(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Beru vás za slovo, pane ministře, že tento návrh je lež, jste řekl, to znamená, že nebyl vámi předložen. Přesto si nemyslím, že by veřejnoprávní Česká televize si dovolila odvysílat neozdrojovaný materiál, tomu prostě nevěřím. Ale beru vás za slovo, říkáte, že to je lež a že se na výdajových paušálech pro živnostníky a osoby samostatně výdělečně činné nic řešit nebude. Jenom vám připomenu, byla to naše vláda, která ten limit prosadila v řádném legislativním procesu, řádným způsobem, a vím, že jste pro to hlasovali i vy, takže jenom ať si v tom uděláme pořádek. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S přednostním právem pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Řečnická otázka. Řekl jsem pravdu, když jste šestkrát tady od stolku předkladatelů řekla nesouhlas? Řekl. To je prostě fakt. Je to ve stenozáznamech, je to všude. Takže šestkrát, buď to byl pan poslanec Munzar, nebo já, nebo skupina poslanců ODS, jsme to tady roky - roky! - navrhovali. Ano, nakonec jste se k nám přidali, to jsem nezpochybnil. Jenom mi připadá úsměvné, ta vaše objevená jako péče o naše voliče a péče o malé podnikatele, vy, kteří reprezentujete velký kapitál a ty největší firmy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, a hlásí se paní předsedkyně. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Otázka, jestli jsou to ještě vaši voliči. No, pane ministře, protože my jsme postupovali systémově. Snažili jsme se, aby to prošlo řádným legislativním procesem a řádnou debatou. My nenačítáme formou poslaneckého pozměňovacího návrhu změny daní za 100 miliard korun - to nebyl náš styl - které nakonec dneska vidíme, že nevyberete. Pro mě je podstatné, že jste řekl, že výdajové paušály se nebudou měnit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ta selektivní paměť, to je tedy potvora, musím říct. Vzpomínáme si na poslanecký pozměňovací návrh Andreje Babiše před druhým čtením daňového balíčku? Vzpomínáme. My jsme ho podpořili, to je pravda, že opět jste se přidali k našemu dlouhodobému programovému bodu - snížení daně ze závislé činnosti pro zaměstnance. Bylo to řádným legislativním procesem, nebo pozměňovacím návrhem poslance Andreje Babiše podaným den před zahájením druhého čtení? Já myslím, že pravda je úplně jednoduchá. Tak co tady vlastně kritizujete? Andrej Babiš to udělat může, a zástupce ODS ne? Je to identické. Já jsem to nekritizoval, ale pokud kritizujete mě, že jsem později použil to samé, co udělal váš předseda, a to bylo správně, protože byl Babiš, tak je to správně, a když jsem to já, tak je to porušení řádného legislativního procesu. Zameťte si před vlastním prahem a pak mě kritizujte! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Srovnáváte, pane ministře, hrušky s jablky. Ano, byl to poslanecký pozměňovací návrh Andreje Babiše, vydiskutovaný i s vámi, protože bez vaší podpory by tenkrát ten návrh neprošel, a navíc byl podpořen propočty Ministerstva financí, které seděly, a v rozpočtu se ukazuje, že sedí. Váš pozměňovací poslanecký návrh byl vycucaný z prstu, protože jste si potřeboval namalovat 100 miliard na příjmovou stranu, abyste se za dva měsíce přiznal k tomu, že to bude pouhých 40. Vy jste to neměl ničím podepřené, žádnými propočty, vy jste si pouze nafoukl příjmy, což je terminus technicus, který jste tady velice rád celé čtyři roky v opozici používal. To je ten zásadní rozdíl mezi Andrejem Babišem a mezi vámi. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Těch rozdílů je naštěstí velká řada a mnohem podstatnějších než tohle. Ono to je vlastně smutné, když bývalá ministryně financí nerozumí rozpočtovému procesu. (Projevy nesouhlasu z řad poslanců ANO.) Já nevím, co bych k tomu víc řekl, protože operace mimořádných příjmů, a máme dva typy, souvisí s mimořádnými výdaji. Celou dobu jsme říkali, já osobně i mí kolegové, že mimořádné příjmy mají sloužit mimořádným výdajům, ale ve světě podle Aleny Schillerové by bylo lepší, kdyby stála jedna megawatthodina 300 eur, protože bychom mohli vybrat třeba 120 miliard, a pak bychom měli kompenzace 120 miliard a bylo by to v pořádku. V mém světě, pokud se ukáže - naštěstí cena elektrické energie padá - to znamená: vybereme méně z těch mimořádných příjmů, ale také zaplatíme méně na mimořádných výdajích. Takže já bych prosil všechny, aby mluvili když tak o obou stranách rozpočtu, minimálně v těch případech, kdy to spolu souvisí. My jsme nechtěli a nechceme a nebudeme používat mimořádné příjmy na snižování deficitu, pouze pro mimořádné výdaje. A kdo mi nevěří, ať počká na konec kalendářního roku, pak nás zase pravda rozsoudí, porovnáme příjmy a výdaje, příjmy z mimořádných daní a z mimořádných odvodů a výdaje na mimořádnou věc, to je zastropování cen elektrické energie a plynu. Myslím si, že se to ukáže, že to bude přibližně rozpočtově neutrální, tak, jak jsme chtěli. A pro ekonomiku je samozřejmě lepší, když mimořádné nástroje mají nižší objem než velký objem, ale není to tak, že nižší příjmy prohlubují deficit. To je opravdu nepochopení rozpočtu, a to, že rozpočet má dvě strany, příjmovou a výdajovou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s přednostním pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Pane ministře, na to musím reagovat, protože ve vašem světě se možná víc vybírá a víc potom kompenzuje a nula od nuly pojde, ale v mém světě se zase nic nevybírá a nic nekompenzuje a zůstává to lidem. A to si myslím, že je daleko nejlepší varianta. Vy se prostě pravou rukou škrábete za levým uchem, pořád vám to nejde a pořád v té pokladně máte nulu, pořád tam máte nic a furt vybíráte a furt zvyšujete daně. Je to k ničemu. (Potlesk z řad SPD a ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, následuje pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: V mém světě, pane ministře Stanjuro, ale třeba i ve světě oponentů politických, jako byl Miroslav Kalousek, Eduard Janota, dej mu Pán Bůh věčnou slávu, a další, které bych mohla jmenovat, v novodobé historii, ministři financí, se vždycky připravovaly reálné rozpočty, ne tady tyto vaše Potěmkinovy cáry papíru, které vy jste si dovolil předložit, tak mě tady nepoučujte. Vy jste si na příjmovou stranu dal 100 miliard, na výdajovou 100 miliard. Na příjmové straně budete mít 40 miliard, teď se bavím o windfall tax a cenových stropech, ale budu pokračovat, ono je tam těch radostí víc, budete mít 40, jak jste přiznal před projednáváním, před výborem, rozpočtové prognózy, a na výdajové straně už jste na nějakých 35, takže těžko, i kdyby se to teď úplně zastavilo, nevěřím, že do konce roku to bude 40. Takže prosím, to je jedna věc. Modernizační fond, 50 miliard namalovaných, jak bylo řečeno na výboru pro životní prostředí, tak ani úředníci nevěděli, jak se tam vzaly, že se tam objevily po jednání vlády, a vy říkáte: To rozhodla vláda. Snad prý je nějaké usnesení, že to má ministr životního prostředí zařídit, ať se to dostane do státního rozpočtu. Ale ve státním účtu za čtvrtletí máte nulu! Máte jednu velkou nulu! 15 miliard na mimořádnou valorizaci, kdepak jsou? I po tom hanebném zákonu, který jste si tady prosadili, pořád vám tam chybí zhruba 15 miliard. Kdepak je máte? SFDI, posloucháme tady pohádky o tom, jak si půjčíte. Proč? Proč ten schodek je SFDI? Tak to prostě být nemá! Touto optikou byste si mohli do těch fondů přesunout celý deficit a mohli byste se tvářit, že je vyrovnané hospodaření. To jsou všechno ty fauly, které mi vadí. A přes to všechno, že ten rozpočet je nereálný, což si nikdo z vašich předchůdců nikdy nedovolil, a můžete se zastřešovat vládou, jak chcete - o to hůř, že se zastřešujete vládou, o to hůř, že evidentně máte, řekl jste to v médiích, slyšela jsem to na vlastní uši: Rozhodla to vláda - evidentně tam nemáte oponenta, v té vládě, silného oponenta, který by vám prostě tyto věci nedovolil. To je to, co mi vadí a co si nikdo před vámi, ať byl z jakékoliv politické strany, žádný ministr financí prostě nedovolil. (Potlesk z řad ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP