(17.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem o položení doplňujícího dotazu? Je tomu tak. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za odpověď. Tohleto samozřejmě je jasné a je to naprosto v pořádku. Pane ministře, já mám ty datové schránky opravdu dvě, jednu jako soudní znalec, jednu jako OSVČ - obě ze zákona - a jedno daňové přiznání. Nešly by ty datové schránky nějakým způsobem spojit? Protože to daňové přiznání nikdy na dvě poloviny nebo na dvě části plus jako fyzická osoba nikdy podávat samostatně nebudu, budu podávat vždycky jedno. Ano, justice se mnou bude komunikovat přes soudního znalce, tomu bych taky rozuměla, ale říkám, konkrétně jsem narazila na daňovém přiznání, že vlastně podávám daňové přiznání, přehledy pro českou správu a zdravotní pojišťovnu a nejsem si úplně jistá, jestli jsem to podala ze správné datové schránky. Takže spojení, jestli by šlo. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má zájem o odpověď. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, to je velmi specifický dotaz, ale já se domnívám, že ve chvíli, když jste podnikající osobou - snad tady neuvedu žádný mylný fakt - tak ve chvíli, kdy podáváte samozřejmě jedno daňové přiznání, jste mohla použít jak datovou schránku soudního znalce, tak datovou schránku osoby samostatně výdělečně činné. Samozřejmě, pokud byste použila datovou schránku fyzické osoby ve chvíli, kdy jste podnikající osobou, tak se dopouštíte chyby. Ve chvíli, kdy jste podala daňové přiznání z jedné ze svých dvou datových schránek, které používáte jako - velmi zobecněně - podnikající osoba, tak jste učinila správně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Schillerová, která není přítomna, takže její interpelace propadá. Dále pan poslanec Nacher, taktéž není přítomen, takže interpelace propadá.

Je tedy na řadě pan poslanec Koten, který interpeluje pana ministra Stanjuru, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane ministře, já bych se vás chtěl zeptat na několik věcí. Za prvé to jsou různé změny okolo DPH. To jsou ty údaje, které unikly z nějaké komise nebo z NERVu, které unikly do médií, protože tam bylo deklarováno, že se budou sjednocovat sazby, spodní 10% sazba se bude měnit na 13 nebo na 14 %, poté vrchní sazba, která byla 21 %, buďto zůstane 21 %, anebo se zvýší na 22 %.

Chtěl jsem se zeptat, zda tedy to sjednocení nebo respektive přeřazení různého typu zboží, ať je to teplo, elektřina, plyn a tak dále, do vyšší sazby, zda to vidíte jako nezbytné, protože z mého pohledu by bylo vhodnější zdanit nadnárodní korporace, eventuálně dividendy, které jsou vyváděny bez jakéhokoliv zdanění mimo Českou republiku. Dá se říct, že z 300 miliard ta daň by byla, dejme tomu, 45 miliard ročně, vy chcete ušetřit tady tou změnou, nebo takhle vytáhnout spíše z peněz daňových poplatníků, dalších 24 miliard, takže z mého pohledu mně to připadá nevhodné. Pokud byste nechal jenom sníženou sazbu a přeřadil tam tedy věci, které zatěžují rodiny každý měsíc - to jsou ty každoměsíční platby, ať to jsou energie, teplo, voda a tak dále - ale mně to skutečně tímto způsobem nedává smysl. Na druhé straně tedy chcete podporovat hazard snížením daní. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Protože pan ministr Stanjura není přítomen, bude vám odpovězeno do 30 dnů podle jednacího řádu. Poprosím vás, pane poslanče, abyste zůstal u řečnického pultíku, protože paní poslankyně Balaštíková není přítomna, v podstatě máme 17.55 hodin a vlastně je na řadě poslední interpelace, protože další páni poslanci a paní poslankyně taktéž nejsou přítomni, takže v podstatě vaší poslední interpelací dnešní den ukončíme. Dávám vám další prostor, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Ještě jednou děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážený pane ministře zdravotnictví, já bych se vás rád zeptal, protože jsem zachytil v médiích, že chcete nějakou dvojí kvalitu zdravotní péče, tedy že je možné klasický standard a potom si můžete připlatit nějakou nadstandardní péči, tak jsem se vás chtěl zeptat, jestli vám to připadá dobré dělit pacienty na standardní anebo na ty VIP.

Dále bych se vás chtěl zeptat na dostupnost zdravotní péče na menších městech a obcích, protože jak tady všichni už delší dobu poukazujeme na nedostatek zubních lékařů, ten problém se nám samozřejmě prohlubuje.

Ještě jsem zachytil v médiích, a není to tak dlouho, že stále chybí penicilinová antibiotika, a dále se tento seznam nedostupných léčiv dokonce rozšířil i o inzulin. Je to tedy poměrně zásadní pro lidi, kteří inzulin potřebují denně. (Ministr Válek přibíhá zadýchaný do sálu.) Jak vidím, pan ministr přišel, je to velmi dobré. Doufejme, že mi bude schopen odpovědět, ale vidím, že chviličku mu budeme muset dát prostor, protože právě vyklusává a vydýchává. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Také bych chtěla ocenit, s jakou vervou pan ministr dorazil do sálu. Pane ministře, jestli potřebujete ještě chvilku na nádech, prostor máme. Pokud tomu tak není, tak vašich pět minut prosím na odpověď.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Mockrát děkuji. Já se strašně omlouvám, vy jste byl hrozně rychlý. Já to monitoroval, a najednou bum bum bum a vidím vás, tak se strašně omlouvám.

Rozumím tomu dotazu a tomu komentáři, to je na dlouhou debatu. Znovu bych všechny rád pozval příští týden na zdravotní výbor, kde jsme se nakonec rozhodli po pečlivé úvaze a konzultaci s právníky jmenovat firmy, které jsou největšími viníky, jmenovat je konkrétně a přesně říct, co provedly a jak některé ty kroky probíhají. Nechci to teď rozebírat do detailů. Pevně věřím, že mně všichni poslanci v této Sněmovně pomohou protáhnout ve zrychleném řízení zákon, který výrazně nepotěší některé farmaceutické firmy.

Co se týče inzulinu, situace je velmi jednoduchá. Ten preparát, o kterém se bavíte, se začal ve velké míře používat u občanů s nadváhou, kteří ho využívají k tomu, aby zhubli. Protože ten preparát byl k dispozici - ono se to nějak jmenuje, já přesně ten název nevím, říká se říká tomu hollywoodský zázrak - tak se najednou stalo, že začal celosvětový nedostatek tady tohoto preparátu.

Nám se podařilo zkrátit to období, kdy chyběl, na čtrnáct dní. S diabetologickou společností jsme našli náhradní řešení po těch čtrnáct dní, i diabetologové informovali pacienty. Současně jsme se s výrobcem dohodli - a teď nechci slibovat nepravdivé informace - že začátkem května bude k dispozici. Současně jsme okamžitě vydali opatření, že tento preparát může být předepisován pouze na recept, a to ne dočasně, ale trvale, a pouze pacientům s cukrovkou, tedy těm, kteří ho potřebují.

Co se antibiotik týče, situace je velmi komplikovaná, mění se každým dnem, každým týdnem. Na posledních dvou vládách se podařilo schválit řekněme preparáty z různých zemí, které jsou schválené k prodeji v České republice, ale nebyly do České republiky dodávány, a to jak penicilinové preparáty, V-penicilinové preparáty, preparáty s podkladem ampicilinu a dalších. Problém je, že není žádný legislativní nástroj, jak umožnit dodavatelům, distributorům, aby je distribuovali do všech lékáren a naprosto plošně. Asi bych se zapletl, kdybych to podrobně vysvětloval. Na zdravotním výboru se o tom budeme bavit a je to součástí právě toho našeho návrhu změny zákona, aby v podobných situacích, jako je tato, i v budoucnosti mohl ministr zdravotnictví nařídit distributorům, že v mimořádné situaci musí distribuovat jinak, než mají na základě dlouhodobých smluv, které jsou samozřejmě podmíněny sankcemi, a kdyby je porušili, tak by podléhali trestněprávní odpovědnosti, což samozřejmě technicky nelze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP