(10.30 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

V našem případě jsme šli cestou, kdy se definovala nově skutková podstata toho trestného činu, to znamená rozsah skutkové podstaty je širší, než byl doposud, a tato skutková podstata může být aplikovatelná na větší počet osob, potenciálních pachatelů tohoto trestného činu.

Se samotným zvýšením sazeb nevyslovilo souhlasné stanovisko Ministerstvo spravedlnosti a chtěl bych tady technicky doplnit, že s tímto návrhem nevyslovil souhlas ani výbor pro bezpečnost.

Dále trestní zákoník nebude chránit už jen a pouze státní hranice České republiky, ale hranice všech států Evropské unie a schengenského prostoru. Skončí tak doba, kdy nemohly být určité přeshraniční skutky, odhalené v mezinárodní spolupráci, naší policií stíhány.

Věta o tom, že by policisté rádi udělovali přísnější tresty - já bych byl rád, abychom se drželi toho, jak to v právním státě chodí. Policisté rozhodně nebudou převaděčům uvalovat žádné tresty jako takové, policisté převaděče zajistí a jistě je předají v následné době k řádnému procesu.

Ministerstvo vnitra dává k pozměňovacímu návrhu paní kolegyně Vildumetzové a pana kolegy Maška neutrální stanovisko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím s faktickou poznámkou paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou a poté pana poslance Langa. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za korektní odpověď, pane ministře, děkuji i za to neutrální stanovisko. Chtěla bych opravdu požádat především všechny koaliční poslance, zda by se zamysleli nad tím, zda ten pozměňovací návrh nepodpořit, protože tak, jak tady teď zaznělo z úst pana ministra vnitra, pan ministr vnitra to navrhoval, ale neodsouhlasilo to Ministerstvo spravedlnosti. Já jsem měla možnost o tom komunikovat i s panem ministrem spravedlnosti, ale Sněmovna je suverén, a já jsem prostě přesvědčena o tom, že nejenom že se předkládá ta skutková podstata, ta určitě pomůže, ale já si myslím, že bychom sazby měli mít nastavené jako ostatní státy EU, a pokud to nezpřísníme a nevložíme do trestního zákoníku to, co tam bylo v minulosti, to znamená navýšení sazby až na 12 let, tak podle mého názoru je to velmi nutné v rámci té nelegální migrace.

Takže já bych vás chtěla moc požádat o to, abyste ten pozměňovací návrh podpořili, a to především i z toho důvodu, že budete jasně říkat, že je nutné řešit nelegální migraci, a měli bychom tím, že pan ministr vnitra říká, že to předkládá právě proto, aby došlo ke zpřísnění, ale to zpřísnění a to zvýšení sazeb tam není. Není tam obsaženo. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Langa a připraví se s faktickou pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Já bych chtěl také k panu ministrovi vnitra ohledně našeho pozměňovacího návrhu, kdy on tady říká, že jejich návrhy dostatečným způsobem reflektují na nějaké zpřísnění trestnosti, já bych chtěl říct, že to mělo nějakou genezi vývoje. My jsme to tady podpořili v prvním čtení, ve druhém čtení, potom to šlo do odborné veřejnosti a paní kolegyně Mračková Vildumetzová načetla ve své podstatě pozměňovací návrh, který se dnes bude hlasovat pod tím déčkem, kdy v § 340 odst. 4 jsme pouze chtěli na konci textu doplnit ještě odstavec d), kdy tam bylo jasně řečeno, že spáchá-li čin uvedený v odst. 1, to znamená někdo, kdo organizuje to převaděčství, jako člen organizované skupiny působící ve více státech. Já bych chtěl říci, že napřed k tomu bylo přijato stanovisko neutrální, které minulý týden, kdy jsme měli mimořádný bezpečnostní výbor a měli jsme tam více bodů a potom to bylo přesně hlasováno, jak říká pan zpravodaj, tak se to náhle změnilo ze strany koalice na negativní stanovisko. Já tomu nerozumím, protože převaděčství jako takové je problém.

My jsme byli velice vstřícní z pohledu novely těchto dvou zákonů, které jsou spjaty, tedy 325 a 326, potřebujeme tyto aplikace přijmout, byli jsme velice vstřícní i v dalších dílčích věcech, které tam jsou, a opravdu nerozumím tomu, komu může vadit to, že někdo, kdo organizuje převaděčství, což je závažná věc, je to prostě fenomén, a bude to organizovat ve více státech, dostane rozpětí trestu 8 až 12 let, nota bene když na tom výjezdním zasedání výboru pro bezpečnost to podpořil specializovaný útvar, který to řeší, a to je Národní centrála organizovaného zločinu. Já opravdu nerozumím tomu, když tady na jednu stranu pan ministr a zástupci koalice říkají, že chtějí bojovat s převaděčstvím, proč tento pozměňovací návrh je najednou s negativním stanoviskem. Tomu opravdu nerozumím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Maška s faktickou, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté pan poslanec Letocha.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, v podstatě to tady řekli moji dva předřečníci. Já jsem se hlásil v okamžiku, kdy jsem nevěděl, že bude reakce mých kolegů. Chtěl bych říci jediné. Boj s migrací je velice složitý, migrace opět narůstá. Teď narůstá sice v oblasti Středozemí, ale na jaře můžeme očekávat migraci, která jde naší cestou, a ta možnost až dvojnásobné trestní sazby za organizování této činnosti na území naší republiky i mimo území naší republiky - já si myslím, že je potřeba toho využít bez ohledu na to, jestli jsme koalice, nebo opozice, protože náš boj proti nelegální migraci byl měl být shodný. Tady bychom se měli shodnout, z mého pohledu to není politické téma.

Chci jenom připomenout, že rozdělení ve výboru pro bezpečnost samozřejmě je ve prospěch koalice, co se týče počtu, takže výhru o jeden hlas bych tady nedémonizoval, a naopak na své kolegy i všechny ostatní poslance a poslankyně bych chtěl apelovat, aby si byli vědomi, že teď budeme jednat o možnosti, o pozměňovacím návrhu, který by měl zásadním způsobem odradit organizátory převaděčství. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím pana poslance Letochu.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na pana poslance Langa a vysvětlit mu to, z jakého důvodu výbor nakonec hlasoval na můj návrh jako zpravodaje pro negativní stanovisko. K pozměňovacímu návrhu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové se vyjadřovalo jak Ministerstvo vnitra, které - jak jste správně uvedl - k tomuto uvedlo neutrální stanovisko, nicméně Ministerstvo spravedlnosti se k této věci vyjádřilo nesouhlasným stanoviskem, a vzhledem k tomu, že je gestorem v této oblasti, jako zpravodaj jsem přihlédl ke stanovisku Ministerstva spravedlnosti a doporučil jsem výboru pro bezpečnost negativní stanovisko, což je vlastně důvodem toho, proč jsme na výboru hlasovali o nedoporučujícím stanovisku a výbor toto stanovisko přijal.

K poznámce pana poslance Maška chci jenom říct, že právě k tomu odrazení - já už jsem to tady zmiňoval minule na plénu ve druhém čtení - si myslím, že i důležité, jaké tresty skutečně ti převaděči nakonec dostanou, to znamená, nejde jen o to, jaký trest mohou dostat, jestli se bavíme o horní hranici 8 nebo 12 nebo kolika let, ale jde v podstatě o to, jakou trestní sazbu u soudu dostanou. Pakliže v tuto chvíli my jim zpřísňujeme tresty tím, že v podstatě přidáváme nějaké další přitěžující okolnosti, které mohou soudci a státní zástupci využít k tomu, aby využili vyšší hranice trestu, tak v tomto směru je to právě to zpřísňování trestů, takže si myslím, že právě splňujeme pojem zpřísňování trestů, ale v té reálné podobě, to znamená v tom, že skutečně ti pašeráci budou díky tomuto dostávat vyšší tresty. To si myslím, že může právě další převaděče případně odradit od této činnosti.

Snad jsem odpověděl na vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan poslanec Lang.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Ke kolegovi poslanci a zpravodaji panu Letochovi, prostřednictvím pana předsedajícího, víte, vy si trošku protiřečíte. Pan ministr vnitra tady řekl, že ten návrh předložil. Předložil ho, když se ten zákon připravoval. Ale nedostal souhlasné stanovisko od Ministerstva spravedlnosti. Ale zároveň řekl, že tady ten zákon předkládá, aby se právě zpřísnily tresty pro převaděčské gangy. Uvědomujete si vůbec, že v roce 2015 jsme tady měli 3 000 nelegálních migrantů a v minulém roce to číslo stouplo na 25 000? Uvědomujete si vůbec, že je velmi nutné to řešit, a potřebujeme to mít v souladu s ostatními státy? Takže ostatní státy budou mít ty sazby vysoké, my je budeme mít nízké, tak odpovězme si na otázku, kde se to tedy nejvíce popřípadě bude páchat, ve kterém státu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP