(16.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Tam bohužel trvala implementace toho registru jako poměrně rozsáhlého IT systému, takže ta novela, doufám, přijde do Poslanecké sněmovny ještě nejpozději v průběhu června, protože 25. dubna končí vnější připomínkové řízení. Pak to vypořádáme a pak už to jde standardním legislativním procesem.

Je to věc užitečná, ale i na základě zkušeností se snažíme, abychom tam dali ještě dodatečné prvky, například - říká se tomu tak hezky česky - panic button, to znamená, aby byla povinnost, že kdokoliv v kterémkoliv okamžiku ten hráč, ať už na internetu, nebo v herně, když to zmáčkne, na osmačtyřicet hodin mu bude znemožněno pokračovat ve hře, a další způsoby, jak zjednodušit dobrovolné zapsání do toho registru, protože ono to není úplně jednoduché, vyžaduje se tam úředně ověřený podpis nebo elektronický podpis. Chceme tento proces zjednodušit, aby ti, kteří se dobrovolně rozhodnou, že se tam nechají zapsat, a nesmí hrát, aby tu cestu měli jednodušší. Souhlasím s tím, že to pomáhá nejenom hráčům, ale i jejich rodinám, a pomáhá to v důsledku i státu, protože musí tím pádem řešit méně patologických jevů.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, já děkuji. Tady si myslím, že se shodneme, protože zákon o hazardu, to byla moje velká srdeční záležitost, proto je důležité, že jsme přestali být kasinem v srdci Evropy. A pokud budete pokračovat tedy v této nastolené cestě, určitě budete mít naši podporu. Jenom k té reportáži bych jenom chtěla říct, byl to pan ředitel Müller. Jeho práce si nesmírně vážím, vůbec nechci, aby to pro něho znamenalo nějakou exekuci. On je velice fundovaný člověk a skutečně tam mluvil o tom, že je to z kapacitních důvodů. Takže děkuji vám, že se tím budete zaobírat a že to ověříte. A pokud tady říkáte z tohoto místa, že to není nějaký systémový jev, tak je to jenom dobrá zpráva. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem o doplnění odpovědi? Je tomu tak. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nevím, jestli jsem to řekl zcela přesně. Je to názor odpovědných pracovníků Ministerstva financí, ne můj osobní, já jsem se ptal. Tak jenom, aby to bylo zcela jasné, že to je názor těch lidí na Ministerstvu financí, kteří tuto problematiku mají ve své gesci. A taky věřím, že předmět zákona, ta novela, že získá širší podporu než vládní, protože jenom pokračuje v tom nastoupeném trendu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Kettner, který interpeluje paní ministryni Černochovou. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Paní nepřítomná ministryně, mám dotaz ohledně nákupu F-35. Mluví se o ceně 100 miliard, ale to je pouze nákupní cena. Pak tady máme: úprava letiště. Doufám, že pokud k tomu dojde, že budou zapojeny české firmy, a ne zahraniční. Pak tady máme výcvik leteckého a pozemního personálu, logistika, náhradní díly. Neoficiálně se mluví o částce 1 bilion korun, takže rád bych uvítal celkové vyčíslení, kolik to bude stát v reálu, obzvlášť ve srovnání se současně provozovanými gripeny, kdy by se jednalo pouze o modernizaci stávajících kusů a rozšíření počtu celkově kusů. Co se týká ostatního výcviku pilotů a tak dále, protože je provozujeme, to všechno by odpadlo. Čili bych chtěl ekonomické srovnání, jestli na to vůbec máme.

Za další, aby piloti skutečně ten stroj ovládali, máme minimální počet nalétaných letových hodin za rok, aby skutečně piloti byli schopni bojovat, a ne aby byli rádi, že přežijí jenom samotný let. V tomto případě bych byl rád i (za) nějaké porovnání ceny za letovou hodinu jak u současných gripenů, a srovnání s letounem F-35. Aby to nebylo, že si pořídíme luxusní auto a pak ho budeme mít v garáži, protože nebudeme mít na jeho provoz, a bude to takový velice drahý muzejní exponát.

A poslední dotaz. Primární funkcí našeho letectva je obrana vzdušného prostoru České republiky a spojenců, obrana vzdušného prostoru. V tomto případě jsou gripeny naprosto vyhovující ve srovnání s F-35, což je letoun těžký, schopný nést jaderné zbraně, a kategorie stealth - neviditelnost, jehož primární funkcí je proniknout na nepřátelské území nepřítele a jeho protivzdušnou obranou. Takže bych se chtěl zeptat paní ministryně, které státy máme v plánu v budoucnu napadnout? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Paní ministryně Černochová je omluvena, takže vám bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Další v pořadí je paní poslankyně Balaštíková. Paní poslankyni ale v sále nevidím, tudíž její interpelace propadá.

A další v pořadí je paní poslankyně Hanzlíková, která interpeluje pana ministra Jurečku. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem ráda, že je tady pan ministr. Takže, vážený pane ministře, v poslední době se na mě obrací senioři, kteří požádali o vyřízení starobního důchodu, zcela se tedy na něj spolehli a z toho důvodu se teď ocitají bez finančních zdrojů. Oni uvádí, že svoji situaci byli schopni řešit třeba dva nebo tři měsíce, ale pokud to vyřízení trvá několik dalších měsíců, tak už se samozřejmě do těch finančních problémů dostávají.

Jak jsme si přečetli i v médiích, důvodem je to, že Českou správu sociálního zabezpečení zahltil až dvojnásobný počet žádostí o výplatu důchodů. Zvedly se především počty žádostí o předčasný důchod - to jsme tady již několikrát probírali - a úředníci je teď nestačí vyřizovat. Jak jsem již říkala, situace, kdy budoucí senioři zůstanou bez finančních prostředků, je pro ně někdy opravdu zoufalá. Obrací se již i na veřejného ochránce práv, což potvrdila mluvčí ombudsmana, a také uvedla, že to je jen vrcholek ledovce, protože na ombudsmana se opravdu většinou obrátí pouze ti, kteří nenajdou jiné řešení.

Česká správa uvádí, že mezi důvody zpoždění patří špatná personální situace, nárůst počtu žádostí a větší objem práce na přepočtu důchodů po valorizaci. Můj příspěvek, prosím, abyste to věděl, není v žádném případě kritika zaměstnanců České správy, protože vím, že ty důvody, které uvádí, jsou skutečně závažné, právě naopak. Chci apelovat na vedení MPSV, aby zaměstnancům České správy sociálního zabezpečení poskytli včasnou podporu. Proto se ptám, jakým způsobem v současné náročné době poskytuje MPSV podporu zaměstnancům České správy a zda je vypracován nějaký krizový plán a opatření, na základě kterých by se podařilo lhůty pro vyřízení důchodů zkrátit? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní má slovo pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní poslankyně Hanzlíková, kolegyně, kolegové, já za tu interpelaci děkuji, protože je to interpelace, která se týká opravdu aktuálního tématu. Já jsem na něj asi za poslední dva, tři týdny už odpovídal několikrát i do veřejného mediálního prostoru. Vy jste v zásadě popsala do určité míry ten stav, který dnes na České správě sociálního zabezpečení nastal, a i do určité míry ty důvody, které jsou toho příčinou.

V loňském roce opravdu ty dvě mimořádné valorizace výrazně vytěžují kapacitu těch lidí. Bohužel ten vnitřní stav - a pro mě to bylo velmi nepříjemné překvapení - je takový, že agenda důchodů nefunguje tak, že bychom napsali nějaké procento nebo nějakou částku při zvýšení a při valorizaci a software by to automaticky u všech poživatelů starobního důchodu a dalších důchodů jednoduše přepočítal. Ani při výměře nových důchodů starobních to také nefunguje plně softwarově. Opravdu je tady do určité míry poměrně velká nutnost, aby tuto agendu stále ještě - říkám, bohužel, ve 21. století - dělali lidé, kteří mnoho konkrétních situací při tom výpočtu musí dělat ručně. To se takto bohužel děje a do toho nám přišel ještě stav loni na podzim, těch mimořádných, navíc přidaných žádostí lidí, kteří si požádali o předčasný důchod. Takže opravdu je tady stav, který tady třicet let z hlediska zátěže, která se takto zkoncentrovala na pracovnice a pracovníky České správy zabezpečení, nikdy nebyl. Teď ho tady máme.

My jsme samozřejmě začali s panem ředitelem Boháčkem - a především tedy on, protože on je ten výkonný ředitel, který k tomu má i ty kompetence - dělat opatření už v závěru loňského roku proto, aby se posiloval tým, abychom byli schopni vícero lidí na toto vyčlenit. Nicméně opravdu ten nápor je tak extrémní, že teď jsme v situaci, kdy nevyřizujeme všechny tyto žádosti v zákonné 90denní lhůtě, za což se omlouvám, a ještě také říkám objektivně, i několik týdnů v té situaci budeme.

My prosíme všechny ty - vy jste tady uvedla některé principy nebo ty případy tam, kde ti lidé opravdu nezbytně nutně, jsou situace, kdy ten důchod potřebují mít vyplacený, protože ne každý to takto má, někteří si požádali o stanovení důchodů, ale s odloženou výplatou, tak my prosíme u těch, kteří opravdu jsou v té situaci, že už nemají žádné jiné zdroje, třeba z předchozího zaměstnání nebo v rámci rodiny, aby přes přímou intervenci, kterou mohou udělat přes infolinku nebo přes zaměstnance, tuto informaci sdělili a jsme schopni do určité míry prioritizovat tyto žadatele, kteří to potřebují opravdu už bezodkladně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP