(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Hnutí SPD odmítá také vládní důchodovou reformu, která skandálně snižuje důchody a zvyšuje věk odchodu do důchodu. Soubor návrhů, které vláda Petra Fialy nazývá důchodovou reformou, žádnou skutečnou reformu nepředstavuje. Je to pouze horkou jehlou šitá sada dílčích parametrických úprav zákona o důchodovém pojištění. Vláda hodlá už od roku 2030 až o dva měsíce ročně zvyšovat věk odchodu do důchodu a již od roku 2025 se mají nově důchody významně snižovat. Kromě toho se mají od příštího roku snížit řádné valorizace důchodů a ty mimořádné chce Fialova vláda zrušit. To ovšem povede pouze k dalšímu poklesu reálných důchodů a poškodí to zejména nízkopříjmové důchodce.

Vláda zároveň velmi zpřísňuje podmínky odchodu do předčasného důchodu, což silně poškodí občany, kteří pracují od osmnácti let, ale i vysokoškoláky. Vláda ale vůbec nepřichází s žádnými skutečně reformními kroky, které by posílily udržitelnost našeho důchodového systému a zajistily by důstojné důchody současným i budoucím důchodcům. Hnutí SPD takové návrhy již veřejně představilo a mnohé z nich máme připraveny v legislativní podobě. Naše konkrétní návrhy také představíme v pátek na jednání mezi SPD a ministrem práce a sociálních věcí za KDU-ČSL Marianem Jurečkou. My už jsme je tady představili několikrát, ale evidentně vláda žádné reformní kroky připravené nemá, musím říct pozitivním směrem, takže samozřejmě my opět panu ministrovi připomeneme naše konkrétní návrhy. Jde zejména o silnou systémovou podporu porodnosti v pracujících rodinách a o efektivní prorodinnou politiku, která dlouhodobě zajistí dostatek plátců důchodového pojištění. Dále jde o reformu systémů exekucí, která umožní osobám v exekucích standardně pracovat jako řádní zaměstnanci za důstojné mzdy a tím na odvodech bude zajištěno až 12 miliard korun do systému důchodového pojištění ročně navíc. Vládní soubor návrhů v oblasti důchodů je pro nás jako celek absolutně nepřijatelný a uděláme vše proto, aby v této podobě nikdy nebyl schválen.

Takže jenom zopakuji, že jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny navrhuji jménem SPD bod s názvem Projednání návrhu daňového balíčku a důchodové reformy Fialovy vlády, protože opravdu poté, co vláda předvedla, že chce vytáhnout občanům z kapes desítky miliard korun navíc, přestože občané nemají peníze, a vláda způsobila rekordní inflaci, která je vysoko nad průměrem i Evropské unie, my prostě nemůžeme čekat na to, až to na konci června tady vláda předloží v nějaké legislativní podobě. Navíc ne všechny ty návrhy vlády jsou legislativní, že vůbec budou procházet Sněmovnou. Proto my to okamžitě navrhujeme, jak jsme avizovali tady na program schůze. Vidím, že je na tom shoda i s druhou opoziční stranou, takže si myslím, že byste na to měli přistoupit, abychom veřejně tady ty vaše škodlivé návrhy mohli projednat i před občany, aby to nebylo jenom za zdmi Strakovy akademie u vás na vládě, ale aby to bylo skutečně před zraky občanů, aby si všichni udělali obrázek o tom, co na ně chystáte, jaká obrovská negativa chystáte na občany.

Jako druhou věc k programu schůze tady mám návrh - a je to protinávrh proti tomu, co tady navrhl tuším pan poslanec Jakob - a já bych chtěl navrhnout na středu, abychom jako první dva body projednali pomoc občanům v dluzích, takzvané milostivé léto, to jsou ty dva návrhy zákonů, bod 101, tisk 377, a bod 102, tisk 384, takže se jedná o mimořádné odpuštění penále z pojistného na sociální zabezpečení a mimořádné odpuštění a zániku některých daňových dluhů, protože pro SPD je prostě důležité, abychom pomáhali, vrátili systém a narovnali systém nejenom ohledně exekucí, ale i ohledně těch různých dluhů tak, aby se dluhy sice platily, ale na druhou stranu nemůže to být likvidační pro ty občany, že se pak nemůžou ani vrátit do běžného života, takže jako první na středu navrhuji tyto dva body. A jako třetí bod až bychom tedy zařadili Českou televizi, bod 98, tisk 263. To je můj protinávrh, abychom o tom hlasovali, protože vládní koalice Petra Fialy tady na zítra navrhuje, abych to vysvětlil i občanům, že pro vás je prioritou jako první bod tady na středu dát, ne abyste pomohli lidem s tím, aby se nějakým způsobem narovnalo řešení dluhů, abychom pomohli lidem v dluzích, ale pro vás je prioritou politické ovládnutí České televize a Českého rozhlasu. Proto tady vládní pětikoalice za každou cenu na zítra tlačí, aby se jako první bod projednalo politické ovládnutí mediálních Rad České televize a Českého rozhlasu. My jako SPD naopak chceme a pro nás je priorita projednat zákony takzvaného milostivého léta, to znamená pomoci lidem v dluzích, a proto my chceme, aby první a druhý bod byly tyto zákony na pomoc lidem v dluzích.

A je potřeba to uvést ještě trošku hlouběji do kontextu. Dneska na politickém grémiu před schůzí Sněmovny, kde se schází zástupci všech politických stran ve Sněmovně, tak my už jsme to přece - opozice už to navrhovala, aby to takovýmto způsobem bylo, a vládní zástupci řekli ne. Vládní zástupci řekli ne, my chceme jako první řešit politické ovládnutí České televize vládní pětikoalicí. A už jsem tam viděl, protože za nás tam byl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, a hned jsme tušili, co se bude chystat ze strany vládní koalice, už jsme viděli tu atmosféru, kdy někteří zástupci vládní koalice by mohli začít říkat - a už jsem to zažil tady - že SPD nechce pomáhat lidem v dluzích a že vlastně tady brzdíme projednání zákona na pomoc lidem v dluzích, protože brzdíme a nechceme zákon na politické ovládnutí České televize. Tak to tedy ne, proto to tady říkám veřejně, není to tak. Vy schválně jste předřadili na středu, jako první bod chcete předřadit politické ovládnutí České televize, za to jste až schválně dali to takzvané milostivé léto - pomoc lidem v dluzích, protože vy víte, že my jako opozice budeme bránit politickému ovládnutí České televize a Českého rozhlasu, abyste pak mohli říkat v televizi a všude, že kvůli SPD, potažmo kvůli opozici, se nepomáhá lidem v dluzích. Tak abychom této lži tady zabránili - protože už někteří zástupci vládní koalice, což jsem tak slyšel, už na nich bylo vidět, jak už chystají tuhletu taktiku, a mám tady zkušenosti ze Sněmovny, takže vím, jak je to s vámi - takže tady na rovinu říkám, my chceme projednat pomoc lidem v dluzích, proto to chceme dát jako první a druhý bod na zítřejší schůzi na středu, to je priorita, ne politické ovládnutí České televize, což je priorita Fialovy vládní pětikoalice. A až poté, co projednáme pomoc lidem v dluzích, tak si tam dejte tu Českou televizi. To je ta pointa. Takže předem říkám, aby nikdo z vládní koalice nemohl říkat, že je to snad nějak jinak.

To je můj návrh a to je vše, co jsem chtěl říct.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, poznamenala jsem si vaše návrhy i protinávrh.

Nyní vystoupí pan poslanec Stržínek se svým návrhem k pořadu schůze, následuje paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Milé kolegyně, vážení kolegové, není tajemstvím, že se pětikoalice chystá zvýšit daň z nemovitostí. Část vybraných peněz by putovala do příjmu státního rozpočtu, tedy nejen obcím, jak je tomu doposud. Toto zvýšení daně z nemovitostí zasáhne obrovskou skupinu lidí. Vlastnické a družstevní bydlení má v České republice 80 % domácností, 80 procentům obyvatel tedy zvýšíte daň z nemovitostí. Jde o daň z bytů, rodinných domů, garáží, chat a dalších, tedy z majetku, na který použili již jednou zdaněné peníze a mnohdy na něj dřeli celý život, ba co víc, mnohdy jej dodnes splácejí.

V některých městech a obcích se daň z nemovitostí v návaznosti na místní koeficient až zdvojnásobí. Za mě je to loupež za bílého dne. Je to trestání poctivých lidí za to, že mají vlastní bydlení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP