(15.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, poznamenávám si. Děkuji. Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Adámková, která má hned tři přihlášky, a pak následuje pan poslanec Novák, tak aby věděl, že už se může připravit. Paní poslankyně, budete mít vždycky každou jenom pětiminutovou. Víme, jak to funguje, tak jenom to připomínám. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás požádala o zařazení tří bodů, budu stručná, protože určitě jsou to body, které jsou velmi důležité.

Jeden si neodpustím, už je to jako testování odolnosti vůči realitě, a to je zařazení transplantačního zákona, sněmovní tisk 162, to znamená, dobrovolní dárci kostní dřeně a krvetvorných orgánů. Velmi krátce, možná jenom pro diváky shrnu, že to tady dávám opravdu už potolikáté, že už ani nepočítám, pokolikáté. Jedná se o nespravedlnost, kterou nám ukázala realita. Netušili jsme, že tam něco takového může být. A jenom pro úplnost. Dobrovolní dárci orgánů v případě, že jsou hospitalizováni, což jsou vlastně všichni kromě těchto, pobírají plnou mzdu. Darování kostní dřeně je vysoce morální akt. Je to individuálně opravdu anonymní, ten člověk neví ve většině případů, komu přijde jeho vzorek, a provádějí odborníci vpichem do hrudní kosti. Komplikace jsou opravdu velmi řídké, proto se na ně v zákoně ani nemyslelo. Až před třemi lety se ukázalo, že tedy tam nám něco uteklo, a ukázalo se, že tento člověk, který měl hnisavou komplikaci, skončil na několikatýdenní neschopnosti, vlastně potom dostal pouze svoji neschopenku, což samozřejmě je nespravedlivé.

Takže tady žádám o zařazení sněmovního tisku 162. Je zcela, podle mě, nekomplikovaný, jasný. Znovu opakuji, a nechci, aby se vám to někomu stalo, abyste potřebovali, abychom sáhli do anonymního registru dárců kostní dřeně, protože chci vás ujistit, že akutní leukemie si nevybírá a ani široká rodina nemusí najít ve svém středu dárce, takže můžete volit mezi životem a smrtí, a není to póza. Byla bych velmi ráda, kdyby zdravotníci v každém z výborů tady těchto subjektů, které jsou v Poslanecké sněmovně, na toto téma kolegům osvětlili, o co se jedná, i když upřímně už podle vašeho zájmu soudím, že opět neuspěji, ale nedá mi to, protože akutní leukemií mohou onemocnět i děti, a bohužel i ty umírají, ale stále se k tomu tváříte, že toto problém není. Takže vás velmi prosím o revizi vašeho stanoviska, zařazení tohoto bodu, který není rozhodně politický, ale bohužel může s sebou přinášet smrt. V případě, že se mi dostane té cti a bude zařazen, tak potom prosím po pevně zařazených bodech jako první bod. Děkuji.

Druhý bod - já bych pokračovala souvisle, protože opravdu chceme, aby to jednání někam vedlo. Jedná se o zařazení zdravotně-sociální problematiky. Tady mi dovolte trošku více uvést do situace. Všichni znáte velmi dobře léčebny dlouhodobě nemocných, domovy důchodců a domovy se specializovanou péčí, ale pozor, dostáváme se do problému, který je dlouhodobý, jenom se neřešil. Je pravda, že doba covidu toto odsunula do dáli. My se musíme vypořádat s tím, jestli ten člověk je z důvodů sociálních, čili prakticky zdráv, nebo nemocen setrvale bez zhoršení stavu, potřebuje jenom tu péči, anebo je tam proto, že jeho zdravotní stav je tak měnlivý, že není schopen již sám o sebe se postarat a potřebuje tu péči celodenně - nikoliv na akutním lůžku v nemocnici, upozorňuji, tam je to jasné, když si někdo zlomí nohu v krčku nebo bude mít zánět slepého střeva, tam nebudeme tyto věci řešit. Ale tito lidé se potom nemohou postarat sami o sebe, nemají všichni rodinu, nemohou prostě zůstávat ve svém prostředí a dostáváme se do problému, který je denním chlebem víceméně těchto ústavů, a to je, co je sociální a co je zdravotní. Ve většině případů oni mají samozřejmě nasmlouvané určité úkony, mají tam třeba nasmlouvaného i lékaře, který v určitých dnech dochází do daného zařízení, ale nikoliv tak, aby toto bylo zcela bez sporných otázek. Čili vzhledem k tomu, že naše populace stárne, budeme potřebovat stále tuto péči, která je opravdu kombinací zdravotní a sociální, bude potřeba nalézt tady hranice, co ještě bude hrazeno ze zdravotního pojištění, co již nebude hrazeno ze zdravotního pojištění, protože zatím jsme trošku dělali, že covid přebil všechno, ale není tomu tak a tato doba nás dostihne, protože samozřejmě zdroje nejsou nekonečné, a opravdu nemocní lidé jsou většinou ve stáří, což nás na jednu stranu těší - delší doba dožití, na druhou stranu se musíme připravit na to, že tito spoluobčané budou potřebovat péči a péči kombinovanou, to znamená zdravotní a sociální. Čili prosím o zařazení tohoto bodu, otevřeme tento bod, pojďme si o tom povídat, protože více hlav více ví, abychom byli připraveni na tu dobu a nehonili opět, jako se nám to občas stává, kočku za ocas, protože tomuto neutečeme. Upozorňuji vás, neutečeme této problematice, protože prostě ona už teď je poměrně napjatá. Víte velmi dobře, že velmi těžko se někde shánějí lůžka pro tyto osoby, čeká se a je to opravdu neudržitelné. Takže prosím o zařazení zdravotně-sociální problematiky, v případě, že se mi té cti dostane, jako druhého bodu po pevně zařazených bodech.

A pak tedy mám třetí bod, u kterého žádám o zařazení. Jedná se o nový bod, jedná se o Udržení kvality zdravotní péče v České republice. Je to problematika, která se netýká pouze Ministerstva zdravotnictví, ale je tam i Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a je velmi nutné tuto problematiku otevřít, hovořit o ní, vymezit jasně definice, vymezit naše možnosti, ukázat, jakým způsobem se dále budeme k tomuto stavět. Víte velmi dobře, že již několik týdnů, měsíců máme nedostatek potřebných léků pro naše pacienty, ale to není ten bod, který bych tady dneska říkala. Už jsem ho chtěla zařadit několikrát. Ta problematika je složitá, bude potřeba o ní hovořit, protože pravděpodobně deus ex machina ani zázračný Aladin nepřijdou, aby toto vyřešili pro Českou republiku. Takže prosím, nedělejme, že ta problematika není, pojďme si o tom povídat a třeba přijdeme na řešení, které bude poměrně rychlé a bude schůdné. Ale to, co se stalo v posledních týdnech opakovaně, ony nejsou ani roztoky pro vyšetřování a nejsou zdravotní prostředky, a tady už tedy nemůžeme říci, že se jedná jenom o to, že přišly jiné viry nebo jiné bakteriální nánosy, ale skutečně je potřeba se výsledným způsobem zaměřit na trendy, které můžeme očekávat, a já bych očekávala tady samozřejmě vyjádření všech zúčastněných ministrů, jakým způsobem již spolu hovoří a jakým způsobem tedy chtějí tuto problematiku do příště řešit. V případě, že opět bude toto zařazeno, jako třetí bod po pevně zařazených bodech bych prosila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, a nyní je přihlášen pan poslanec Marek Novák - nevidím ho tady. Na řadě je pan poslanec Kubíček, také zde není. Nyní je přihlášen pan poslanec Hubert Lang a připraví se paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Chtěl bych zařadit na program dnešní schůze bod, který jsem nazval Vysvětlení výroku premiéra Petra Fialy na celostátním fóru Pirátů a chtěl bych tento bod zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech dnes.

O co se mi jedná? Já jsem chtěl původně interpelovat pana nepřítomného premiéra Petra Fialu, protože opravdu výroky, které zazněly na fóru Pirátů, kde byl jeden z hostů, jsou velice zvláštní, a já bych si dovolil tady některé věci citovat a chtěl bych potom případně tento bod tady otevřít, abychom si tedy některé věci vyjasnili.

Premiér Petr Fiala vystoupil na celostátním fóru Pirátů jako jeden z hostujících řečníků, kdy provedl určitou rekapitulaci současné vládní pětikoalice a v projevu, a to je zajímavé, rekapituloval úspěchy vlády a Piráty označil za pevnou a důležitou součást těchto úspěchů. Opakuji znovu, pan premiér se domnívá, že jeho vláda je výrazně úspěšná a Piráti jsou pevnou a důležitou součástí úspěchu této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP