(14.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A to se již dostáváme k samotné podstatě tohoto balíčku, tedy k příjmům, protože co nám bylo představeno minulý týden, je právě daňový balíček. Začnu pozitivně. Opakovaně jsme požadovali zvyšování daní z neřestí. V tomto bodě se střetáváme, chci říct ne střetáváme, potkáváme. Zvyšování daní z lihu, hazardu, tabákových výrobků je dnes rozumným krokem a má naši plnou podporu. Chybou je, že k navyšování má dojít až v letech 2024 a 2025. To mohly být příjmy, které už dnes, v roce 2023, mohly být součástí rozpočtu. Opakovaně jsme vám tuto podporu v těchto bodech nabízeli. Bohužel kvůli osobitému pracovnímu tempu ministra financí jsme už v letošním roce o tyto drahocenné miliardy přišli.

Ostatní položky příjmové strany jsou pro mě - pro nás, pro náš klub - v tuto chvíli zcela nepřijatelné. Navyšování daně z nemovitostí o téměř 10 miliard prodraží bydlení všem českým občanům a je nutno říci, že toto zdražení čeští občané pocítí v období pádivé inflace a v období krize bydlení. Samotné sliby, které jsou dohledatelné ve veřejných zdrojích, o nenavyšování daní z nemovitostí raději už nezmiňuji. To ať si vysvětlí vláda svým voličům sama. Pětikoalice asi razí teorii, že vlastnické bydlení je zbytečným luxusem, protože v opačném případě si nedokážu vysvětlit snahu o totální likvidaci systému stavebního spoření, systému, který zde funguje roky, systému, který je jedním z mála skutečně využívaných finančních nástrojů k vytváření úspor, který v České republice využívají statisíce domácností. My jsme byli ochotni mluvit o parametrech stavebního spoření, ale faktická likvidace je pro nás nepřijatelná.

Samostatnou kapitolou je pro nás zrušení školkovného, kdy jeden z hlavních dlouhodobých problémů České republiky je demografický vývoj. I samotná dlouhodobá udržitelnost veřejných financí je primárně závislá na vývoji demografické situace. Tedy toto opatření v podobě zrušení školkovného je krokem obzvlášť krátkozrakým.

Když mluvím o krátkozrakosti, musím zmínit vaše zcela asociální chování směrem ke studentům, kdy dle ODS a jejího ministra financí jsou studenti, kteří si při studiu vydělají více než 17 000, buď daňoví podvodníci, nebo lajdáci. Právě naopak a nemůžu uvěřit tomu, že to musím vysvětlovat vládě, která má v čele profesora a bývalého rektora mé alma mater. V České republice máme tisíce studentů, kteří nemohou být finančně podporováni svými rodinami. Často jde o studenty z ekonomicky slabších rodin nebo například o studenty, kteří už rodiče nemají. Oni nejsou lajdáci, oni právě makají na své budoucnosti a při práci navíc ještě studují. Lajdákem je ministr financí Stanjura, protože si za 500 dní nesplnil domácí úkol a nenašel úspory na provozu státu tak, jak slíbil.

Zcela samostatnou kapitolou jsou změny v DPH. Tento krok je pro mě skutečně těžko pochopitelný. Jednak se dostáváme do bizarní situace, že u celé řady položek dojde ke zdražení, a to v případě například vody, tepla, řemeslných prací, ubytování na dovolených, fitness, a tak bych mohla pokračovat, kultura. Současně mírným snížením DPH u potravin, které se ale ve výdajích domácnosti vůbec neprojeví, se vláda připraví asi o 13 miliard korun - a ty samozřejmě přesune do marží řetězců. Tři sazby DPH nikomu zásadní problém nevytvářely a vzhledem k situaci v roce 2023 je tento krok absolutně nepochopitelný. Nepochopitelný! Každý den jsem konfrontována s tím, v jaké sazbě bude kojenecká voda? Teď ji máme ve 21%, základní. V jaké sazbě bude celá řada dalších položek, nealkoholických nápojů? A tak bych mohla pokračovat. Prostě ten ďábel je skutečně skryt v detailu. Pošlete to do připomínkového řízení, pošlete! Nechte všem svazům, komorám, veřejnosti, opozici nahlédnout do vašich plánů, ať zjistíme, že v tom vůbec nemáte jasno, že chaos, který provází vaše vládnutí už rok a půl, prostě jenom pokračuje.

Vážení kolegové, daňový balíček, který nám představila, zatím jenom velmi plytce a povrchně, vláda Petra Fialy, nepřinese nic pozitivního pro rodiny, ale ani firmy. Bohužel nejde o žádnou rozumnou konsolidaci, kterou prezentuje hnutí ANO. Jde primárně o zvyšování daňové zátěže a o porušení všech slibů, které pětikoalice svým voličům dala. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní by vystoupil pan místopředseda Havlíček. Já si chci jenom ověřit s panem předsedou Okamurou, že s tím souhlasí, že je ta dohoda? (Poslanec Okamura souhlasí.) Takže pak následuje až pan předseda Okamura.

Jenom - pan místopředseda Skopeček hlasuje s náhradní kartou 20, takže toto oznámení ještě.

Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nevím, jestli jsme se už vydýchali z té zpackané tiskové konference čtvrteční, která byla přehlídkou arogance, přehlídkou zatajování, a bohužel musím říct, i přehlídkou neuvěřitelných lží. Jedna věc je ta, že nepochybně každý racionálně uvažující člověk musí souhlasit s tím, že se dělají úspory ve státní sféře, a paní předsedkyně Schillerová zde řekla celou řadu věcí, kde jsme schopni se i shodnout s touto vládou. Druhá věc je ta, že tato vláda opět pod bublinou neuvěřitelného marketingu zamlžuje kroky, které chystá.

Konec dotačního byznysu - to zní krásně a musím pogratulovat PR agentuře, která to vládě připravila, protože nepochybně každý soudný člověk nad tím musí pokývat hlavou, možná i zatleskat. 54 miliard korun ročně, tvrdí pan ministr Stanjura, že se tímto ušetří. I to je věc, která zaslouží svým způsobem respekt, kdyby... kdyby to nebylo všechno úplně jinak. Proč? Protože když se podíváme na detail těch takzvaných 54 miliard, zjistíme, že se vůbec nejedná o úsporu v rámci takzvaného dotačního byznysu. Jedná se možná zčásti o určité úspory ve veřejné sféře, které se ale netýkají toho, co si možná všichni představujeme pod pojmem dotační byznys, a to je to, že podnikatelé na nové projekty nebudou dostávat podporu. Proč ji nebudou dostávat? No, protože z národních zdrojů, o kterých se tady jedná, už prakticky žádnou podporu nedostávají. Jestli dostávají nějakou podporu, tak je to z evropských zdrojů, a pokud ji odmítneme, což pochopitelně může udělat jakýkoliv ministr, poté ale státní rozpočet nebude mít z toho žádný benefit. Je to čistě jenom o tom, že odmítneme evropské peníze.

A to, že se dnes udává, že se ušetří 20 miliard na Ministerstvu průmyslu a obchodu - musím prohlásit, že znám velmi dobře rozpočet Ministerstva průmyslu a obchodu a garantuji vám, že se tam dá vzít možná 1 miliarda korun, a to z takzvané podpory energeticky náročných firem díky vysokým cenám za emisní povolenky, což mimo jiné podpořila i tato vláda, myslím tím vysokou cenu emisních povolenek, ukonala to v rámci předsednictví, že se sníží jejich počet, to znamená, zvýší se jejich cena. Pokud to vysvětlí podnikatelům, kteří budou platit více za emisní povolenky - ano, tady souhlasím, vládo, tady jste ušetřili nebo můžete ušetřit 1 miliardu korun, zbytek nelze - pokud neberu pár desítek milionů korun na takzvaný malý obchůdek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP