(15.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ale když už jsme u těch dat, je naprosto relevantní to, že se to dává na stále stejném vzorku dat. Ano, můžeme diskutovat o tom, že různé země posílají různé balíčky dat Eurostatu. Takže já bych tady, abych byl trochu objektivní, nevyčítal možná to, že jsme úplně poslední, ono to třeba tak úplně není, třeba jsme fakt třetí nebo pátí od konce, protože skutečně každá země tam posílá trochu jiná data. Podstatné je ale to, že se to sleduje půlrok co půlrok na stejném vzorku, to znamená, ta metodika je stejná, takže je naprosto relevantní to, jaký je nárůst, a to je důležité. A ten nárůst, čili ten trend toho růstu, ten je smrtící pro Fialovu vládu.

Zajímavé je, že to v minulosti nikdo nezpochybnil. Nikdo nepřišel s tím, že mezi rokem 2020 až 2021 na principu úplně stejného sběru dat jsme byli jedni z nejlepších, byli jsme v té nejlepší skupině Evropské unie ve smyslu růstu, či spíše v tomhle případě nerůstu cen energií, a až nyní, když to vládě nevyhovuje, je to najednou špatně.

V každém případě v té šlamastyce měl premiér celou řadu možností, jak se k tomu postavit. Mohl uznat, že růst cen u nás je extrémní a že to je jednou z příčin inflace, což pochopitelně asi udělat nechtěl. Dobře, mohl se z toho nějakým politickým způsobem trošku vyháknout. Mohl uznat výsledky prezentované Eurostatem - popravdě řečeno na tom není co neuznat - a vysvětlit, že to nemusí odpovídat absolutním cenám, tam bych částečně souhlasil, a že to pořadí není to nejpodstatnější. Mohl třeba jít cestou dalších výmluv à la ministr Síkela nebo ho mohl vyhodit, čímž by se asi vyřešilo mnohé. Mohl ale argumentovat třeba úsporami v rozpočtu. My jsme s tím mohli nesouhlasit, mohli jsme říkat, že kdyby se udělaly ty energetické úpravy a ta opatření, tak by to sice zasáhlo rozpočet, a mohli jsme se bavit o tom, jak by ho to zasáhlo a jestli se měly nastavit ceny u těch výrobců, což by nezasáhlo tolik rozpočet, ale ziskovost subjektů energetických. O tom by byla normální politická diskuse. To všechno bych bral, ať už bychom souhlasili, či nesouhlasili.

Ale pan premiér udělal to nejhorší, co udělat mohl. Postavil se do stejné lajny, sám sebe a svoji vládu, s energetickými společnostmi, a zpochybnil národní i Evropský energetický statistický úřad. Ano, do jedné lajny s firmami, kterým umožnila tato vláda - myslím tím výrobce energií - zbohatnout neskutečným způsobem a docílit naprosto mimořádných zisků. Díky chybné politice, díky podcenění situace, možná vlivem klientelistických tlaků, těžko říct, ale to nechť rozsoudí historie. Podstatné je to, že tyto firmy viděly neskutečné zdroje a ty se logicky brání, ty firmy. Ale jim se nelze co divit, to je normální, jsou to privátní nebo poloprivátní subjekty a firmy mohou využít marketingové rétoriky k tomu, aby ukázaly svým zákazníkům, že jejich ceny nejsou zdaleka tak vysoké. Konečně ale, když se podíváme do jejich zisků, tak to hovoří za vše. Těmto firmám to nevyčítám. Vyčítám panu premiérovi to, že si stoupne vedle nich a že používá prakticky stejné argumenty. V tuto chvíli dal do rukou trumfy všem těm, kteří budou chtít kdykoliv tvrzení nezávislých úřadů zpochybnit.

A já to považuji za mimořádně nebezpečné, a dokonce za nebezpečnější než vlastní stav toho, že jsme na tom energeticky ve smyslu cen byli a jsme tak nedobře. Proto jsem se rozhodl navrhnout zařazení tohoto bodu. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další je přihlášen s přednostním právem pan předseda Radim Fiala, následuje paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych se v té své žádosti o změnu programu věnoval bodu, který se týká Evropské unie, protože Evropská unie za podpory Fialovy vlády schválila markantní zdražení benzinu, nafty nebo uhlí.

Členské státy Evropské unie, včetně České republiky, reprezentované zástupcem vlády Petrem Fialou z ODS, v minulém týdnu definitivně schválily další balíček závazných klimatických norem, který má začít platit od roku 2027 a přinese markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí pro české občany a firmy. Nemylte se, rok 2027 je za rohem. I když se nám zdá, že je to daleko, bude to znamenat další miliardy korun, které budeme platit za rudo-zelenou ideologii zvanou Green Deal, která je úplně k ničemu.

Česká vláda souhlasila se všemi předloženými návrhy. Podstatou těchto nových opatření Evropské unie je budoucí nesmyslné zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy. Tyto nové emisní povolenky zdraží litr benzinu či nafty zhruba o 3 koruny. My víme, že emisní povolenky už se používají v průmyslu, znamenalo to zdražení energií, znamenalo to zdražení úplně všeho, všech prostředků, které se vyrábějí v průmyslu, protože samozřejmě ty firmy si musí do svých nákladů započítat i emisní povolenky, které vlastní z většiny různé penzijní fondy americké, finské, německé a podobně, které inkasují obrovské peníze nejenom z českého průmyslu, ale i z ostatního průmyslu. Podle mě se z toho staly cenné papíry, které s životním prostředím už nemají nic společného. Je to pouze výhodná spekulace, která nám zdražuje úplně všechno. A protože toho není nikdy dost, těch finančních prostředků a peněz, které z nás vytahují, je potřeba z nás vytáhnout další, a to budou peníze, které se budou platit za to, že jezdíte autem nebo že si vytápíte dům a podobně. Takže budou to emisní povolenky, které budeme platit my lidé, kteří tady žijeme, za to, že topíme, že jezdíme autem a podobně. Tyto nové emisní povolenky zdraží litr benzinu či nafty zhruba o 3 koruny, a to si myslím, že bude nejméně. Nejdramatičtější bude nárůst cen černého uhlí pro vytápění domácností, kde lze očekávat zdražení minimálně o 40 %. Takže Němci zavírají jaderné elektrárny, které jsou relativně čisté, produkují čistou energii, a díky tomu, že se zavírají, je nedostatek energie na trhu a samozřejmě zvedne se cena, jak teď vidíme, u černého uhlí o 40 %, takže energie vlastně nebude. Prostě v té době přestane být energie. A to, z čeho jsem si já vždycky dělal srandu, že se bude v Praze svítit v pondělí a ve středu v Brně, to začíná být už reálná vize, protože přece nechceme tady moc uhlíku, moc CO2, to by byla šílená katastrofa, takže radši nebudeme topit, svítit, jezdit, nebudeme nic, abychom vyšli vstříc, jak říkám, rudo-zelené eurounijní ideologii. Tak se mnou tedy nepočítejte.

V souběhu s růstem cen elektřiny a plynu jde o další likvidační opatření pro české domácnosti a o přímý doklad ekonomické a sociální škodlivosti Evropské unie. Zároveň jde o přímý důsledek postupné realizace plánu Evropské unie zvaného Green Deal, o kterém jsem mluvil, který za Českou republiku v minulosti podpořil expremiér Babiš z hnutí ANO a naprosto aktivně a otevřeně jej podporuje i současná Fialova vláda.

Dle názoru hnutí SPD by Česká republika neměla tato škodlivá opatření implementovat do svého právního řádu a naopak bychom měli usilovat o přijetí zákona o všeobecném celostátním referendu, který by občanům umožnil hlasovat o vystoupení České republiky z Evropské unie, které se ukazuje být čím dál nutnějším a aktuálnějším. Ono nám stejně nic jiného nezbude, jestli nebudeme moct topit, jestli nebudeme moct dělat další věci, protože ze všeho budeme platit. Dělali jsme si srandu, že to bude daň ze vzduchu, ale v podstatě už je to tady. Za všechno, co děláme, budeme platit a podle mě to bude znamenat velké problémy, finanční problémy, pro všecky občany České republiky, nejenom České republiky, ale bude to znamenat samozřejmě i deindustrializaci České republiky, protože ty firmy budou pryč, tady se nebude dát existovat a nebude se dát vyrábět tak, aby ty společnosti byly konkurenceschopné na celosvětovém, zejména však asijském trhu. Takže pánbůh s námi a zlé pryč.

Děkuji a žádal bych to zařadit, paní předsedající, na dnes jako první bod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP