(14.40 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Ještě jednou děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Opět vážený pane nepřítomný premiére, já bych se vás chtěl zeptat na ministry vaší vlády. Ze sdělovacích prostředků jsme se dozvěděli, že se na území České republiky může pohybovat obilí z Ukrajiny, které je silně kontaminováno pesticidy. Tyto pesticidy jsou zakázané v Evropské unii a váš ministr zemědělství nechce stáhnout toto obilí z trhu. Pokud se takto kontaminované obilí dostane do potravinového řetězce, tedy jak u lidí, tak u hospodářských zvířat, vznikne tady poměrně velký problém. Například Maďarsko, Slovensko a Polsko už toto obilí zakázalo zpracovávat, a dokonce v Maďarsku spalují toto obilí v pecích s fluidním spalováním, tedy nad 900 stupňů Celsia, aby se ty jedy zlikvidovaly. Váš ministr zemědělství si tady zahrává s paragrafem obecného ohrožení, tedy ohrožení obyvatel České republiky. Moje otázka zní, zda jste schopen jako premiér zasáhnout, anebo zda jste schopen lidi v České republice vystavovat takovémuto nebezpečí, protože z Ukrajiny se sem dovážejí i kuřata, vajíčka a další produkty, a vzhledem k tomu, že mohou být krmeny tímto kontaminovaným obilím, mohou obsahovat také tyto jedy. Takže na tyto otázky bych rád obdržel odpovědi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a dovolím si požádat, zda byste zůstal u řečnického pultíku, protože další dvě interpelace jsou opět vaše, takže prosím i o ty další s tím, že bude odpovězeno do 30 dnů, jak už jsem říkala. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Tak ještě jednou. Vážený nepřítomný pane premiére, já bych se vás ještě zeptal na jednu poměrně důležitou věc. V Evropské unii se odsouhlasil podíl obnovitelných zdrojů energie, a to z nějakých 30 - pardon, zvýšení podílu obnovitelných zdrojů o celkem 10 %. Co to bude znamenat pro občany v této republice? Bude to znamenat to, že elektřina se významně prodraží. Chtěl jsem se zeptat, co jste schopni udělat v Evropské unii pro to, aby takovéto závazky, které jsou naprosto nereálné a vyžádají si investice v řádech desítek až stovek miliard korun pro občany i pro firmy v České republice, tak co jste schopen udělat pro to, aby tyto věci neplatily. Takže děkuji vám za odpověď a doufám, že se jí dočkám v termínu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a v poslední interpelaci vás prosím o vaše vystoupení a vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Koten: Vážený pane premiére, ještě bych se vás velmi rád zeptal na emisní povolenky pro firmy v České republice, které nyní se již nebudou vydávat zdarma, ale budou placeny, a na emisní povolenky pro občany v České republice, protože Evropská unie počítá s tím, že ekologicky náročné provozy na produkci CO2 budou zatíženy touto dodatečnou daní, ty podniky, v případě, že budou vyrábět například železo, hliník a podobně, budou platit tyto povolenky do Evropské unie, ty peníze půjdou mimo Českou republiku, a navíc tedy zdražíte českým domácnostem těmito povolenkami jejich bydlení, protože domy s horšími energetickými štítky budou platit formou dodatečné daně tyto prostředky do Evropské unie. To znamená, že tyto peníze nebudou zůstávat v rozpočtu České republiky. Dále má být touto daní zatíženo palivo, tedy zdraží to dopravu, nákladní autodopravu a zdraží to provoz všech osobních automobilů v České republice, které vlastní občané České republiky. Tato dodatečná daň bude činit 2 až 4 koruny na jeden litr paliva. Co s tím, pane premiére, hodláte dělat? Chcete skutečně zlikvidovat občany a firmy v České republice? Děkuji vám za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Na všechny vaše interpelace bude odpovězeno do 30 dnů v souladu s jednacím řádem.

Byly tedy vyčerpány všechny přihlášky na předsedu vlády, nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády.

Ještě mi dovolte načíst jednu příchozí omluvu: omlouvá se pan poslanec Volný od 14.30 ze zdravotních důvodů.

Vyzývám tedy pana poslance Kotta, aby přednesl interpelaci na ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vzhledem k tomu, že pan ministr Nekula je řádně omluven do 16. hodiny, kdy měly začínat interpelace na paní a pány ministry, a hlavně proto, že se domnívám, že má interpelace, která směřuje k financování vodovodů, kanalizací, rybníků a propojování vodárenských soustav, je věcí, která zajímá nejen členy zemědělského výboru, ale i ostatní poslance, tak si dovolím tuto interpelaci načíst až v době, kdy pan ministr bude přítomen, a svoji druhou interpelaci věřím, že se mi podaří s panem ministrem probrat osobně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další je přihlášena paní poslankyně Knechtová.

Znovu všechny upozorňuji, že pokud je ministr nepřítomen, bude vám odpovězeno do 30 dnů v souladu s jednacím řádem.

Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, ráda bych znala současné aktuální informace k financování platů a vůbec k fungování asistentů pedagoga v našem základním školství. Asistenti pedagoga se stali nedílnou a důležitou součástí tříd na našich základních školách a je potřeba, aby vaše ministerstvo napsalo jasné informace o tom, jakým způsobem bude dál zabezpečeno jejich fungování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Ani pan ministr Balaš není přítomen, to znamená, i vám, paní poslankyně, bude odpovězeno do 30 dnů v souladu s jednacím řádem.

Nyní je na řadě moje interpelace - to je taková kuriózní situace, protože bohužel jako předsedající mě teď momentálně nemá kdo vystřídat, takže se musím panu ministrovi omluvit a budeme tuto interpelaci řešit na nějaké další schůzi.

Na řadě je tedy pan poslanec Brabec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. No, to nám to jde dneska krásně. Já bych chtěl poděkovat panu ministrovi životního prostředí Hladíkovi, že přišel, rozšířil tak asi o 10 % naše řady, nás pozůstalých tady. Vážím si toho, já jsem na ty interpelace také chodil, když jsem seděl na této židli, vy tuším na druhé straně.

Já bych se chtěl, pane ministře, zeptat na jednu konkrétní položku, myslím, že vy, nebo tuším, že vy asi už také víte, na jakou. Při plánování kapitoly státního rozpočtu Ministerstva životního prostředí se v příjmech objevila neuvěřitelná položka 50 miliard korun, která v podstatě je sama o sobě víc než 50 % kapitoly, a už při jejím vzniku jsem se ať už na výboru pro životní prostředí, nebo i tady na plénu ptal, jak paní ministryně Hubáčkové, tak myslím pak pana ministra Jurečky, tak i pana ministra financí Stanjury, kdepak se tam taková částka vzala, protože kdyby byla reálná, tak by všichni ptáci cvrlikali a nad Vršovickou 65 by se klenula duha. Ta částka je ale ryze virtuální a já jsem přesvědčen, že od začátku má jediný účel - opticky snížit deficit státního rozpočtu. Já vím, že vy jste tu částku zdědil, nicméně je to teď váš rozpočet, a tak jsem se chtěl, pane ministře, zeptat, jak se na tu částku koukáte z pohledu její reálnosti, že opravdu do těch příjmů přijde, protože ona je na úkor Modernizačního fondu, a jestli jste tedy nějak schopen - protože údajně snad i pan ministr financí řekl, že teď je to vaše odpovědnost, jak s tou částkou naložíte, zda ji seženete - tak zda ji opravdu seženete. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP