(11.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Jestliže se ten pozměňovací návrh neschválí, tak tak, jak se teď objevují články novinové, si myslím, že pokud se to neschválí, tak by měl být článek nebo respektive jeho nadpis "Budeme mít nejnižší sazby za trestný čin převaděčství v rámci států EU". Takže já to pouze říkám, jak to je. A znovu říkám, že ministr vnitra a Ministerstvo vnitra to navrhovalo a já jsem tady viděla pana ministra spravedlnosti, tak jsem s ním o tom i hovořila, tak já ho vyzývám, ať se k tomu jde vyjádřit, protože zdůvodnění Ministerstva spravedlnosti, že to je nesystémové a že to připravíte někdy v budoucnu, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího - ale ta nelegální migrace tady kulminuje a bude kulminovat teď, v jarních, letních, podzimních měsících, proto je strašně nutné i ty sazby zvednout. A znovu říkám, policisté nám jasně řekli, že v trestním zákoníku to v minulosti bylo. My tam pouze vrátíme to, co tam bylo, a velmi, velmi to pomůže. Takže já si myslím, že to je naše úloha nás zákonodárců, abychom toto udělali.

Vidím, že pan ministr spravedlnosti se možná vyjádří, ale já bych si ráda v obecné rozpravě posteskla ještě nad jednou věcí, která mě zvedá a zvedla ze židle na bezpečnostním výboru, a to je, že teprve teď, po roce a půl, jsme si všimli, že bychom měli udělat registr ukrajinských vozidel, protože pokud oni tady páchají činnost typu, že jedou rychle nebo někde špatně zaparkují a někdo je u toho fyzicky nechytne, nejsou pokutováni. Opět na bezpečnostním výboru jsme se ptali, proč až 1. října se to bude začít plnit ten registr vozidel, to znamená, že ti lidé budou nepostihnutelní? A myslím si, že je to špatně a mělo se na to reagovat daleko dříve. My jsme na to upozorňovali. Takže některá média pak psala, že jsem na to sice upozornila, ale nedali jsme žádný návrh. No, já jsem očekávala, že když jsme to na bezpečnostním výboru panu ministrovi vnitra řekli, že přijde s tím, že se ten termín posune aspoň na 1. srpen a že to spuštěno třeba bude od 1. října. Ale my dneska máme duben, teď to schválíme, my jsme vám dali maximální zkrácené lhůty na tenhle zákon, a on se teprve registr vozidel ukrajinských začne plnit 1. října a spuštěn bude do 1. 12! Tak když nabouráte s někým v rámci ukrajinského vozidla, tak snad vám to proplatí pojišťovna. Horší jsou ty další přestupky. Já prostě to považuju za nefér a myslím si, že příslušné ministerstvo, a všichni víme, které, na to mělo reagovat daleko dříve. Ale znovu říkám, pořád to spadá pod Ministerstvo vnitra, které si v tom musí udělat pořádek.

Viděla jsem i, jak na to velmi negativně reagují občané České republiky. Strašně se jim to nelíbí, že právě je tak dlouhá doba na to, že není schopna tato vláda a tito ministři mít za pár měsíců hotový registr ukrajinských vozidel, a teprve po takové době je to v zákoně vloženo jako pozměňovací návrh. To nebylo ani v návrhu, bych chtěla podotknout, to je zatím pozměňovacím návrhem. Zaplaťpánbůh za to, že to tam je, protože my jsme na to neustále poukazovali, ale nám vadí ten termín, že teprve se to začne plnit těmi daty, těmi registračními značkami vozidel ukrajinských se to začne plnit až 1. října a spuštěno a platné a účinné to bude až od 1. ledna roku 2023. Takže to ještě je taková druhá výtka.

A zároveň bych znovu vás chtěla všechny požádat, protože já si myslím, že jsme tady od toho, abychom ty věci, abychom pomáhali, a jestliže ten pozměňovací návrh opravdu neschválíme, budeme říkat, že vlastně podporujeme převaděčství. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Máme zde dvě faktické, pana poslance Benešíka a poté pana poslance Dufka.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já se s migrací potýkám naprosto fyzicky, protože možná budu teď se notoricky opakovat, ale v mém rodném Strání je to velký problém a byl to velký problém. Doslova a do písmene mně migranti běhají pod okny, doslova a do písmene. Někteří kolegové se o tom mohli přesvědčit. Takže já vím, o čem mluvím, a právě proto i podpořím tento návrh. Opravdu tento návrh podpořím (Potlesk zleva.), protože je to signál, byť možná pan ministr spravedlnosti tvrdí naprosto správně, že je to nesystémové, ale my musíme vyslat signál. Ale taky se musím zastat svého kolegy Aleše Dufka, protože on neřekl, že máme převaděče trestat mírně, on řekl, abychom vyslali signál k soudům, aby vůbec tuto trestnou činnost nějak trestaly, protože v současné době se děje to, že prostě dostávají podmíněné tresty. Prosím, poslouchejme se a nedělejme tady dlouhosáhlé projevy na Facebook a na jiná média, abychom osočili své kolegy, že říkají něco, co vůbec neříkají. Já si myslím, že ten, kdo poslouchal Aleše Dufka, tak pochopil, co chtěl říct. Je to advokát s dlouholetou praxí. (Tleská část poslanců zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a s faktickou pan poslanec Dufek, poté pan poslanec Lang.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já se možná vyjadřuji komplikovaně, protože ono to komplikované je, ale skutečně jsem v podstatě řekl, že ten převaděč patří za mříže. To je to, co jsem tady prohlásil. Problém je v tom, že v momentě, kdy my zvedneme ty sazby, a je to varianta, v podstatě věc se stane příslušnou někde pod krajské soudy, bude se vyšetřování táhnout rok, dva, než dotyčný bude odsouzen. Znovu říkám, že nejlepší věc, která může být proti převaděčství, je ta, když rovnou ten převaděč půjde k soudu, ve zkráceném řízení dostane třeba rok a je od něho klid, já to říkám naprosto polopaticky, zatímco v momentě, kdy z toho uděláme nějaký velký proces, ti lidé dojdou svého trestu možná za tři, za čtyři roky, budou se tady někde potulovat nebo nám někde zmizí, zpátky někam na Balkán nebo někam do Středomoří. Toť vše, co jsem chtěl říct.

Bylo by špatné, kdybychom vylili s vaničkou i dítě, protože třeba ve Zlínském okresu tohle fungovalo, že v loňském roce si ti převaděči tam odnášeli tyhle nepodmíněné tresty právě v tom zkráceném řízení a byla to fakt nejúčinnější věc, co se mohla udělat. Ale vůbec se nebráním diskusi o navýšení sazeb. To vůbec ne takhle.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. S poslední, zatím poslední faktickou, pan poslanec Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Já bych chtěl, prostřednictvím vás, poděkovat panu Benešíkovi za jeho názor. Vážím si toho, že prostě tady to ratio převážilo. On se tam pohybuje na česko-slovenském pomezí. Víme, že tam byla silná migrační krize od podzimu, kdy my jsme měli také návrhy, potom po našich urgencích vlastně k tomu bylo přistoupeno, k nějakým opatřením. My máme na to trošičku odlišný názor od pana ministra vnitra i například hlediska nasazení sil a prostředků cizinecké policie.

Takže prosím vás, chtěl bych vás poprosit, kolegové z pravé strany spektra, z koalice, přestaňte trošku uvažovat tak jakoby tunelovitě, že je vás sto osm, a poslechněte si i kolegu Benešíka, prostřednictvím pana předsedajícího, co řekl. On řekl, že ve své podstatě musí být vyslán jasný signál. Já jsem tady už vysílal x-krát signály k panu premiérovi a chtěl bych tedy vyslat signály k celé pravé straně spektra. Opravdu zamyslete se, až budete hlasovat, protože je to důležitá věc. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že žádná další faktická poznámka není... S faktickou, pane ministře?

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Stačí dvě minuty. Dobrý den, děkuji za slovo. Já jsem byl vyzván, já se pokusím velmi obecně říci a vysvětlit naše stanovisko. Ono je v podstatě vždycky podobné a spočívá v tom, že jeden pohled máte - bez urážky - který tady pracovně nazvu policejní, tedy vždycky o tom, že všechny sazby jsou strašně nízké, a když se zvednou, tak to přivede to, že už se bude třeba ta trestná činnost méně páchat. My si myslíme spolu se soudy i se státními zástupci, že tenhle přístup nevede k tomu, že toho bude méně, té trestné činnosti. To za prvé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP