(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A my máme strašnou smůlu, že pan ministr zdravotnictví - není tady, a to mě mrzí - trpí různými chorobami. Za prvé trpí antibabišismem a ten jeho antibabišismus jde až tak daleko, že Brňáci, kteří díky tomu, že kdysi profesor Svoboda šel do Ameriky a naučil se v Bostonu, co to je onkologická nemocnice, takzvaný Žluťák, tak oni přišli s tím projektem prevence. Tady někteří lékaři říkají: Prevence, co to je prevence? Jdu ke gynekologovi, tedy ne já, ale nějaká dáma, která jde na prevenci, a sedí tam někdo, nějaká druhá dáma, která bohužel má rakovinu, nemá vlasy, a to pro mě není prevence, kde skutečně zdravý člověk by měl být takhle vyšetřen. Žluťák přišel s projektem skutečné prevence, pavilonu za miliardu, kde přijde rodina, děti si tam hrají, manžel má nějakou okupaci a manželka jde na vyšetření a je to super. Už dneska to funguje a já jsem chtěl z těch 15 miliard postavit Pražákům - kteří mě tedy nesnášejí, ale dneska jsem šel ráno metrem, a nikdo na mě neplival a nikdo na mě nekřičel - takže možná se to vylepšuje, nejmodernější onkologickou nemocnici na světě! (Zvýšeným hlasem.) Nejlepší, za 8 miliard. Jasně, ale to oni nechtěli. Vážení Pražáci, vy, kteří se hlásíte na prevenci do Brna do Žluťáku, víte, jaký je teď termín? Listopad! Listopad. A pan ministr zdravotnictví, který trpí tou chorobou, kromě toho tedy, že je závislý na karetních hrách, a nechci ani moc to rozvíjet, a myslím si, že všichni tam, kde on pracoval v Brně, jsou šťastní, že se stal ministrem, ale my jsme z toho nešťastní, proto ten antibabišismus je tak velký, že kritizoval ten pavilon prevence za miliardu, co my jsme vybojovali, a říkal, že to je blbost, takové něco - ale to nemocnice chtěla!

Mimochodem, když mluvím o Brně, tam když jsem byl na návštěvě v nemocnici, primář mi nadával, že tam něco vykládám o tom, jak jim pomůžeme s porodnicí Bohunice. A já jsem s paní Schillerovou to protlačil, protože přesvědčit byrokraty, úředníky na Ministerstvu zdravotnictví, aby něco udělali - a nechci teď mluvit o tom, kdo tam vybírá projekty a proč vůbec stát sám neprojektuje, kdysi tady byl Zdravoprojekt a dneska se tím dobře živí ti privátníci - tak jsme s paní Schillerovou prosadili tu porodnici.

Já jsem na to zvědav. Tam bylo 13 miliard různých projektů, spáleninový pavilon Královské Vinohrady, pan ministr stříhá pásky, ano, u Apolináře, to je taky naše dílo. A já jsem zvědav, jestli postaví tu nejmodernější porodnici u Apolináře, kde kdysi rodili všichni premiéři... tedy ne premiéři, ale jejich partnerky nebo manželky - a slibovali, neudělají nic. Moje děti a vnučky se narodily v Neratovicích, takže nemám střet zájmů, ale bojoval jsem za ten projekt. Ale my nevíme nic vlastně, co ve zdravotnictví se děje. Takže onkologie, mohl bych tady o tom mluvit dlouho.

Dneska chci mluvit psychiatrické péči. V minulém měsíci jsem řešil devítiletou holčičku. Napsal mi jeden hejtr, že mě nesnáší, ale že má problém s dítětem, jedenáct let, kluk. Víte, jaký je termín na urgenci nebo emergency dětské psychiatrie, když někam zavoláte? Tři měsíce! (Zvýšeným hlasem.) Tři měsíce. Oni potřebovali pomoc okamžitě. A to je projekt, který my jsme začali a který samozřejmě pan ministr nesnáší, protože strategie je: všechno, co bylo za Babiše, i když to bylo fajn, je potřeba zničit.

Já tady vystupuji proto, protože jsem četl článek, tady: "Stát chystá změnu, chce víc lůžek pro psychiatrie, kapacity se blíží limitu". Tady jsou dvě koncepce. Když má někdo psychické problémy, tak ho bohužel odvezou do Bohnic, tam ho napíchají, zavřou a je ztracený. A to my jsme nechtěli. A já jsem na ni expert, já jsem se to všechno naučil. My jsme chtěli ambulantní psychiatrickou péči. Pan ministr by taky takovou potřeboval - antibabišismus, závislost na karetních hrách a tak dále - možná by si to mohl vyzkoušet.

Tady je článek: "Ministerstvo zdravotnictví hasí průšvih psychiatrií a plánuje podpořit budování stovek nových lůžek při nemocnicích i zvýšení počtu lékařů" - takže to je ta stará koncepce, stará koncepce, a dostupnost psychiatrické péče se výrazně zhoršila - ano, to víme - a proto jsme to řešili.

Já vám tady přečtu stanovisko, to je nezávislé stanovisko, a to je tedy, to jsou lidi, kteří jsou skutečně stateční, protože přihlásit se k projektům za Babišovy vlády, na to je potřeba skutečně velká statečnost. Takže se to jmenuje Stanovisko uživatelů péče k pokračování reformy péče o duševní zdraví a k dalším otázkám ohledně systému péče o duševní zdraví v České republice.

"Reforma péče o duševní zdraví ani její jednotlivé projekty nejsou plody hluboké nenávisti mezi politiky, nýbrž kroky realizované profesionály a profesionálkami potřebné pro důstojný život lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním v ČR." Ano, vždycky jsme tak postupovali. Vždycky jsme se spoléhali na experty, na odborníky, žádné spolustraníky, žádní kámoši. Tady se píše: "Jako zástupci osob se zkušeností s duševním onemocněním bychom se rádi veřejně vyjádřili k aktuálnímu stavu péče o duševní zdraví v České republice a k důležitosti pokračování projektu reformy péče o duševní zdraví." No, to je to, co my jsme začali, a za covidu se to ještě zhoršilo. A proč se to zhoršuje celosvětové? Proč je tolik sebevražd mladých? Ano, to je dneska nějaká doba. Nějaká doba na síti, nějaká doba hazardu, kde vláda chce snižovat daně ještě, aby se odvděčila svým sponzorům. Takže bylo to profesionální. Péče o duševní zdraví, a to nejen psychiatrická, ale také psychosociální, byla v České republice dlouhodobě po desetiletí zanedbávána a je stále výrazně podfinancována. Ano, to je pravda. "Institucionální péče, která byla převládajícím modelem, a častý nedostatek psychosociální podpory pro osoby s duševním onemocněním s sebou nese výrazné dopady na život lidí ze zkušeností s duševním onemocněním, včetně závažných případů porušování lidských práv, ale i každodenních problémů v oblasti bydlení, uplatnění na pracovním trhu, dokončování studia, ekonomické situace a možnosti zapojení se do běžného života, na kterou mají všichni občané České republiky právo. V rámci projektu reformy péče o duševní zdraví se podařilo nastartovat" - ano, za naší vlády - "pro nás velmi důležité změny, jako například proces deinstitucionalizace nové péče, nové druhy péče o osoby se závažným duševním onemocněním v centrech duševního zdraví" - ano, to jsme začali budovat - "která prokazatelně snižuje rehospitalizace a počet ošetřovacích dnů v lůžkových psychiatrických zařízeních. Vznik center duševního zdraví vnímáme jako důležitý krok směrem k rozšíření komunitní a multidisciplinární péče v České republice, na kterou by osoby ze zkušeností s duševním onemocněním měly mít nárok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP