(16.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Má-li stát plnit roli garanta kvality výcviku, má v podstatě jedinou možnost, jak to dnes učinit, a nejrychlejší je prostřednictvím stanovení podmínky členství výcvikového subjektu v mezinárodní organizaci, která má i vlastní mechanismus průběžné kontroly dodržování nastavených standardů výcviku. I to ten návrh obsahuje.

Hlavní podstatou je skutečně zajištění vstupu osob se zdravotním postižením v doprovodu psa se speciálním výcvikem do stanovených veřejných prostor a prostředků veřejné dopravy, až tak je to jednoduché. Jenže dnes to až tak jednoduché pro ty postižené lidi není. V dané souvislosti je třeba vymezit zejména pojem pes se speciálním výcvikem a také prostory, do nichž má být vstup osob se zdravotním postižením v doprovodu psa se speciálním výcvikem umožněn. Pro mnoho našich spoluobčanů je tato úprava nejen žádoucí, ale také velice potřebná právě proto, aby mohli žít aspoň trošku kvalitní život. Skutečně jim pomůže zkvalitňovat život bez toho, aby stát investoval jedinou korunu, stát to nebude stát vůbec nic, my pouze pomůžeme lidem.

Také proto věřím, že projednání tohoto zákona podpoříte. Moc vám za tuto podporu děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já si jenom ujasním, navrhl jste přeřazení bodu, a sice bodu číslo 74, sněmovní tisk 250, zákon o právech osob se zdravotním postižením, a chcete ho projednat dnes jako první po pevně zařazených bodech? (Souhlas.) Děkuji pěkně, tak jsme si rozuměli.

Další vystoupí k programu schůze pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, chtěl bych zařadit bod Dálniční známka, je to silniční, nebo ekologický poplatek? Důvodem toho zařazení je projednávání zvýšení ceny dálniční známky, které bylo navrženo na 2 300 korun ročně, u celoroční známky. Prostředky, které se získají prodejem dálničních známek, jdou mimo jiné na údržbu, opravy a stavby dálnic spolu s dalšími prostředky. Co je tam zajímavé, je, že pro elektroauta je cena 0 a pro hybridy je cena 577 korun za rok, což je 25 % toho celoročního poplatku. Domnívám se, že není třeba tímto způsobem stimulovat nákup elektromobilů a hybridů, protože už je to překonáno tím, co jsme dokázali v Evropě, říkám to trochu ironicky, tím, že po několika letech se přestanou vyrábět spalovací motory, takže těm lidem při nákupu nového vozidla nic jiného nezbude. Přitom si musíme uvědomit, že vlastně komu tím ulevujeme. Při současně projednávaném konsolidačním balíčku vyšlo najevo, že jsou nejvíce zatíženy nízkopříjmové a středněpříjmové rodiny. V tomto případě jdeme stejnou cestou a naopak benefit tady získají ti vysokopříjmoví, ti, co si mohou dovolit drahé elektromobily a drahé hybridy, přitom tato vozidla patří mezi ta těžší v kategorii vozidel do 3,5 tuny. Myslím si, že je potřeba otevřít diskusi k tomuto bodu, a chtěl bych vás, pane místopředsedo, poprosit o zařazení tohoto bodu na čtvrtek po projednání bodu, který tady přednesl pan kolega Kubíček. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pardon, to je jaký bod? (Pan poslanec sděluje mimo mikrofon: To byl Malina a insolvence.) Čtvrtek, po projednání bodu Problémy Malina Group - insolvence. Ale ten třeba nebude schválen v průběhu toho hlasování, tak musíte dát nějaký relevantní přímý čas.

 

Poslanec Jiří Mašek: Takže pořadí v tomto čase. (Hlas: Po pevně zařazených...)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Po pevně zařazených bodech třeba, nebo?

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, po pevně zařazených bodech ve čtvrtek.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak ve čtvrtek po pevně zařazených bodech. To byl pan poslanec Mašek a nyní vystoupí k pořadu schůze pan poslanec Milan Brázdil.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobré odpoledne, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, pamatujete? Není to tak dávno, kdy jsme upozorňovali při té příležitosti, když vláda brala 14 miliard ze zdravotnictví: Nedělejte to, vládo, budou chybět peníze na to, aby zdravotnictví bylo kvalitní a aby bylo dostupné. Neuposlechla! No, dobrá, ale teď si toho všimla. Všiml si toho Zbyněk Stanjura, všiml si toho i ministr zdravotnictví, a zjistili, že lidé, když nemají kam jít, na koho se obrátit, chybí děckaři, chybí praktici, chybí spousta lékařů, nedostupnost zdravotní péče se projevuje tím, že tito lidé prostě jdou tam, kde jim bude poskytnuta. A víte, kde to je? Je to na pohotovostech, na urgentech, urgentní příjmy, a nízkoprahová část je vlastně ta pohotovost. Oni tam jsou, čekají, a i tam ti lékaři, sestřičky toho mají opravdu hodně. A tak si toho všimla i vláda a oni chtějí, tedy to teď řeší zvýšením poplatku. Tedy před chvilkou sebrali 14 miliard, a teď říkají: Lidi, ale to zaplatíte vy, vy si totiž budete muset připlatit, abyste vůbec na té pohotovosti byli obslouženi. Tak takhle jsme se dostali!

Ale jak to ten člověk vyřeší? Vláda neudělá nic, ona zvedne poplatky, lidi to musí zaplatit. Ale jak to tedy ten člověk řeší? No, on nechce ty poplatky platit, už dal dost do zdravotnictví, už zaplatil toho dost, a tak co udělá? On se tomu bude chtít vyhýbat, ale ošetřen bude chtít být. Jak se tomu vyhne? Zavolá si zdravotnickou záchrannou službu čtrnácti jednotlivých krajů, tam, kde je. Jinými slovy, on vlastně nepotřebuje urgentní péči, on má poměrně stabilizované vitální funkce, tím se myslí dýchání, vědomí, akci srdeční, ale on nechce zaplatit ten vstupní nebo ten pohotovostní poplatek, nebude chtít - už teď se to děje - tak si zavolá. Dispečerka, dispečink je ve velmi prekérní situaci a řeší to po telefonu - prostě nezbude nic jiného, my tam pojedeme.

A já se dostávám k tomu meritu. Tak, jak je dneska zneužívána zdravotnická záchranná služba - a vy to víte, ví to ministr, on to chtěl řešit, akorát vy jste to neumožnili, já jsem o to žádal opakovaně - tak, jak je zneužívána záchranka, tak ona je zneužívána nejenom lidmi, ale víte i kým? Institucemi! Nejenom že nestíháme ty pacienty ošetřit, odvézt, máme toho opravdu hodně, jsme mimochodem nejmenší složka z toho IZS, ale jakžtakž to zvládáme, a k tomu se přidává zneužití institucí. Tu si zavolá Policie České republiky a chce zjistit, jestli ten člověk je opilý a může na záchytku. Tu si zavolá městská policie: Posuď, doktore! Tu si zavolá do domova mládeže, opilý mladý kluk, jestli tam může zůstat, nebo co s tím mají dělat. Tu si zavolá - já nevím - Vězeňská služba, že je tam něco, že tam má být zdravotník, tam nejsou. Oni nejsou, a tak záchranná služba to řeší a jezdí napříč republikou, dělá všechno možné, a také nestíhá. A tak se pak stane, že i opravdu potřebnému člověku se ta pomoc nedostane včas, a to je špatně.

A já vás chci poprosit už opakovaně: Milé dámy a pánové, umožněte to, abychom to, co chce ministr zdravotnictví, tu řešili, abychom řešili zdravotnickou záchrannou službu v té podstatě jakožto základní složku IZS, nejmenší složku, s nejmenším množstvím lidí, ale s největším množstvím výjezdů, která začíná být na hraně. A já bych chtěl, abyste umožnili tu diskusi nad vznikem - a teď to řeknu - Zdravotnické záchranné služby České republiky. Vy víte všichni, že tady je někde poměrně daleko válka mezi Ruskem a Ukrajinou, dobře, ale co když se stane něco špatného u nás, ve větším, nemyslím válku, ale něco katastrofického. A to řízení čtrnácti záchranek, čtrnáctkrát všechno jinak, opravdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP