(18.00 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Současně jsme na půdě Evropské unie už v našem předsednictví předložili ke zvážení, že by tato problematika, společné nákupy léků a řekněme společná strategie u závažných léků, měly být řešeny celoevropsky. Stejně tak jsme požádali a předložili jsme návrh - a jako předsednická země nemůžeme předkládat, musí předložit vždycky nějaká z ostatních zemí, tak to se stalo - řešení, které by umožňovalo v takovýchhle situacích využít léky, které řekněme mají, nemají schválení Emy (EMA) a nemají schválení národních agentur - vzpomeňme si na pokus dovézt ruskou vakcínu, a teď to dávám jenom příklad - a abychom v mimořádných situacích mohli použít nějaké limitované mimořádné opatření, samozřejmě tak, aby nedošlo k jakémukoliv ohrožení pacientů. Teď, když nejsme předsednickou zemí, ale jsme v triumvirátu, ty návrhy mohu předkládat sám, už mám podpisy 16 zemí a v rámci švédské ministeriády, pozvání ministrů, plánuji vystoupení řekněme velmi tvrdé, bych si troufal říct - bude raději v češtině, abych opravdu volil ta správná a ostrá slova, i když normálně vystupuji v Bruselu anglicky. Tak tolik k tomu.

Ta situace se musí dát do pořádku. Já si myslím, že teď už je daleko se zlepšující a v květnu bude už zcela pod kontrolou, protože v podstatě se nám podařilo vyřešit se všemi výrobci situací. Teď se chystáme na podzim a tady budu potřebovat pomoc parlamentu s tím zákonem. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem? Je zájem, tak ještě dokončíme tuto interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Ještě jednou děkuji a budu velmi rychlý. Já jsem se tady ptal ještě na tu dvojí zdravotní péči. Ono během toho běhu sem - musím vám tady poděkovat za výborný sportovní výkon, protože jste skutečně doběhl velice rychle - tak v první části otázky, kdy jste běžel někde po chodbě, jsem se ještě ptal na dvojí zdravotní péči nebo na jaksi tu nadstandardní a standardní zdravotní péči, a pak jsem se ptal ještě na nedostatek zubních lékařů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má také zájem. Tak prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: V případě zubních lékařů jsme udělali, jako vlastně jediní, první, jsme udělali takový velký kulatý stůl, kde jsou i opoziční zástupci, respektive například pan hejtman Vondrák je jeho součástí nebo jím delegovaný zástupce, tedy zástupce Asociace krajů a stomatologická komora, která má vlastně všechno v rukách, se toho účastní. Účastní se toho řada kolegů a zdá se, že dospívají postupně k nějakému řešení. Různé skupiny, a teď je asi zbytečné to pitvat do detailů, předložily různé návrhy, ty návrhy teď ta skupina vyhodnocuje. Já v podstatě se všemi těmi návrhy souhlasím, ale chci, aby byly konsenzuální, aby výsledek nebyl bojkot jedné z těch skupin. Mělo by být v dohledné době na tiskové konferenci představeno několik kroků, které by měly vést jednak k tomu, že lékaři budou mít nějakým způsobem daleko větší zájem být smluvními partnery pojišťoven a registrovat pacienty, to včetně kroků týkajících se pojišťoven. Ta série je nachystaná a doufám, že to představíme.

Co se týče dvojí péče, nadstandard je něco, co hrozně fungovalo ve zdravotnictví tak před dvaceti lety, když ještě nebyla elektronizace, posunovalo se zdravotnictví velmi pomalu, proto v řadě zemí vznikaly odborné komise - v Německu, ve Francii, v Rakousku - které definovaly, co je standard, a definice standardu znamenala, že ochrání pacienty, aby nedostávali míň kvalitní péči. Definice standardu je vždycky důležitá, aby kvalita nebyla horší. Definice standardu nebrání nabízet lepší kvalitu, ale brání tomu, nenabízet horší kvalitu. V současné době, jak se rychle vyvíjí medicína, to, co byl včera nadstandard, je dneska standard a zítra už je to podstandard, takže definice těch standardů je velmi složitá. Nic takového v českém zdravotnictví nelze. Lze definovat klinické doporučené postupy a to se děje.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací. Tímto přerušuji 63. schůzi do pátku 21. dubna do 9 hodin. Děkuji všem za spolupráci. Hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP