(9.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem hlásil se pan poslanec Kolovratník, ale s přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Schillerová, poté pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já už jen velmi krátce. Jenom malá poznámka, pana ministře: covid skončil, ale krize ne. A právě proto třeba budeme mít příští týden ten kulatý stůl. To je jenom jeden segment, kdy oni vlastně se potýkají po covidu, sotva se nadechli, tak už tady byly energie, drtily je a tak dále. Ozývají se různé asociace kulturní, že to pro ně bude likvidační....všichni mají dále tyto problémy. Ono to covidem prostě neskončilo, ta krize. Takže toto vezměte na zřetel.

Já budu velmi ráda, teď už to nechci protahovat, tu diskusi, ale budu velmi ráda - já jsem požádala pana předsedu z Rozpočtového výboru Bernarda, aby vás pozval na rozpočtový výbor, ať třeba tím nezatěžujeme diskusi ve Sněmovně, kde ten prostor je menší, anebo se tam nepotkáme úplně časově, abychom se skutečně pobavili vážně a seriózně a na odborné úrovni, bez politických ataků, na odborné úrovni, o stavu a vývoji rozpočtu za rok 2022 (2023?), nebo respektive o tom, že tam nejsou zahrnuty všechny výdaje, případně jsou tam další fiktivní příjmy. Toto je jenom jeden problém, který se tady načal, veliký problém - 60 miliard, ten rozdíl, je obrovský problém. To prostě je špatně, takto se nemůže sestavovat rozpočet. A nikdy, kam moje paměť sahá, žádný ministr financí takto rozpočet nesestavoval. Teď na to není prostor, jenom bych vás prosila, apelovala z tohoto místa, zda byste přišel na jednání rozpočtového výboru, abychom to tam mohli věcně a fakticky prodebatovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Prosím pana poslance Kolovratníka o strpení. Děkuji.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pokud si sladíme čas, není to žádný problém. Nicméně protože já jsem tady v opozici, podle mne první vážnější závěry k plnění rozpočtu se dají dělat po šesti měsících. Říkal jsem to v opozici, kdy často v novinách se ptali, co říkáme únoru, březnu a dubnu - tak jsem říkal ano, ale jsou to předběžná čísla, nemá cenu dělat nějaké silnější závěry. Zejména daň z příjmu právnických osob se plní především v červnu, takže se to pak mění, a podobně. Ale pokud to budete chtít dřív, tak to bude dřív. Já bych považoval tu debatu za racionální poté, co bude hodnocení za prvních šest měsíců.

K té debatě - pro nás to bude likvidační, ale ještě žádné rozhodnutí nepadlo, to za prvé, a za druhé to je řečnická otázka. Znáte nějakou skupinu podnikatelů, kteří prodávají výrobky nebo služby, která by dobrovolně přivítala zvýšení daně? Je naprosto logické, že ti, kterým se už povedlo z různých důvodů dobrých nebo méně dobrých získat nižší daňovou sazbu než jiné, že se brání tomu, že by to bylo někde jinde. Já tomu rozumím, já to nijak nekritizuji, ale až budeme mít hotový návrh, tak ho budu obhajovat a vysvětlovat. Dosud žádný takový návrh není. Logicky máme propočty, co by to znamenalo, kdyby se nějaké opatření přijalo - sice správné, aby pak nikdo nemohl říci, a teď mluvím spíš o vládní koalici a v tomto čase a v budoucím čase i pro všechny, abychom věděli, co znamená převedení jedné služby nahoru, dolů, o něco dolů, jaký to má rozpočtový dopad. To neříká, jestli to mám udělat, nebo neudělat, to neříká, jestli je to chytré, nebo hloupé, to jenom říká, jaký by to mělo dopad do veřejných rozpočtů. Musíme si u DPH připomenout, že 65 % dopadu nahoru nebo dolů ze státního rozpočtu, 35 % dopadu nahoru nebo dolů jde do rozpočtu samosprávných celků přibližně, ať neříkáme setiny, 10 % kraje, 25 % města a obce. Omlouvám se za ten čas.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Já si to užívám, že tu je pan ministr financí, já už budu velmi stručná. Právě proto, že to rozhodnutí nepadlo, právě proto tady ten apel mám, abyste to zvážili, zvláště vy, zástupci ODS, kteří jste vždy plédovali za podnikatele, vy jste tady za ně bojovali - já si vzpomínám, v minulém období, mluvím bez ironie, to prostě tak bylo, že jste se zavázali, že nebudete zvyšovat daně - prostě abyste zohlednili, co to podnikatelům přinese, těm jednotlivým segmentům. Právě proto tady ta debata probíhala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se na řadu dostává přihlášený pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Moc děkuji, debata je korektní, toho si vážím v obou stranách nebo v obou směrech. Jsem rád, že tím tématem jenom na potraviny jsem tady rozpoutal nebo připravil prostor pro debatu širší, jak to naznačil Vojtěch Munzar, a několikrát o tom mluvil i pan ministr. Chápu to, je velmi těžké vyseknout, vytáhnout jeden moment, nebo jednu část té celé debaty z toho celého daňového mixu. Je nám všem jasné, že tohle bude velké a těžké téma, hlavně pro vás, pro koalici, dohodnout se mezi sebou, to sledujeme velmi pozorně a velmi bedlivě, a pak samozřejmě si všechno vydiskutovat tady ve Sněmovně. Myslím teď celkový daňový mix a celkové změny, kterých se stále dotýkáme, to dávám stranou. A protože jsem to téma přinesl, tak si snad mohu dovolit ho nějak uzavřít nebo nějak zhodnotit.

Moje první otázka na pana ministra byla, jestli vy jako vláda chcete nebo plánujete něco dělat s tím rozdílem cen potravin mezi Českou republikou a Polskem, ve věci daňové, ve formě daňové úlevy. Odpověď byla jasná - nechcete, neplánujete to. Ono to podtrhuje dost mediální vystoupení poradce pana premiéra Štěpána Křečka, který řekl, cituji: "Jezděte nakupovat do Polska, pokud vás trápí drahé ceny potravin." Takto radí lidem poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček. Podle něj se to už vyplatí i Pražanům, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Toto vystoupení nijak nehodnotím ani nepopisuji, pouze ho konstatuji.

Děkuji panu ministrovi za odpověď a nebudu navrhovat žádné usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud tomuto tak není, rozpravu končím.

Pan poslanec nemá zájem, respektive nenavrhuje žádné usnesení, tedy končím projednávání této interpelace.

Mám tu jedno sdělení: paní poslankyně Romana Bělohlávková ruší svoji omluvu z dnešního dne.

Nyní se budeme zabývat další písemnou interpelací. Ministr financí Zbyněk Stanjura odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci parametrů úvěrového financování rozvoje dopravní infrastruktury Evropskou investiční bankou. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 397.

Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí? Ano, pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré dopoledne ještě jednou. Moc doufám, že to nebude vypadat jako dopolední one man, vlastně two man show - téma interpelací poslance Martina Kolovratníka a odpovědí ministra financí Zbyňka Stanjury. Do předchozího tématu se zapojili naši kolegové, jsem moc rád, že je tady přítomen Martin Kupka, ministr dopravy. Samozřejmě, páni kolegové, to nechávám na vás. Tuším asi, že pan ministr té odpovědi pomůže nebo že se do té debaty zapojí, ale vyzývat ho k tomu nemohu, ale budu připraven tu debatu vést.

Já to jenom rychle zopakuji - oba pánové, kterých se to téma týká, vědí, k čemu směřuji. Připomenu věcně, že jsme tady upozorňovali už při prvním, druhém i třetím čtení projednávání státního rozpočtu tu částku 30,7 miliardy z EIB, tedy půjčky z EIB do rozvoje dopravy nebo do budování dopravní infrastruktury, konkrétně do Státního fondu dopravní infrastruktury. Na jednu stranu je to možná ta takzvaná poloplná a poloprázdná sklenice. Na jednu stranu pan ministr Kupka to mediálně prodává, podtrhuje jako úspěch, jako nový inovativní krok. Tady - a to chci podtrhnout - s ním do značné míry souhlasím. Je to novinka, je to nový nástroj. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP