(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobré odpoledne, je 14.30 hodin a na řadě jsou

 

146.
Ústní interpelace

Nejprve mi dovolte načíst omluvy: omlouvá se paní poslankyně Balaštíková od 16.30 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Havránek od 12 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kobza od 12.49 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Oulehlová od 13 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Svoboda celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Šimek od 12.15 do 13 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Štefanová celý jednací den ze zdravotních důvodů a pan poslanec Výborný od 12.15 do 13 hodin z pracovních důvodů.

Ještě upozornění pro všechny interpelující, a to jsou omluvenky členů vlády: z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty se omlouvá pan premiér Fiala, dále pan ministr Balaš do 15 hodin z pracovních důvodů a dále i od 15 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Bek od 13 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Blažek celý jednací den z pracovních důvodů, paní ministryně Černochová celý jednací den z pracovních důvodů, pan ministr Jurečka do 15.45 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Kupka od 11 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Lipavský od 11.45 z pracovních důvodů, pan ministr Nekula do 16 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Šalomoun celý jednací den z pracovních důvodů.

Dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice. Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou následovat interpelace na členy vlády.

Nyní dávám slovo paní poslankyni Karle Maříkové, která byla vylosována na prvním místě, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Fialu, a připraví se pan poslanec Kolovratník. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný premiére, jak se stavíte k laxnosti ministra vaší vlády, ministra zemědělství Nekuly, ohledně obilí z Ukrajiny, ve kterém byl na Slovensku nalezen zakázaný pesticid chlorpyrifos, což je toxický insekticid, narušuje funkci hormonů v lidském těle, způsobuje poruchy spánku, zhoršení paměti, dezorientaci, bolesti hlavy, poruchy řeči? Je toxický i pro ryby. Nízká až střední expozice během těhotenství může vést k změnám ve struktuře mozku dítěte. Děti vystavené tomuto pesticidu dosáhly horších výsledků v testech paměti, inteligence a dalších mozkových funkcí. Slovenská vláda zakázala nejen dovoz, ale i zpracování ukrajinského obilí a vložila varování do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, který slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potraviny nebo krmiva. Váš ministr zemědělství se k celé věci staví laxně a prohlásil, že jednostranné zákazy dovozu ukrajinského obilí jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie, že Česká republika s jejich zavedením nepočítá a ignoruje, že hazarduje se zdravím našich občanů. Jak se k tomu jako premiér této vlády stavíte? Opravdu souhlasíte s hazardováním zdraví našich občanů? Čí zájmy váš ministr vlastně tedy hájí? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Předseda vlády je omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. S další interpelací vystoupí pan poslanec Martin Kolovratník, kterého ovšem v sále nevidím, takže jeho interpelace propadá. Další je připraven pan poslanec Martin Kukla. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený nepřítomný pane premiére, bohužel opět nejste přítomen. Nechci interpelovat všechny ministry, proto moje dotazy směřují na vás. Říkáte tady, že budete pomáhat lidem, že budete konsolidovat veřejné finance. A já vám zde řeknu, co jste zatím udělali. Snížili jste valorizaci důchodů, zrušili jste EET, které přinášelo do státní kasy nemalé miliardy. Rušíte pobočky pošt, finančních úřadů bez toho, abyste řekli, co bude dál, kolik to přinese úspor a jaké máte další plány. Nejhorší na tom je, že z médií se dozvídáme další nápady od ministra financí, jako je zdvojnásobit daň z nemovitostí, dokonce zvýšit DPH na vodné a stočné, zvýšit DPH na točené pivo, na opravy kol, obuvi, a dokonce i na sportovní a kulturní akce. Vaše předsednictví v Evropské unii - vy ho hodnotíte velice pozitivně, a když se podíváme, jaký to bude mít dopad na náš automobilový průmysl se zaváděním Euro 7, o tom ani nemluvě. Kolem a dokola, zkrátka změny se dotknou nás všech. Je to absurdní a nehorázné, když váš ministr financí říká, že chce snížit daň z nemovitostí... ne, daň z hazardu. To byl žert. Všechna tato opatření, kterými říkáte, že snížíte a zvýšíte DPH, snížíte myslím u loterií, tak to povede (Předsedající: Čas, pane poslanče.) k růstu inflace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a stejně jako v předchozím případě vzhledem k tomu, že je pan předseda vlády omluven, bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů. Dalším vylosovaným je pan poslanec Koten. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, nepřítomný opět, vím, že asi máte přednější nějaké cesty po Indonésii a nabízení služeb českých stavebních firem různým vládám v Indonésii, ale já si myslím, že byste se měl především starat o občany v České republice.

Co se týká ve věci zvyšování všech daní pro občany České republiky, vy jste měl celkem povedený předvolební klip. Já bych si dovolil tvrdit, že jak jste tam říkal: Můžete se spolehnout, že nezvedneme daně; můžete se spolehnout, že budeme hájit svobodu slova - já se vás ptám, co z toho tedy zůstalo z programového prohlášení vlády? Protože vy zvyšujete daně, chcete zvýšit DPH na základní potraviny, chcete zvýšit daně na teplo, plyn, elektřinu a další věci, které lidi používají denně. Vy chcete zvýšit DPH i na léky. Co s tím budou ti občané dělat? Mohou se na vás opravdu spolehnout? No, nemohou, protože to vaše prohlášení před volbami to byl obyčejný podvod. Jsem zvědav, jak občanům této země odpovíte, že se na vás mohou spolehnout. Protože já si myslím, že na vás se může spolehnout tak maximálně Ukrajina, protože tam směřujete veškerou svou aktivitu, a pak směřujete svou aktivitu na různé zahraniční cesty, kterými tedy vysáváte peníze daňových poplatníků České republiky. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a i pro vás platí, že bude odpovězeno do 30 dnů. Další v pořadí je pan poslanec Kolovratník. Pana poslance ale nevidím, takže jeho interpelace propadá. Další v pořadí je opět pan poslanec Koten na pana premiéra. Pane poslanče, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP