(15.00 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Na jakoukoli veřejnou diskusi, a záměrně se trošku usmívám, je vždy nejobtížnější téma vlastního obsahu, to znamená, zda výstavní program je, nebo není adekvátní. Názory odborné veřejnosti se na to samozřejmě liší, já si nečiním nějakou ambici to úplně hodnotit. Ale rád bych pozval vás a prostřednictvím paní místopředsedkyně i ostatní kolegy k návštěvě třeba výstavy Josefa Mánesa ve Valdštejnské jízdárně, což je nedávno otevřená nádherná výstava. Čeká nás v letošním roce výstava Petra Brandla a třeba v tom Veletržním paláci krásná výstava Evy Koťátkové.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za perfektní dodržení času. Zeptám se pana poslance, zda je zájem o doplňující otázku? Je zájem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za odpovědi. Chápu, že to není těžké, vy to samozřejmě svým způsobem musíte hájit. Nicméně vždycky za něco může hlava - vedení něco vede, to znamená, buď tu sféru vedete vy jako ministr kultury, nebo vedení Národní galerie, a je třeba i z těchhletěch věcí vyvádět nějakou odpovědnost.

K tomu Veletržnímu paláci - tam jde o to, jak se s tím prostorem vůbec pracuje, protože pokud tam návštěvníci chodí mezi několika patry, která jsou v podstatě prázdná nebo poloprázdná, nějaké zastavěné stěny, je to špatně, protože ty exponáty, a to vám dávám za pravdu, jsou opravdu úžasné, Národní galerie disponuje skvělými exponáty. Takže já vím, že vás nemohu tlačit do té odpovědi, k té personální. Ale vždycky, jak se říká, ryba smrdí od hlavy a neutěšený stav fungování Národní galerie už tady je nějakou dobu. Jestli ještě se k tomu přece jenom nějak vyjádříte, nebo ne, nechám na vás.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas, pane poslanče, děkuji. Je zájem o doplňkovou odpověď, prosím pana ministra.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju, paní místopředsedkyně. Jak už jsem, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, zmínil, já se snažím ředitele našich institucí hodnotit podle konkrétních kroků a prací na plnění úkolů ministerstva i těch, které si oni sami vytyčí. Paní generální ředitelka Knast v klíčových věcech, o kterých jsem hovořil, jako je třeba změna různých prostor Národní galerie, příprava depozitáře, pracuje intenzivně. A samozřejmě co se týká toho obsahu, vždycky bude v odborné veřejnosti, a speciálně to tedy platí u Národní galerie, velká rozprava o tom, jestli výstavní plán je dostatečně bohatý, nebo jestli je konzervativní, jestli přináší nějaké novinky, nebo nikoliv.

Musíme si objektivně říct, že stávající finanční situace Národní galerie neumožňuje v nějaké větší míře pořádat takové ty velkolepé výstavy, pro které se někdy používá v té komunitě samotné termín blockbustery. Ale já si myslím, že výstavní program Národní galerie, který vychází, a to s vámi souhlasím, z mimořádně hodnotných vlastních sbírek, nabízí velmi zajímavý pohled na různá témata výtvarného umění, viz ten Josef Mánes, který není tradiční výstavou, kde je velké množství Mánesových obrazů a nic dalšího.

Zmíním ale jednu věc, abych doplnil jednu z těch vašich otázek. Já si myslím, že je zapotřebí trochu změnit postavení garanční rady Národní galerie. V současné době se na tom pracuje, brzy ten koncept představíme. Chtěl bych, aby garanční rada Národní galerie se stala takovým bych řekl pružnějším orgánem, mým poradním orgánem a nástrojem pro komunikaci s odbornou veřejností, protože mně jako ministrovi bych řekl, že ani příliš nepřísluší komentovat věci, které se týkají třeba obsahu výstavního programu, ale garanční rada má v tom určitě volnější ruce. Tak to bych chtěl změnit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Další v pořadí je paní poslankyně Mádlová, která interpeluje pana ministra Balaše. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, ráda bych se vás zeptala, jaký je váš plán na personální zajištění, a hlavně udržení odborníků, jako je psycholog anebo speciální pedagog v pedagogicko-psychologických poradnách a speciálněpedagogických centrech, jaké pobídky pro ně máte, aby v rezortu školství pracovat chtěli, a hlavně abychom je udrželi, protože i zpráva České školní inspekce jednoznačně ukazuje, že přítomnost těchto podpůrných pozic je velmi důležitá, žádoucí a tam, kde se žáci s určitým znevýhodněním vzdělávají, tyto pozice, jako je speciální pedagog, psycholog a asistent pedagoga, fungují velmi dobře. Česká školní inspekce také konstatuje, a je to samozřejmě i názor odborné veřejnosti, že jejich přítomnost zlepšuje odbornou péči, zlepšuje kvalitu vzdělávání a ulehčuje i práci učitelům.

Chtěla bych se vás také zeptat na to, jak chystáte finanční stabilizaci, odkdy plánujete i financování ze státního rozpočtu, protože zatím do roku 2025 převážná část z nich je placena z evropských strukturálních fondů, ze šablon, a jistě je potřeba udělat nějakou institucionalizaci těchto pracovních pozic, aby byla jistota, že v tomto směru nebude kvalita vzdělávání u žáků se znevýhodněním nějakým způsobem negativně ovlivněna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr Balaš je omluven, tak vám bude, paní poslankyně, odpovězeno do 30 dnů písemně.

Další v pořadí je pan poslanec Wenzl, který interpeluje paní ministryni Černochovou. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Vážená nepřítomná paní ministryně, v uplynulých dnech jsme měli možnost dovědět se z otevřených zdrojů, například Seznam.cz ze dne 11. 4., že 18. května letošního roku proběhne cvičení - nácvik odvodního řízení krajskými vojenskými velitelstvími pro případ nutnosti provedení odvodů v budoucnu. V této souvislosti bych se vás chtěl zeptat, paní ministryně, a nejen já, dovědět se odpovědi na pět otázek:

1. Jste přesvědčena, že v této věci proběhla správná komunikace ze strany Armády České republiky?

2. V případě, že ne, jaká byla přijata opatření k tomu, aby v budoucnu k tomuto nedošlo?

3. Byla do přípravy tohoto cvičení zapojena Česká lékařská komora, případně Svaz praktických lékařů?

4. Proběhne plánované mobilizační cvičení odvodního řízení v plánovaném termínu?

5. Kdy a v jakém rozsahu na úrovni kraje, České republiky od 1. ledna 2005 doposud proběhla cvičení tohoto typu, případně jiná se zapojením praktických lékařů pro dospělé a s jakým výsledkem?

Vůbec nezpochybňuji provedení tohoto cvičení, ale mám zde několik pochybností o způsobu přípravy a plánu jeho faktického provedení. Tímto cvičením chce armáda, aby si praktičtí lékař natrénovali, jak provádět odvodní řízení pro případ, že by v budoucnu k odvodům došlo.

Byl se někdo z těch, kteří připravovali toto cvičení, podívat do ambulance praktických lékařů pro dospělé, jak to tam vypadá v pracovní den v dopoledních hodinách? Pokud by tomu tak bylo, tak by nikdy nemohl být stanoven uvedený čas pro jeho provedení. Trochu mi to připadá, že se opět vypustil balonek a čekalo se, co nastane. Vidím zde, že opět bylo rozhodnuto ze shora o něčem, co není projednáno s těmi, kterých se má dotyčná věc týkat.

Děkuji vám, paní ministryně, za odpovědi na výše uvedené otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Paní ministryně je řádně omluvena, takže i vám, pane poslanče, bude odpovězeno do 30 dnů v souladu s jednacím řádem.

Další v pořadí je paní poslankyně Balaštíková, která interpeluje pana ministra Nekulu. Bohužel, paní poslankyni v sále nevidím, tímto tedy její interpelace propadá.

Další v pořadí je paní poslankyně Mračková Vildumetzová, která interpeluje pana ministra Rakušana. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane ministře vnitra, v první řadě děkuji za vaši přítomnost na interpelacích.

V letošním roce se uskutečnily prezidentské volby, příští rok nás čekají volby do Evropského parlamentu a já jsem vás již několikrát žádala a vyzývala, ať už to bylo na bezpečnostním výboru, nebo prostřednictvím sociálních sítí, abyste mně a všem lidem předložil, kolik bylo v rámci prezidentských voleb vydáno a odevzdáno voličských průkazů. Přece není možné, aby Ministerstvo vnitra, které je zodpovědné za průběh voleb, nemělo tyto údaje k dispozici. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní má prostor pan ministr Rakušan. Pane ministře, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP