně i tady s touto účinností to můžeme mít za sebou. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě poprosím o upřesnění, číslo tisku nebo číslo daného bodu, jestli se odkazujete k již předloženému návrhu. Když tak za mnou přijďte a dořešíme to.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, děkuji. Děkuji za shovívavost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní je přihlášen pan poslanec Petr Sadovský, připraví se pan poslanec Tomáš Helebrant. Prosím, posečkejte, také vám vynuluji počítání, a prosím, vašich pět minut.

 

Poslanec Petr Sadovský: Dobrý den, paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych vás rád požádal, jestli bychom nemohli zařadit bod, který se jmenuje Elektronické náramky, a to jako první bod dnešního jednání. V minulých dnech proběhla v médiích informace o tom, že v současné době nejsou v činnosti nebo funkční žádné elektronické náramky, a to z toho důvodu, že jsme vypověděli smlouvu izraelské společnosti, která nebyla schopna nám dodat správné a včasné množství elektronických náramků. To znamená, že v současné době jsou kontroly odsouzených, kteří jsou podmínečně propuštěni nebo mají domácí vězení, prováděné jenom namátkově, což je úplně nedostatečné. Samozřejmě by s tím mohla být i úspora do státního rozpočtu, protože samozřejmě když je odsouzený, který je doma na náramku, ta částka je podstatně nižší, než když sedí ve věznici. V lednu právě roku 2020 informovala paní ředitelka Probační a mediační služby, že vypověděla smlouvu se společností Supercom. Trestů domácího vězení rychle přibývá a náramky v podstatě docházejí. Vím z informací, že v současné době by mělo probíhat nějaké výběrové řízení, ale nemáme o tom žádné informace. Proto bych byl rád, kdyby se tento bod zařadil - ještě opakuji jednou - jako první bod tohoto jednání, a děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, čili návrh nového bodu s návrhem na pevné zařazení jako první bod. A nyní tady jenom došlo ke změně, s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš bude mít návrh na změnu předkládaného pořadu. Poté zrekapituluji dosavadní přihlášky: pan poslanec Tomáš Helebrant, Richard Brabec a Igor Hendrych. Takže poprosím pana předsedu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní předsedající. Já bych chtěl navrhnout nový bod, který je velice důležitý, a to je Reforma péče o duševní zdraví v České republice, respektive duševní péče v České republice. Při té příležitosti bych chtěl říct - a myslím, že to všichni víme - že bohužel tato vláda s námi nekomunikuje, až na výjimky. Ano, jediná výjimka z mého pohledu je pan ministr spravedlnosti Blažek, kterému jsem psal v prosinci ohledně sexuálního násilí, ohledně registru deviantů, ohledně sexuálního násilí na sítích, opakovaně jsme se setkali a včera jsme se setkali všichni, všechny kluby, a řeší se to. A proto jsem velice rád, že aspoň jeden ministr z vlády je ochoten s námi komunikovat. To, že pan premiér od jmenování premiérem 17. 12. 2021 se mnou ani jednou nepromluvil, to všichni vědí a je to bez komentáře.

Pro nás bylo zdravotnictví prioritou. Za naší vlády jsme navýšili peníze do zdravotnictví o 229 miliard a dva roky covidu bylo peklo. A to stěžejní, co bylo pro mě, byly dvě věci: Národní plán boje proti rakovině, to není nic jiného než Joe Biden, americký prezident, jehož syn zemřel na rakovinu mozku, takzvaný Moonshot z roku 2016. A rakovina, dneska o tom nebudu mluvit, ani o tom prospektu, ani o tom, co se tady děje a kde je těch 15 miliard, které jsem osobně zařídil s Ursulou von den Leyen, skončilo, kde končí, a 50 miliard v programovém období 2021 až 2027, 50 miliard pro české zdravotnictví jsme vyřizovali v Evropě. V porovnání s tím, co naši předchůdci zařídili z Evropy na období 2014 až 2020, to bylo směšných 8,5 miliardy. Takže 50 miliard. A to ještě můžu mluvit o React-EU. To by bylo i fajn se někdy dozvědět, kolik z těch 21 miliard, které jsme vybojovali pro všechny, i malé nemocnice, kde to skončilo, protože tam čerpání je v roce 2023, a zkrátka zdravotnictví bylo pro nás priorita, měli jsme tam investiční plány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP