(10.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já jsem prostě přesvědčena o tom a budu opravdu, pane ministře, předpokládám, že pro návrh. Já totiž předkládám návrh, který jste vy předložil, ale v připomínkovém řízení vám Ministerstvo spravedlnosti řeklo ne. Takže předpokládám, že pro návrh, který Ministerstvo vnitra předložilo, budete dneska hlasovat. Já jsem to prakticky předložila za vás. Takže si myslím, že nám všem jde o stejnou věc a že bychom to měli společnými silami dneska dotáhnout a neříkat: Dobře, Ministerstvo spravedlnosti mohlo dát nesouhlasné stanovisko - a já bych chtěla vědět, kdyby mi někdo řekl, jaký je důvod toho nesouhlasného stanoviska, protože do současné chvíle mi ho nikdo neřekl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a přihlášen je pan poslanec Lang, poté pan poslanec Letocha.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Tak já bych také ke kolegovi zpravodajovi, reagoval bych faktickou na to, co on říkal. Já jsem opravdu překvapen z toho, že na mimořádném výboru pro bezpečnost minulý týden se dospělo k tomu, k čemu se dospělo. Souhlasím s tím, co říká kolega Mašek. My jsme tam samozřejmě v opozici, logicky koalice má více poslanců bezpečnostního výboru, takže si dokáže prohlasovat určité věci pro svoji koalici, ale my jsme tady měli jakousi shodu. Tady byla shoda opravdu napříč politickým spektrem, která se náhle změnila.

Já bych se napřed vyjádřil k tomu, proč nám tam Ministerstvo spravedlnosti určité věci vytýkalo. My jsme to včera ještě probírali před tím, než budeme závěrečně hlasovat, na našem poslaneckém klubu, tam jsme se o tom také bavili. Ono jde o to, jak tu správně bylo řečeno, že je tam různé rozpětí trestů. Začíná to od 6 měsíců až 5 let v druhém odstavci, ve třetím odstavci jsou 2 léta až 8 let a ten nejzávažnější čtvrtý odstavec, kdy je tam výrazná trestnost, to převaděčství mezinárodního rozsahu, je potom 5 až 12 let. My tam navrhujeme 8 až 12 let a ve své podstatě, jak ten soud rozhodne, prosím vás, to je jeho věc. Že tam dávají ty nižší sazby, to je věcí - my jsme tomu říkali v odbornosti jakoby okresní právo, protože každý soudce k tomu přihlíží individuálně - jeden to vyhodnotí tak, že někomu dá 8 let, druhý to vyhodnotí tak, že někomu dá 2 léta. Proto také třeba pozměňující návrhy z pera SPD, které zpřísňovaly i ten druhý a třetí odstavec, my k tomu máme neutrální stanovisko, protože víme, že v tom druhém a třetím odstavci to postačuje.

A jestliže, prosím vás, odborná veřejnost, když tedy dáváme na odborníky - a vy jste říkali i v předvolební kampani, že budete vládou odborníků, že budete naslouchat odborné veřejnosti - vám jednoznačně řekne, že je potřeba tady zpřísnit tu trestnost a jedná se o jeden odstaveček čtvrtého odstavce, kde se to zpřísňuje ve více zemích - organizovanost, tak já v tom nevidím problém, proč bychom se na tom měli zaseknout. Já už tam vidím, že už to potom člověk může předjímat, byť pro to nemám žádné nějaké důkazy, že tam se jedná už o nějakou animozitu (Předsedající: Čas, prosím!), a jestliže dochází k nějaké animozitě, tak to je špatně, když máme schvalovat něco, co je pro občany České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Letocha s faktickou a poté s faktickou pan vicepremiér Rakušan.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já se tedy pokusím ještě jednou zopakovat to, co jsem tady chtěl říci. Nemyslím si, že bych si protiřečil, protože jsem o tom, co jste zmínila, neřekl ani půl slova, myslím o tom, že by pan ministr navrhoval nějaký zákon. V tomhle smyslu já v podstatě můžu reagovat tak, že kdybychom zvedli trestní sazbu na třeba 12 nebo 15 let a neudělali bychom to, co navrhujeme v tomto zákoně, tak by to bylo pouze na papíře a v podstatě by se to nedotýkalo těch skutečných postihů, těch trestů. Proto my jsme šli tou cestou zpřísnění, aby se to skutečně dotklo odsouzení na vyšší sazbu, než bylo v tuto chvíli.

Co se týče vyjádření Ministerstva spravedlnosti, bylo to dáno v tom kontextu, že je to vlastně nesystémové v tuto chvíli tohle navrhovat, že se v současné době připravují komplexnější návrhy úpravy trestních postihů a obecně se s největší pravděpodobností připravuje na Ministerstvu spravedlnosti nějaká větší revize i udělování právě těchto vyšších trestů, takže se tomuhle určitě budeme věnovat.

Tady si myslím, že to zpřísnění trestů, tak jak jsme říkali, je skutečně naplněno tím, že v podstatě dáme možnost státním zástupcům používat v trestních spisech další přitěžující okolnosti, které potom soudci budou muset zohlednit, a tu výši trestů, která je v současné době 8 let, ale za poslední dobu je nikdo vlastně nedostal, se k nim budeme moci alespoň přiblížit. Takže tolik k mé reakci na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Ještě fakticky k tomu, co se událo - neudálo. My jsme měli odbornou skupinu, ve které bylo Nejvyšší státní zastupitelství, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti, ale není pravda, že Ministerstvo vnitra někdy přišlo s nějakým konkrétním návrhem konkrétních sazeb a jejich skokového navýšení. My jsme přinesli na odbornou platformu diskusi o tom, jakým způsobem efektivněji postihovat trestný čin převaděčství, odborným gestorem nad trestním zákoníkem je logicky Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo spravedlnosti do té debaty odborně vstoupilo s tím, že ve chvíli, kdy zpřesníme skutkovou podstatu, což je to důležité, tak ta umožňuje právě soudcům, kteří ty tresty dávají, dávat vyšší tresty za převaděčství jako takové. Tedy ten účel, který jsme chtěli jako Ministerstvo vnitra věcně, jsme splnili, naplňujeme ho tímto zákonem a asi není potřeba se tady brát k obecným diskusím, o tom, jestli bojujeme - nebojujeme dostatečně s migrací a podobně. Bojujeme. Proto jsme se tomu tématu věnovali, proto jsme také chtěli změnu azylového zákona. To je ta věc, která v tom materiálu, který jsme zdědili od vás, vlastně obsažena nikterak také nebyla a tresty za převaděčství jsme tam dávali i na základě aktuální loňské migrační situace právě my. Z mého pohledu to naplňuje právě to, co chceme, a já si skutečně nemyslím, že 2 až 8 let je málo, stejně jako v nejvyšší sazbě 5 až 12 let je málo. Důležité je, aby ti lidé ty tresty dostávali, aby soudci měli dostatečný instrument v popisu skutkové podstaty za tyto trestné činy do vězení převaděče poslat, a to ten návrh umožňuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a poprosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, která je přihlášená s faktickou, zatím je to poslední faktická.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, děkuji za ty reakce. Ráda bych na ně reagovala. Pak tedy, pane ministře, neříkejte, že předkládáte novelu zákona o azylu, která zvedá a zpřísňuje tresty pro převaděčské gangy, protože nemluvíte pravdu a není to obsahem tohoto zákona. Vy zde pouze rozšiřujete tu skutkovou podstatu. A znovu říkám, na mimořádném výjezdním zasedání bezpečnostního výboru jasně ti lidé, kteří byli s největší pravděpodobností v té vaší odborné skupině - omlouvám se, jestli jste ministr vnitra a jestli něco potřebujete ke své práci, tak jste to i předkládali, i jste to požadovali, a v tuto chvíli tady říkáte, že k tomu dáváte i neutrální stanovisko, to znamená, že s tím souhlasíte, tak vůbec nechápu, proč to nemůžeme schválit. A důvod, že to je nesystémové, že je to připraveno nějakým komplexním pozměňovacím návrhem, to považuji za absolutní výsměch.

Já bych jenom chtěla říct, že současná trestní sazba je nanejvýš 5 let. Pokud samozřejmě dojde k páchání trestného činu nějakého úplatkářství, tak se to může zvednout na až 8 let, ale to se strašně těžko prokazuje. Proto je nutné ty sazby zvýšit, i s ohledem na ostatní státy EU. Ostatní státy budou mít ty sazby oproti České republice dvojnásobně vysoké. Já už nevím, co bych k tomu dalšího měla říct. Pouze bych vás chtěla, pane ministře, požádat, že když jste tedy k tomu dal neutrální stanovisko, tak předpokládám, že když jste to požadoval vy na té odborné skupině nebo vaši lidé z Ministerstva vnitra, tak že pro to budete hlasovat. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP