(16.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

V té době se místy vyšplhala cena elektrické energie na burze až na 1 000 eur za jednu megawatthodinu. Podívejte se do komentářů, zpráv v té době, podívejte se do vašich vystoupení, teď myslím vašich s malým "v", opozice, na to, jak jste varovali, co všechno přijde. Není pravda, že ten odhad skočil z 85 na 28 v dubnu. Asi neúmyslně jste zapomněla na listopad, kdy se použil a zavedl do legislativy druhý nástroj, jak získat peníze na kompenzace vysokých cen energií, a to je, když jsme nastavovali parametry odvodu z nadměrných příjmů, je to zákon č. 365/2022. Když se podíváte do důvodové zprávy, kterou jsme společně projednali v Poslanecké sněmovně, tak právě proto, že byl druhý nástroj poprvé použit, tak v té době se snížil odhad výběrů windfall tax na 44 miliardy a ten druhý nástroj měl přinést 80 miliard. Tady jsme použili konzervativní odhad, když se podíváte do důvodové zprávy, odhad odvodů z nadměrných příjmů vycházel konzervativně s tím, že odhadoval, že budoucí spotová cena bude 250 eur za megawatthodinu, a to naštěstí není. Připomínám, na přelomu srpna a září to bylo skoro 1 000, potom se to drželo až do října, ta cena, kolem 400 eur, v listopadu to kleslo někam k 300 eur, aby na začátku prosince opět byla cena elektrické energie 400 eur za megawatthodinu.

Nyní, kdy je příznivý vývoj, ceny padají, tudíž nyní nejsou potřeba peníze na kompenzace, se dramaticky ptají mnozí, co budeme dělat s tím, že vybereme méně, a zapomínají dodat v druhé větě, že budeme kompenzovat méně, čili na schodek neboli deficit státního rozpočtu to vliv nemá žádný. My jsme od začátku říkali, že mimořádné nástroje, mimořádné daně, ať už windfall, nebo odvod z nadměrných příjmů, bude použit na mimořádné výdaje, a to na kompenzace. Jelikož jsou dnešní reálné ceny pod vládním stropem, nebude se kompenzovat. Za první tři měsíce formou záloh se vyplatilo třikrát 9,5 miliardy. Odhad v té samé predikci je zhruba 27 miliard zálohově - teď se bude zúčtovávat. Odhad těch samých lidí, kteří dělají odhad přímo z windfall - do konce roku na kompenzace bude potřeba pouhých 12 miliard. Jinými slovy, bude to celkem 40 miliard na kompenzace. To znamená, i když ten objem poklesl, pořád je to rozpočtově neutrální. Kdybych přijal vaši logiku, a zase s malým "v", těch, kteří to kritizují a jsou z toho nervózní, mnohem lepší situace je, kdyby byla vyšší cena, my bychom vybrali 100 miliard a kompenzovali bychom 100 miliard. Ale řekli bychom si: výborně, v rozpočtu je na obou stranách 100 miliard. Myslím, že pro naše spotřebitele, pro naše firmy je mnohem lepší zpráva, že vybereme 40 a budeme kompenzovat 40, protože ceny jsou nízké. Takže není třeba z hlediska rozpočtu a deficitu dělat kvůli nižším cenám elektrické energie vůbec nic, protože to schodek státního rozpočtu neprohloubí.

Mám tady i graf, který můžeme poskytnout všem poslancům, jak šel vývoj té ceny, jaký to má dopad, takže my jsme tuto informaci sdělili médiím ve středu, když jsme prezentovali makroekonomickou predikci. Žádný zájem, žádné mediální komentáře jsme nezažili, až poté od pátku, kdy byla zpráva Četky. Bohužel v těch komentářích se mluví jenom o příjmové straně, nemluví se o výdajové straně, takže jsem rád, že mám možnost to takhle vysvětlit - nemá to dopad do schodku či deficitu.

Proč došlo ke změně? Protože ceny jsou nižší. A teď mluvím úplně vážně. Ukažte mi někdo z vás experta z energetiky, který loni v září odhadoval, že ceny v prvním kvartále roku 2023 budou tak nízké, jak naštěstí jsou. Já takového experta neznám. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se paní poslankyně, jestli je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Pane ministře, slova, jsou to slova - seděla jsem s vámi v otázkách Václava Moravce, kde jste řekl: Vybere se 100 miliard, budoucnost nás rozsoudí. Tak nás rozsoudila. Kolik je to? Dva měsíce? Možná ani ne. Tak nás rozsoudila. Nebyly tam žádné propočty - já nechci shazovat odborníky z Ministerstva financí, ale tady jsem stála opakovaně a říkala jsem vám: Nemáte tam nic, máte tam jednou 85, pak jste to přehodili z té druhé daně, kterou jste poslali za čtrnáct dní tak, aby vám to vyšlo na 100 miliard. Jak to bude nebo co bude, to je samozřejmě otázka budoucnosti, budoucnost nás rozsoudí, jako nás rozsuzuje pořád. A vy víte dobře, stejně jako já, že to není jediný problém, který v tom rozpočtu máte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A pan ministr - vidím zájem o odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: 3. července podají firmy, které podají windfall tax, oznámení o fiktivní dani, takže 3. července nebudeme znát odhady, ale realitu. 15. září se to fiktivní (nesrozumitelné) daně zaplatí firmy tři čtvrtletní zálohy, 15. prosince zaplatí čtvrtou zálohu. Jinými slovy, třetího to podají, tak do 10. července se určitě dá publikovat z dat finanční správy, kolik je výnos z této daně za rok 2022, kdyby byla retroaktivně zavedena. A místo abychom se radovali, že ty ceny jsou nižší a budeme muset méně kompenzovat, tak některé to mrzí. Protože kdyby byly vyšší ceny na třeba těch 250, a je to v důvodové zprávě, ne že ne, v tisku, zákon č. 365/2022 - omlouvám se, teď nemám číslo sněmovního tisku, jsem schopen ho ze Sbírky dohledat - se vycházelo z ceny 250 eur na megawatthodinu, a ta naštěstí není. A kdyby byla, tak z příjmů, z odvodů z vyrobené megawatthodiny jsou vyšší příjmy a nebyl bych kritizován. Ale současně by byly vyšší výdaje. Myslím, že to je jednoduché, že kdo chce, to pochopí - nemá to dopad na deficit státního rozpočtu, a to je klíčové. Od začátku jsme říkali, že ta opatření jsou zrcadlově na straně příjmů a výdajů. Byl jsem často kritizován, že ty kompenzace budou mnohem vyšší než 100 miliard, slyšel jsem 200, 250, a že mi na příjmové straně chybí. Já jsem neříkal vám, paní poslankyně, já říkám ve veřejném prostoru - to bych určitě řekl, že to byl váš výrok - a my jsme říkali: Je to nejisté, je to riziko, měli jsme konzervativní odhad, a je to rozpočtově vyrovnané. Kromě toho máme jiné výdaje, které jsou zakomponovány do rozpočtu, například že jsme vynulovali platbu za obnovitelné zdroje. Ta neměla být pokryta z těchto mimořádných výdajů, ta měla být pokryta z ostatních výdajů, z ostatních běžných příjmů, běžných ve smyslu obvyklých. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Nacher, který interpeluje pana ministra Blažka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já mám dneska smůlu, že interpeluji ministry, kteří tady nejsou přítomni, nicméně třeba některá ta témata díky tomu posuneme dál. (Reakce na otázku z pléna.) Že já interpeluji ministry, kteří tady zrovna nejsou. Pavel Blažek tady není, teď nevím, co tady na mě, kolegové, máváte.

Ta interpelace se týká takzvaného chráněného účtu, což je věc, kterou jsme koalice-opozice přijali v minulém volebním období, a vznikla taková neformální dohoda, že v momentě, kdy ten počet klientů, kteří si založí chráněný účet, který je chrání před tím, aby exekutoři sáhli na peníze, na které nemají nárok, bude nízký, tak že se udělá nějaká revize toho, co je důvodem toho nižšího počtu, jestli třeba nějaká složitá administrativa a podobně. Tady si trochu sypu popel na hlavu, že senátní návrh vzniku chráněného účtu byl přece jenom jednodušší, my jsme nakonec schválili sněmovní verzi.

Takže můj dotaz na pana ministra spravedlnosti je, jestli Ministerstvo spravedlnosti má nějaká čísla a jestli se tedy připravuje nějaká revize, aby ten institut chráněného účtu nebyl jenom de iure jako v paragrafech, v zákonech nebyla ta teoretická možnost, ale v praxi se to potom nevyužívá. K tomu směřuje ten dotaz a já se ho pokusím zopakovat i za přítomnosti pana ministra spravedlnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr Blažek je omluven, takže i vám, pane poslanče, bude odpovězeno do 30 dnů dle jednacího řádu.

Než přistoupíme k další interpelaci, prosím, načtu omluvy: omlouvá se pan poslanec Dubský celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Kolovratník od 15 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Hladík od 16.45 z pracovních důvodů a pan ministr Nekula do 16 hodin z pracovních důvodů.

Další na řadě je paní poslankyně Berkovcová, která interpeluje pana ministra Rakušana. Paní poslankyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP