(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ano, nyní pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Máme mít třetí čtení, nechme si interpelace na čtvrtek. Já na interpelace chodím pravidelně a rád. Já jsem vystoupil jenom proto, že paní předsedkyně Schillerová tady dramaticky vystoupila s návrhem bodu - brutálně... Už nevím, jak to bylo. Tak to zopakuji, je to brutální lež, není to pravda. Interpelace si nechme na čtvrtek, protože máme dneska v této chvíli projednávat třetí čtení. Než si zase vezmete pauzu, protože vy furt pauzujete, furt se musíte radit, tak udělejme aspoň nějaké zákony v třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a ještě se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Poslední věta - interpelace mám, pokud vím, nějakých dvakrát 2 minuty, to bychom si určitě takhle hezky nepopovídali. Jsem ráda, že jste přišel, protože se tady snažím tuto debatu otevřít poněkolikáté. Prosila jsem pana předsedu rozpočtového výboru, slíbil mi, že mi vyhoví, abyste přišel na rozpočtový výbor. Můžeme si tam o tom popovídat do většího detailu. Je to velice závažná věc, velice závažná věc! A to jsem se ještě vůbec nezmínila o tom, že schodek státního rozpočtu na konci dubna je krásných, v uvozovkách krásných, samozřejmě, 200 miliard. A já jsem pro. Budeme pracovat a věřte, že toho uděláme dost. Děkujeme za radu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S přednostním právem už žádnou přihlášku nemám, ale hlásí se páni poslanci a paní poslankyně k návrhu na změnu schváleného pořadu. Jako první tady mám přihlášku pana poslance Kubíčka. (Gestikuluje.) Pan poslanec stahuje, děkuji. Další s přihláškou je paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, ráda bych upozornila, když tedy teď tady došlo i k nějaké v uvozovkách slovní přestřelce mezi ministrem financí a Alenou Schillerovou, velmi mě mrzí, že pan ministr financí v tuto chvíli odchází, protože jste zaregistrovali zprávu, a já bych právě proto chtěla zařadit bod s názvem Rodná čísla, která se mají od 1. ledna roku 2024 změnit, to znamená, že nebudete muset mít už v občanském průkaze rodné číslo a bude to nahrazeno takzvaným identifikátorem. Řeší se to mnoho let, řešilo se to i za naší vlády.

Bohužel v tuto chvíli, a vůbec mě udivuje, když tedy vláda přišla se změnou programového prohlášení, hledá úspory a říká, že chce šetřit, že zrovna tuto věc, která má stát státní rozpočet 56 miliard korun, nechce odložit o nějaký rok dopředu. Položme si otázku, pokud bychom se dnes zeptali občanů České republiky, jestli jim bude vadit, že 1. ledna budou mít dále v občanském průkaze rodné číslo, nebo jestli jim navýšíme rodičovský příspěvek, nebo budeme řešit něco jiného vůči nim, tak jsem přesvědčena o tom, že 90 % občanů odpoví, že chtějí posunout ten termín, aby rodné číslo nadále v občanském průkaze bylo. Samozřejmě, z rodného čísla dnes zjistíte datum narození a pohlaví daného občana, přesto v tuto chvíli bych vás chtěla vyzvat, a především právě ministra financí, protože dneska budou mít vládu, a já se budu když tak snažit, pokud nebude zařazen ten bod, abychom přijali popřípadě u nějakého bodu u třetího čtení dnes k tomu usnesení. Pan ministr vnitra je v Africe, je to důležitější, místo aby řešil takto důležitou věc, to znamená, přišel s novelou zákona, která by řešila úsporu 56 miliard pro naše občany. Ano, takže to je první bod. Já myslím, že to stihnu.

A ten druhý bod, který jsem avizovala, a dávám ho právě proto, abych na něj upozornila, a to je programové prohlášení vlády, které se změnilo. Změnilo se po roce a třech měsících. Znovu opakuju, že snad bychom měli dodržovat Ústavu České republiky, která hovoří o tom, že vláda je zodpovědná Poslanecké sněmovně. Znovu se ptám, jestli někdo z poslanců v této Poslanecké sněmovně dostal nové programové prohlášení a jestli mu nějaký člen vlády, popřípadě třeba na nějakém výboru, přišel říct v dané oblasti, co se v programovém prohlášení změnilo. Takže znovu bych chtěla vyzvat a dávám to jako druhý bod - chápu, že dnes budou třetí čtení, ale chtěla bych docílit toho, že až bude další schůze 16. května, že vláda to tam konečně sama zařadí, ne že to budeme zařazovat my jako opozice. Já to považuji za samozřejmost, že by tady měl někdo - buď pan premiér, nebo vicepremiéři, máme jich nejvíce v historii - tak určitě jeden by tady mohl vystoupit a seznámit Poslaneckou sněmovnu s novým programovým prohlášením. A myslím si, že třeba právě to, že když tedy jste dělali, a vy říkáte, že to bylo z důvodu samozřejmě válečného konfliktu na Ukrajině a tak dále, tak mě udivuje, že právě třeba v programovém prohlášení se neobjevilo to, že posuneme termín v rámci rodných čísel v občanských průkazech.

Takže já bych si dovolila zařadit rodná čísla jako druhý bod za bod paní Schillerové a třetí bod s názvem Programové prohlášení. Děkuju vám, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přihláškou je pan poslanec Brabec. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, chtěl jsem využít právě ten okamžik, kdy je tady nejenom pan ministr financí Stanjura, ale je tady dokonce i pan ministr financí ve sdílné náladě, což není tak úplně automatické, ale zároveň tady ještě nastala jedna unikátní příležitost, že jsou tady vlastně i s panem ministrem životního prostředí, a to je příležitost, která se zas tak často neopakuje. Pan ministr Stanjura říkal, že by na to odpověděl v interpelacích. Určitě toho také rád využiju, ale já sám jsem na interpelacích docela často, ale myslím, že jak říkal, že na to chodí rád, tak zatím jsme se tam moc úplně nepotkali. (Ministr Stanjura reaguje: To není pravda.) Neříkám, že nikdy, ale myslím, že zrovna ta poslední, když jsem se na to ptal pana ministra životního prostředí, tak tady pan ministr financí nebyl, ale nevím. (Ministr Stanjura opět reaguje ze svého místa.) Jasně. Ale ono zítra, jak víte, zrovna ten čtvrtek tedy nemůžeme využít. Otázka je, jaký čtvrtek budou interpelace? Ale ta věc je poměrně živá a já jsem právě chtěl využít toho, že jsou tady oba páni ministři, protože pan ministr životního prostředí Hladík mi odpověděl na minulou interpelaci právě v rámci tedy pravidelných interpelací.

A když pan ministr financí Stanjura dneska hovořil o tom nebo reagoval, že něco je nesmysl nebo lež, tak jsem se ho chtěl zeptat, jestli je také nesmysl a lež, že v kapitole Ministerstva životního prostředí, v kapitole 315, je v letošním roce vycucáno z prstu příjem 50 miliard korun. Ale jak jsem včera říkal, nedosti na tom, ony jsou ve střednědobém výhledu v roce 2024 a v roce 2025, to znamená, je tam celkem 150 miliard korun příjmů z Modernizačního fondu, které ovšem nejsou v rozpočtu Státního fondu životního prostředí. To znamená, že jsou tady podle mě dvě poměrně závažné věci nebo dva poměrně závažné nedostatky. Jeden je, že ty peníze - nikdo neví, odkud přijdou, ale i kdyby nakrásně přišly, nepůjde je využít tak, jak to v tom rozpočtu je.

Já jsem se pana ministra financí chtěl zeptat, jestli tuhletu záležitost ví - ale předpokládám, že ano, protože na té vládě tenkrát určitě byl, když se o tom rozhodovalo - a jestli ho to znervózňuje, protože i Národní rozpočtová rada konečně po mnoha měsících už na to upozornila. Já tady o tom hovořím, tuším, od září loňského roku, že tam ta položka je mimořádná, že není ničím odůvodněná, že se tam dostala záhadným způsobem. Nikdo mi na to neodpověděl, až potom pan ministr životního prostředí Hladík, a já to oceňuji, řekl, a řekl to i do médií, že si moc neumí představit, jak by se k té položce měl dostat, protože ty peníze skutečně k dispozici nejsou, a i kdyby nakrásně byly, musely by být použity na dekarbonizaci, to znamená, musely by být i ve výdajích, ale ony dneska nejsou ve výdajích, ony jsou pouze na příjmové straně. A proč jsou na příjmové straně? Protože mají vylepšit deficit státního rozpočtu. To si myslím, že je úplně jasné, protože kdyby je dali pánové i na výdajovou stranu, tak by prostě nula od nuly pošla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP