(16.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Tady jsem - shodou okolností to bylo tento týden předevčírem - měl schůzi výboru Psychiatrické společnosti na půdě Ministerstva zdravotnictví, tak jak ostatních společností, a můj dotaz a prosba na Psychiatrickou společnost byla: Je plán některou z těch léčeben zavřít v rámci té reformy? Chci, aby mně v tomto odborníci jasně odpověděli. A pokud ano, kdy?

Proč je to důležité? Protože jak se snižuje počet pacientů v těch léčebnách, jednotlivé pavilony v léčebnách jsou prázdné a je potřeba je nějakým způsobem udržovat, nebo je zbourat, nebo je někomu předat, a na toto musíme myslet. Já třeba ne, protože moje funkční období je omezené, ale české zdravotnictví na to musí myslet. My musíme vědět, co bude s našimi léčebnami za pět let, za deset let, za patnáct let, za dvacet let, protože investice, které teď uděláme, pak ale budou muset být dvacet let třeba udržovány. A toto je věc, která mně zatím řekněme v strategii té reformy trošičku chybí. Proto jsem o to požádal výbor společnosti, abychom mysleli v dlouhodobém horizontu, a chci to velmi intenzivně diskutovat na poslaneckém výboru, protože každá strana, která potenciálně může být v budoucí koalici, s tím musí souhlasit tak, aby reforma mohla pokračovat.

Vznikla spousta nových oddělení, budu jmenovat České Budějovice, Tábor, Plzeň, Liberec, Ostravu, Pardubice, Brno. Ta oddělení jsou moderně vybavená a ta oddělení jsou velmi kvalitní, poskytují péči tak, jak je to dneska standardem v zemích, kde podobné reformy již proběhly. Celé ty projekty stály 2,2 miliardy, k tomu dalších 400 milionů bylo z rozpočtu českého státu.

Co mohu udělat? Část té reformy týkající se dospělých, týkající se center duševního zdraví, proběhla, teď bude dál pokračovat samozřejmě, ale už ne s dotačními penězi, protože to byla ta první část. A já proto tlačím na navyšování úhrad od zdravotních pojišťoven a v tomto směru se posunujeme dál.

To, co musíme teď nastartovat, je péče o dětské pacienty. Proto jsme na výboru debatovali o tom, zda tuto péči nerozdělit na opravdu malé děti a řekněme adolescenty, kde osobně vnímám zásadní problém - narůstá počet adolescentů, u dívek jsou to o něco starší ročníky, u chlapců o něco mladší ročníky, kteří jsou dneska po covidové době exponenciálním nárůstem pacientů v psychiatrické péči. Proto dotační titul, který vypisujeme a který jsme dohodli s výborem psychiatrické společnosti, bude směřovat na posílení dětských lůžek pro tyto pacienty akutní péče. S tím souvisí... A pokud se ještě doptáte, já budu mít dvě minuty a doplním.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Ano, paní předsedající, děkuji za slovo. Pane ministře, určitě děkuji za odpověď a budu ráda za doplnění. Já se především soustředím v té své roli i komunální političky právě na to, abychom dokázali propojit péči na všech úrovních, protože když na tom pracujete vy nahoře a my dole, prostě je potřeba, aby fungovala i ta spolupráce, jak jste řekl, s Ministerstvem práce a sociálních věcí a zvládli jsme to společně. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a pan ministr má zájem o doplnění odpovědi. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Mnohokrát děkuju a navážu: A proto jsem například začal velmi intenzivně jednat v Lounech, v případě dětské léčebny v Lounech, která si myslím, že poskytuje špičkovou péči, a je tragédie, že tu budovu nemůžou opravit, je tragédie, že děti z té budovy nemohou chodit do zahrady a prostě je to nedůstojné prostředí. A já jsem řekl, že pokud se nepodaří domluvit nějaká cesta, jak dramaticky zvýšit kvalitu té péče tam, co se týče opravy budov, zahrady a nájemní smlouvy, jsem připraven tu léčebnu zrušit. Pánbůh zaplať se to nebude muset dít a daří se teď ty kroky posunovat. Stejně tak jsme se dohodli na výboru, jak dál v Opařanech, protože to považuju za špičkové zařízení a chtěl bych, aby spolupráce Opařan s Budějovicemi byla daleko na vyšší úrovni, a ona se tímto směrem posunuje. Je potřeba nesmírně poděkovat jak řediteli budějovické nemocnice, tak hejtmanovi Kubovi, tak panu doktoru Goetzovi, tedy řediteli Psychiatrické léčebny v Opařanech.

Ale ať odpovím. My s panem ministrem Jurečkou intenzivně jednáme a já mám v plánu někdy v druhém pololetí iniciovat společné jednání zdravotního a sociálního výboru, kde bychom si řekli, jak dál. Jsem si plně vědom, protože jsem seděl v bytové komisi dvanáct let, jak složité je přidělování sociálních bytů, a snažil jsem se to bláhově vysvětlit, a ono to není tak jednoduché. Pokud nemáte zkušenost s komunální politikou a pokud nevíte, jaký je bodový systém přidělování bytů, a neznáte další parametry, tak některé věci vypadají takhle z výšky hrozně jednoduše, ale pak na komunální úrovni jsou velmi komplikované. Jsem si toho plně vědom a jsem si vědom toho, že naším cílem, ne krátkodobým, ale dlouhodobým, je opravdu se začít chovat k psychiatrickým pacientům jako k jakémukoliv jinému nemocnému, který se vyléčí a má být zařazen do normálního života, a ne někde zavřen za mřížemi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále v pořadí je paní poslankyně Schillerová, která interpeluje pana ministra Stanjuru. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, mediálním prostorem prošel případ dámy, která je zapsaná v rejstříku vyloučených osob, ale přesto se dostala do herny. Jak určitě víte, rejstřík vyloučených osob byl zaveden v listopadu 2020 za vlády Andreje Babiše s cílem, aby osoby na sociálních dávkách, dávkách v hmotné nouzi, osoby v úpadku či zapsané v insolvenčním rejstříku neměly přístup k hazardním hrám - několikrát jsme tady o tom v minulém volebním období spolu mluvili - a to tak, že obsluha kasina nebo herny po příchodu dané osoby zjišťuje, zda není registrována v rejstříku, a pokud ano, účast na hazardní hře jí neumožní. Tento systém je prospěšný pro všechny. Pomáhá se závislostí na hazardu konkrétním lidem, ale i jejich rodinám, známým a blízkým, a koneckonců pomáhá i celé společnosti.

Informace o flagrantním opovrhování tímto instrumentem ze strany některých provozovatelů kasin je velmi znepokojující. Ještě více znepokojující je skutečnost, že stát není schopen tomuto nezákonnému jednání účinně zabránit. V reportáži zaznělo, že podle odborníků z oboru se lidé vyloučení z hazardu do kasin a heren dostanou, a navíc po domluvě s obsluhou kasina získávají například karty jiných hráčů.

Na dodržování zákona má dohlížet Generální ředitelství cel. Já si vážím práce těch celníků, spolupracovala jsem s nimi velmi úzce jako ministryně financí, předtím jako náměstkyně, ale oni si stěžovali v té reportáži na nedostatek pracovníků. Zároveň si myslím, že je toto velký problém, a zajímá mě, zda jste připraven ho řešit, protože nemůže selhávat tato účinná zákonně zakotvená kontrola na tom, že jsou nedostatečné kapacity. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní má slovo pan ministr Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já se omlouvám, já jsem tu reportáž neviděl, tak teď budu jenom reagovat na to, co jste mi řekla. Ale čirou shodou okolností jsme dneska měli jednání ohledně novely zákona o hazardu, kde pomalu končí vnější připomínkové řízení, kde byli účastni kromě zaměstnanců Ministerstva financí zástupci všech asociací z celého trhu, Česká komora loterního průmyslu, Sdružení provozovatelů centrální loterijních systémů, Asociace hráčů pokeru a kurzových sázek, Asociace společností provozující kasina, Tipsport, Asociace provozovatelů kurzových sázek a Institut pro regulaci hazardních her, kde jsme debatovali připravované změny mimo jiné v oblasti větší ochrany hráčů, to znamená větší ochrany před jejich závislostí, a úplně na konci jsme se v krátkosti zmínili o tomto mediálním případu, kdy nemám informace, že by to byl masový jev, rozšířený u mnoha kasin. Individuální selhání konkrétního člověka u konkrétního provozovatele nemůžete nikdy vyloučit. To znamená, já si nechám zjistit podrobnosti k tomuto konkrétnímu případu. Ani minulý, ani současný ředitel Celní správy mi neavizovali, že by měli na tomto úseku málo pracovních sil, to je realita. Jenom připomínám, že k té personální změně došlo ze zdravotních důvodů, ne z nějakých jiných důvodů. Nemám tuhletu informaci, že by tam chyběli lidé. Vůbec nezpochybňuji, že to v té reportáži mohlo zaznít, ale řekl bych, že skoro jistě to nebylo z úst šéfa Celní správy. Fakt jsem to neviděl. Budeme se tomu věnovat.

Myslím si, že registr vyloučených osob funguje dobře, pokud si dobře pamatuju čísla, k dnešnímu dni je tam 6 000 osob na základě vlastní žádosti - teď pominu ty, které tam jsou z těch zákonných důvodů, o kterých mluvila paní poslankyně, tak to nebudu opakovat. My tam připravujeme ještě nové mechanismy ochrany, protože si myslím, že je pravý čas vyhodnotit fungování tohoto zákona po těch šest let, jestli dobře počítám, 1. 1. 2017 vešel v účinnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP