(15.10 hodin)
(pokračuje Robert Stržínek)

Zvýšení daně z nemovitosti odmítá mnoho organizací, mimo jiné i Svaz měst a obcí České republiky. Odmítají zásadní návrh, že by část výnosu daně měla být součástí příjmu státního rozpočtu. Odmítám to i já jakožto starosta dvacetitisícového města. Dlouhodobě se snažíme držet tuto daň na rozumné úrovni, aktuálně máme nastaven místní koeficient na úroveň 2. O výši této daně, respektive koeficientu, si rozhodujeme sami a jsem jednoznačně pro to, aby tento systém zůstal zachován i nadále. Zákon nám dává poměrně široký prostor v celé široké škále koeficientů, pořád se ale jedná o svobodné rozhodnutí samosprávy, nikoliv o diktát vlády.

Argumentujete tím, že s výběrem této daně jsou spojené náklady. Já vám argumentují tím, že výkon přenesené působnosti, tedy výkon státní správy, nám obcím také není proplacen v plné výši. Jaký je tedy plán ministra financí? Bude se měnit zákon o rozpočtovém určení daní? Žádám o vysvětlení toho, proč chcete okrádat lidi, kteří poté, co zaplatí jednu z nejvyšších cen za energie v Evropě a nejdražší potraviny široko daleko, jsou přímo konfrontováni s jednou z nejvyšších inflací v Evropské unii, a vy místo toho, abyste hledali cestu, jak jim pomoci, jim takto škodíte.

Dovolím si tedy požádat o zařazení bodu s názvem Vysvětlení plánované změny daně z nemovitostí jakožto třetího bodu dnes po již pevně zařazených bodech. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Pastuchová, připraví se pan poslanec Berkovec. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, vážený pane ministře zdravotnictví, jediný - mám tady napsané vážená vládo. Vážení kolegové poslanci, poslankyně, já bych ráda navrhla pevné zařazení bodu - říkám to dopředu - na dnes jako čtvrtý bod nebo po třech bodech, které jsou z grémia, takže jako čtvrtý bod.

Možná překvapím tím, že budu navrhovat návrh vládní koalice, kde jsem ale také připodepsaná. Jedná se o návrh poslanců pana kolegy Bernarda, paní předsedkyně Pekarové Adamové Richterové, Martina Baxy a mě, Jany Pastuchové, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012, občanský zákoník, a máte ho k dispozici pod sněmovním tiskem 241. Měl by být pojednán v prvním čtení, proto jsem se rozhodla pro zařazení na dnešní den, protože tam jsou tři první čtení, tak si myslím, že bychom mohli zařadit i tento. Tento bod, jak jsem řekla, je na program této schůze zařazen, ale byla bych ráda, kdybychom se k němu opravdu dostali, což bohužel není možné jinak než jeho pevným zařazením. Jinak bude stále odsouván a nedostaneme se k němu nikdy.

Jedná se o takzvané manželství pro všechny. Plně chápu a respektuji, že na stanovisku k tomuto návrhu, respektive k této problematice, nepanuje v koalici shoda, ale nepanuje ani v opozičních stranách. To by nás ovšem nemělo zarazit. Návrh novely tohoto zákona leží, pokud se opravdu bavíme o tomto volebním období ve Sněmovně, od 3. 6. 2022. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko 1. července loňského roku a o měsíc později jej paní předsedkyně Poslanecké sněmovny doporučila k projednání. Navíc ještě jsem měla možnost vyslechnout i prohlášení pana prezidenta, který se vyjádřil v tom smyslu, že by se tento zákon měl také projednat, takže si myslím, že tomu nic nebrání.

Ráda bych připomněla, že manželství pro všechny bylo ve Sněmovně projednáváno již několikrát. Nejdále jsme se k tomu dostali v dubnu roku 2021, kdy byl vlastně tento návrh identický k tomu, co tady leží ve Sněmovně dnes. Tenkrát jsme se dostali k tomu, že to Sněmovna podpořila v prvním čtení, dál jsme se nedostali. Já jsem od začátku, tři volební období, předkladatelkou tohoto zákona, teď spolupředkladatelkou, takže moje stanovisko je asi jasné.

Ráda bych ale apelovala na všechny kolegy, spolupředkladatele a na všechny, nebo alespoň na ty, kdo mají podobný názor jako já, nebo my, kdo jsme navrhovatelé, aby projednávání tohoto návrhu umožnili. Například pan ministr Bartoš na přijetí jasného stanoviska Sněmovny k problematice manželství LGBT párů apeloval již v listopadu 2018. Nyní je ministrem vládní strany, má tedy určitě velkou možnost přijetí této novely prosadit. Právě Piráti se v této souvislosti odvolávali i na jeden z nálezů Ústavního soudu, který říká, cituji: "Povinnost státu respektovat právo na rodinný život nespočívá jen v tom, že nesmí bránit osobám majícím mezi sebou rodinné vazby, aby spolu žily a tyto vztahy byly realizovány. V případě, že mezi osobami rodinný život vzniklý na legální bázi již existuje, je povinností všech orgánů veřejné moci jednat tak, aby se tento vztah mohl rozvíjet, a musí být respektovány právní záruky, které chrání vztahy dítěte a jeho rodiče."

Proč to zařazuji na dnešní schůzi nebo v tuto dobu? Je to právě skoro na den přesně rok od chvíle, kdy byla problematika manželství pro všechny projednávána při tvorbě koaliční smlouvy právě nynějších vládních stran. Paní místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová tehdy řekla, cituji: "Už teď se dá v nadsázce říct, že jsme tak trochu popirátili část vlády v pohledu na rovnost a práva občanů." Řekla to proto, že koaliční strany se shodly, že problematika manželství pro všechny a jejich rozdílné názory na ni nebudou důvodem k případnému ukončení koaliční smlouvy.

Slyšeli jsme, že novela zákona bude předložena a že o ní i koaliční poslanci mohou hlasovat dle svého svědomí. Neslyšeli jsme to jen z úst Pirátů, potvrdil to i předseda KDU-ČSL pan Jurečka. Předložený návrh podporuje i paní předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a doufám, že podpoří jeho pevné zařazení a umožní tak jeho projednání.

Takže ve zkratce ten návrh tu je, splňuje všechny náležitosti a čeká jen na naše projednání. Pokud ho nezařadíme pevně, pravděpodobně se k němu ani na této schůzi, ani na další nedostaneme. Já si myslím, že už bychom jednou konečně měli říct ano nebo ne, ale neskrývat se za tím, neoddalovat to, rozhodnout a tím dát najevo svůj názor. Myslím si, že teď, když to vlastně i máte, nebo nemáte, ale dohodli jste se v koalici, že to není pro vás problém tento zákon projednat, tak bychom ho mohli zařadit, a myslím, že pojďme to už konečně otevřít. Táhne se to tři volební období. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP