(15.10 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Hezký den, vážená paní místopředsedkyně, vážená paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem trochu vyzvídal, čeho se to bude týkat, a snažil jsem se odhadovat, takže tady mám několik stránek toho, co se týká volební legislativy, voleb, abych byl připraven na to, na co se paní poslankyně, která byla tajuplná a neprozradila mně svoji interpelaci dopředu, bude ptát.

Na voličské průkazy jsem připraven z toho pohledu, kolik ztracených voličských průkazů jsme v České republice od roku 2015 měli a bylo hlášeno jednotlivými úřady. Tady se jedná o přesně 115 ztracených voličských průkazů, přesně v seznamu, které tady máte uvedeny, jsou to jednotlivá čísla. Před prezidentskými volbami, což se týká roku 2021, pardon, 2023, omlouvám se, tady jsou hlášeny v jednotkách voličské průkazy - hlášeny jako ztráta voličského průkazu. Samozřejmě to číslo celkově vydaných voličských průkazů jako takové, to je věc, kterou vydávají jednotlivé obce, to víme samozřejmě, a my jako ministerstvo máme podrobný přehled všech voličských průkazů, které byly hlášeny jako voličské průkazy ztracené.

Takže teď z hlavy, pokud jste mně nedala vy tu příležitost, abych se připravil, vám určitě neřeknu celkové číslo voličských průkazů. Tady v té chvíli se odkážu na to, že vám odpovím písemně, nicméně mám tady k nahlédnutí pro vás, vážená paní kolegyně prostřednictvím paní předsedající, seznam ztracených voličských průkazů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se paní poslankyně, zda je zájem o doplňující dotaz? Je zájem. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Určitě mám zájem o doplňující dotaz. Jde o to, že když jdete do volební místnosti, v té volební místnosti každý volič dostává obálku a počítá se počet vydaných a odevzdaných obálek, a vy jako Ministerstvo vnitra nevíte, kolik bylo vydáno a odevzdáno voličských průkazů? Je to vůbec možné? Vždyť přece to je strašně důležitý údaj. Vydává to 6 250 obcí, já to vím. A chodí tam někdo na kontrolu? Vy jste mi řekl, že se ztratilo 115 voličských průkazů, ale ono se jich ztratilo za ta léta už velké množství, je to v tisících. Takže já neříkám, že se někde něco děje špatně, ale opravdu se pozastavuju nad tím, že Ministerstvo vnitra nedisponuje číslem. A já si myslím, že na to mají právo všichni občané, aby věděli, kolik v prezidentských volbách bylo vydáno a odevzdáno voličských průkazů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Má zájem pan ministr o doplňující odpověď? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Určitě mám zájem o doplňující odpověď. V současné době máme v legislativním procesu zákon o správě voleb. Zákon o správě voleb jsme technicky připravovali dlouho a navázali jsme na vaši práci, respektive předchozí vlády, předchozího pana ministra, kdy jednotlivé schůzky k tomuto zákonu byly pravidelně svolávány asi od roku 2016 nebo 2017. Já sám jsem se jich za STAN účastnil v roce 2019 poprvé. Z tohoto zákona vychází řada velmi zajímavých podnětů, které podle mě jsou k projednání tady ve Sněmovně. Doufám, že se neobjeví třeba obstrukce kvůli tomu, že nebudeme s něčím spokojeni - třeba, já nevím, někdo tam přidá instrument korespondenční volby a podobně - a schválíme ten zákon o správě voleb, protože pokud ho schválíme, budeme mít elektronický přehled v systému o každém jednotlivém úkonu, který volební komise udělá, a samozřejmě o vydání voličského průkazu jako takového. Elektronizace voleb k tomu vede.

V současné době vydávají voličské průkazy skutečně jednotlivé obce. Není to centrální úkon, je to úkon na obecní úrovni, a Ministerstvo vnitra povinně z každé obce eviduje voličské průkazy, které jsou hlášeny jako odcizené, ztracené. Taková čísla voličských průkazů samozřejmě poskytuje volebním místnostem jako takovým, aby nedošlo ke zneužití některého z těch volebních průkazů.

Pomozte nám schválit nový zákon o správě voleb, já se na to těším. Teď jsem měl na Ministerstvu vnitra vašeho pana kolegu Vondráčka, tak doufám, že průběh bude hladký a v příštích volbách můžeme mít krásný přehled o všem, včetně voličských průkazů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane ministře. Další v pořadí je pan poslanec Letocha, který také interpeluje pana ministra Rakušana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, má interpelace se bude týkat velké novely služebního zákona. Poslanecká sněmovna v minulém roce schválila takzvanou malou novelu služebního zákona a vy jste avizoval, že na ni naváže velká novela, kterou představíte v roce letošním. Rád bych se tedy zeptal, jak je příprava novely daleko a s jakými změnami v ní počítáte? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní má slovo pan ministr. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, s velkou novelou služebního zákona se počítá. V současné době to má pod sebou nejvyšší státní tajemník Jindřich Fryč, který vede rozhovory i na úrovni nějaké politické shody a hledání konsenzu pro tento zákon. Má samozřejmě větší ambice, jeho největší ambicí je odpolitizování, vytvoření apolitické státní správy, nezávislé státní správy. To je klíčový požadavek, který tady byl formulován, a samozřejmě - a to já oceňuji velmi - je komunikováno i s jinými aktéry, nejenom s politickým prostředím, ale zároveň třeba i s různými neziskovými organizacemi, které se dlouhodobě v České republice zabývají transparentností, otevřeností, rychlostí a efektivitou státní správy. Zkoušíme tedy konzumovat i podněty, které přicházejí mimo klasické politické prostředí.

Základní atributy, které by měl tento zákon splňovat, je zjednodušení a zrychlení personálních procesů, kdy stávající úprava některých druhů změn a některých druhů skončení služebního poměru je zbytečně komplikovaná, neboť se o nich vede správní řízení, zavedení dohody o odvolání představených. To je myslím zajímavý institut, takzvaný gentlemanský odchod na základě dohody mezi služebním orgánem a představeným, zvýšení mobility státních zaměstnanců. Zpružní se úprava přechodu na jiné místo, zpružní se možnost personálního posílení určitých úřadů v personálně vypjaté době nebo v době mimořádných událostí jako nejrůznějších živelních pohrom, ale i třeba migrační krize a podobně, zvýšení hospodárnosti výkonu státní služby. Prodlouží se doba trvání služebního poměru potřebná pro nárok na odbytné - to je taky jeden z těch požadavků, který tady je, zkrátí se doba zařazení mimo výkon služby z organizačních důvodů, to je takzvaný bazén, ve kterém se pohybují lidé, kteří z nějakého důvodu o svoji pozici přijdou. Chceme také zlepšit i kárné řízení, kdy chceme mít možnost skutečně ovlivňovat a dávat dostatečný postih za opakované porušení služební kázně, a nakonec zefektivnění služebního hodnocení a vzdělávání státních zaměstnanců, stejně jako úprava organizačních věcí státní služby, to je to, co je určitě velmi důležité.

Ten zákon, respektive ta novela, je poměrně daleko. Došlo se k základním shodám na úrovni koalice. Dalším krokem je jednání s opozicí ještě předtím, než zákon půjde do Poslanecké sněmovny. K tomu jsme se zavázali a já doufám, že ještě v letošním roce by se mohl objevit v systému. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Zeptám se pana poslance, zda je zájem o doplňující dotaz? Není tomu tak.

Dalším v pořadí je pan poslanec Kolovratník, který interpeluje také pana ministra Rakušana. Pana poslance ale nevidím, takže jeho interpelace propadá. Dále v pořadí je paní poslankyně Berkovcová, která interpeluje pana ministra Balaše. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Vážený pane nepřítomný ministře, vy jste jmenoval jako ředitele Cermatu v září 2022 Miroslava Krejčího. Z bezpečnostní komunity se k nám dostala informace, že pan Krejčí, který byl i v minulosti pravděpodobně stíhán za bezpečnostní problém na Ministerstvu vnitra, kdy rozvrátil bezpečnost ministerstva neoprávněným zásahem, způsobil i na Cermatu závažný problém. Možná se mu podařilo rozvrátit systém přijímacích a maturitních zkoušek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP