(16.20 hodin)

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo, vážený pane ministře. Já se na vás obracím ve stejné věci, jako jsem se obracela dnes na pana ministra školství. V září 2022 byl jmenován ředitelem Cermatu pan Miroslav Krejčí. Z bezpečnostní komunity se k nám dostala informace, že pan Krejčí byl v minulosti pravděpodobně stíhán za bezpečnostní problém na Ministerstvu vnitra, kdy rozvrátil bezpečnost Ministerstva vnitra neoprávněným zásahem a nikým neschválenými penetračními testy bez jakéhokoliv oprávnění. Pokud je nám známo, i vy jste se k tomu tehdy, pane ministře, vyjadřoval.

Nedávno způsobil pan Krejčí i na Cermatu závažný bezpečnostní problém tím, že neoprávněně zasáhl do integrity a bezpečnosti informačního systému a vydal prokazatelně bezpečnostní a přihlašovací údaje třetí osobě. Můžete nám, pane ministře, prosím, objasnit detailně incident pana Krejčího na Ministerstvu vnitra a Policejním prezidiu a můžete nám sdělit, jaký bude další postup ve věci narušení bezpečnosti a důvěryhodnosti počítačového systému? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní má slovo pan ministr. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážená paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, nejsem schopen komentovat záležitosti, které se týkají Ministerstva školství. Já jsem naopak měl informace, že pan ředitel mnoho procesů, které tam, řekněme, byly minimálně podivné, pozastavil a naopak racionalizoval některé záležitosti, ale to znovu říkám, není moje kompetence.

Co se týká vašeho dotazu, ano, jako Ministerstvo vnitra jsme se samozřejmě zabývali a zabýváme a stále dbáme na bezpečnost našich systémů. Nicméně vám mohu oznámit - což není tedy pod mojí správou, ale byl jsem adresátem toho sdělení - že Generální inspekce bezpečnostních sborů odložila prošetřování pana Ing. Miroslava Krejčíře s tím, že nebylo zjištěno žádné porušení pravidel bezpečnosti. To je oficiální závěr, který mám od Generální inspekce bezpečnostních sborů. Znovu říkám, tento orgán nespadá pod ministra vnitra, logicky, já jsem pouze konzumentem informací. Tedy z pohledu Generální inspekce bezpečnostních sborů je pan Ing. Krejčí bezúhonným člověkem. Trestní stíhání jako takové nikdy zahájeno nebylo, bylo pouze prověřování Generální inspekcí. Víc k tomu nemám. Tu informaci jsem obdržel 20. ledna 2023 a nemám důvod závěr Generální inspekce bezpečnostních sborů rozporovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se paní poslankyně, jestli má zájem o doplňující dotaz? (Nemám.) Ne, není tomu tak.

Další v pořadí je tedy paní poslankyně Maříková, která interpeluje pana ministra Válka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, jak se stavíte k laxnosti svého koaličního kolegy, ministra zemědělství Nekuly, ohledně obilí z Ukrajiny, ve kterém byl nalezen zakázaný pesticid chlorpyrifos, což je toxický insekticid? Narušuje funkci hormonů v lidském těle, způsobuje poruchy spánku, zhoršení paměti, dezorientaci, bolest hlavy, poruchy řeči, je toxický i pro ryby. Nízká až střední expozice tohoto pesticidu během těhotenství může vést ke změnám ve struktuře mozku dítěte. Děti vystavené tomuto pesticidu dosáhly horších výsledků v testech paměti, inteligence a dalších mozkových funkcí.

Slovenská vláda zakázala nejen dovoz, ale i zpracování ukrajinského obilí a vložila varování do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, který slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiv. Umožňuje rychlé a účinné sdílení informací o nebezpečných potravinách nebo krmivech mezi členy systému Evropskou komisí, členskými státy Evropské unie a mezi státy Evropského sdružení volného obchodu a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Jako ministr zdravotnictví byste měl dbát, aby zdraví našich občanů bylo chráněno, ovšem váš koaliční kolega se k situaci staví laxně a prohlásil, že jednostranné zákazy dovozu ukrajinského obilí jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie a že Česká republika s jejich zavedením nepočítá. Jak se k tomu tedy jako lékař a jako ministr zdravotnictví stavíte? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Slovo má pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, a vaším prostřednictvím, paní předsedající, paní poslankyně, odpověď je jednoduchá. Stavím se k tomu, jako vždy ke všemu, čelem, jak jinak, navíc jako bývalý člen zemědělského výboru - ač nezemědělec, část srdce v tom výboru zůstala. Faktem je - a tady hluboký obdiv, protože já ten název chlorpyrifos takhle dobře vyslovit nedokážu, a to jsem to trénoval dlouho - faktem je, že opravdu v Polsku a na Slovensku v obilí, které tam je ve skladech, tuto látku našli. Tato látka především působí na endokrinní systém, tam byl negativní účinek především prokázán, jinde to studie neprokázaly. Kvůli tomu ji Evropská unie dala na seznam látek a vypustila z povolených látek 31. 1. 2020, což koneckonců jsme projednávali, mám pocit, i na našem zemědělském výboru v uplynulém období, jestli si to dobře pamatuji.

Nicméně - a tady teď mluvím i jako bývalý člen zemědělského výboru - moje důvěra v kontrolní orgány Ministerstva zemědělství je absolutní. Jak jsem se seznámil se (nesrozumitelné) a dalšími kontrolními orgány Ministerstva zemědělství, jsem si jistý, že tu práci dělají lépe než na 100 %. Na rozdíl od Polska a Slovenska v obilí, které je uložené v České republice - a dnes na Ministerstvu zemědělství proběhla tisková konference, kde toto bylo uvedeno - žádné kontaminované obilí nezachytily tyto kontrolní orgány.

Ministerstvo zdravotnictví - a tady je třeba říct, že celá tato problematika je opravdu v dozorových orgánech Ministerstva zemědělství, a znovu říkám, plně jim důvěřuji - proto oceňuje rychlou reakci orgánů Ministerstva zemědělství a rychlé zajištění analýzy vzorků, protože naprosto s vámi souhlasím, že kontaminované vzorky by byly rizikem, ale nejsou kontaminovány. Je tedy třeba říct, že po kontrole analýz vzorků, potravin pocházejících z Ukrajiny nebyly prokázány žádné kontaminace obilí dostupného na trhu České republiky.

V případě, že by jakákoliv další kontrola prokázala kontaminaci, Ministerstvo zdravotnictví a jeho podřízené organizace jsou připraveny odborně spolupracovat a v případě, že by hrozilo jakékoliv riziko ohrožení zdraví, podpořit i případný zákaz a velmi aktivně vystupovat. Situaci ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství monitorujeme a jsem si jistý, že tuto monitoraci dělají i moji bývalí kolegové v zemědělském výboru, které tímto srdečně zdravím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se paní poslankyně, zda je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji. Pane ministře, já mám ale informace, že ty kontroly probíhají namátkově. Zaručíte se mi tedy, že bylo všechno to obilí zkontrolováno?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pan ministr má zájem o doplňující odpověď, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Rád, děkuji, paní předsedající. To je otázka, která je záludná. Já to vím, vy to víte. Nedokážu se zaručit, že každé zrníčko toho obilí bylo zkontrolováno, tak jako při výtěru z krku nevytřete všechny bacily, protože to ani nejde. Vy to víte, já to vím. Ale zaručím se za to, a tam si troufám se zaručit - byť znovu říkám, je to v gesci mého ctěného kolegy, ministra zemědělství, který tady koneckonců je a sedí a poslouchá to - zaručím se za to, že kontrolní orgány Ministerstva zemědělství tak, jak jsem měl možnost se s nimi seznámit ve svém působení v zemědělském výboru, tak tyto kontrolní orgány opravdu odvádějí velmi kvalitní práci. Zaručím se za to, že hygiena bude spolupracovat s těmito orgány, a pokud se objeví jakékoliv podezření, budeme v tomto směru velmi, velmi, aktivní, protože - a tady s vámi souhlasím - musíme být při jakékoliv potravině, z jakékoliv země, od jakéhokoliv dodavatele, obezřetní. Kontroly musí probíhat a musíme chránit zdraví našich pacientů. Koneckonců naprosto kruciální součást prevence je zdravá strava. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP