(16.10 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Vy mi nevěříte? Až jednou byste navštívili záchranku v tom kraji nebo onom, zjistíte, že jednou přijede lékař, pak jenom záchranář, pak přijede možná jenom převozová, protože už jsou vytížení, teď jsou jinak odměňováni, jinak oblečeni, jinak vybaveni, jinak... všechno jinak. Jednou jede na epilepsii záchranář, jednou jede lékař, všechno je jinak. A já bych chtěl, aby to bylo stejně, jako to mají ti hasiči, aby měli jednotný tah na branku, aby to měli jako policisté, abychom byli stejně vybavení, abychom byli prostě státní.

Nebudu dlouho zdržovat. Já vás chci poprosit, jenom umožnit tu diskusi. Minule říkali: To si řeš tam na zdravotním výboru. No, já bych chtěl, abyste řekli vy nebo spíš ministři: Chceme to řešit, budeme to řešit, není to tak složité. To, aby to nebylo čtrnáctkrát jinak, by znamenalo přiřadit tu složku, základní složku IZS, nejupracovanější složku IZS, pod nějaké ministerstvo. Je velmi složité říct, jako jak? Bude to... Krajům to nebereme, ale zkusme to řídit aspoň z nějakého ministerstva, třeba i z Ministerstva vnitra nebo zdravotnictví, to je jedno, ať je to při hromadných velkých problémech, které se budou týkat většího množství lidí, aby to bylo řešené na úrovni státní, tak jako je Hasičský záchranný sbor a policie.

Já vás o to ještě jednou moc prosím. To není politikum. Každý z vás, každý z vás jednoho dne, až pojedete do Prahy, všichni jste viděli dopravní nehody, a lidé, kteří tam na dálnicích, na cestách někdy mají problémy, proč by měli být jednou - a platili do systému všichni stejně - jednou obslouženi tak, podruhé onak, podruhé bez lékaře, potřetí s lékařem, počtvrté ani tam nebudou, protože už někde jsou jinde, například záchranka je zneužívána i proto, že ohledává mrtvé, protože ani to není nikdo schopen dneska udělat - někde ano, někde ne. Prosím, sjednoťme to. Udělejme pravidla, abychom byli my záchranáři tak spokojeni, alespoň tak spokojeni, jako jsou hasiči a Policie České republiky.

Ten můj návrh, který zní Zdravotnická záchranná služba České republiky, vysvětlil jsem, o co mi jde. A to zařazení... Víte, já jsem kolikrát říkal, tak zařaďme to tam, tam. Já bych vlastně chtěl, abyste to umožnili, já nevím, jak to udělat, a klidně to dát až ten poslední, jiný, jakýkoliv bod, jenom to umožnit o tom diskutovat tady, aby pan ministr Válek řekl: Jo, já to chci a udělám to tak a tak. Prostě prosím, umožněte to, ne ve jménu mě, já budu zapomenut, ale ve jménu vás, až budete mít problémy, a ve jménu všech pacientů, kteří by rádi byli stejně obslouženi v případě ztrát životních vitálních funkcí.

Pane předsedající, já bych vás tedy poprosil, jestli bychom to mohli zařadit jenom na program schůze. To, jestli to dáme někam, to se možná potom na grémiu domluvíte. Pokud to zařadíme, tak aspoň možná bude o tom diskuse, čili na program této schůze, jinými slovy, vy řeknete: Tak až nakonec. No tak jo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ve vaší přihlášce je poslední bod dnešního dne. Tak to neplatí? Chcete jenom na program schůze?

 

Poslanec Milan Brázdil: Vy jste to řekl. Já s tím souhlasím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ne, já jsem to neřekl. Vy jste to napsal, pane poslanče, do své přihlášky k programu.

 

Poslanec Milan Brázdil: Ano, já jsem to tam napsal, máte pravdu. A já s tím souhlasím. Tak na program a poslední bod dnešního dne. Jestli umožníte třeba i... Víte co? My to sneseme i ve dvě v noci jenom o tom diskutovat. Však všichni ostatní, koho z vás to nebude bavit, můžete jít. Takže poslední bod dnešního jednání. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za upřesnění. Další v pořadí je přihlášena paní poslankyně Fischerová. Připraví se pan poslanec Berki, což je zatím poslední přihláška k programu schůze.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mnoho českých občanů se v současnosti potýká s krizí nedostupnosti bydlení. V první polovině loňského roku se zdražily náklady na bydlení, jako jsou ceny plynu a energií, na své historické maximum. Tento růst cen zásadně zasahuje hlavně důchodce, z nichž je už nyní velká část ohrožena chudobou. K tomu se přidávají rekordní ceny nemovitostí a v důsledku je bydlení pro mnoho rodin, včetně mladých rodin s dětmi, takřka nedostupné. V takové situaci považuji za nepřijatelné, aby vláda razantně zvyšovala daň z nemovitostí. Zvýšení této daně dopadne nejvíce na ty nejzranitelnější, tedy důchodce, kteří dlouhá léta šetřili na vlastní nemovitost, nyní v ní žijí a jen tak tak dokážou zaplatit rekordní ceny plynu a energií. Těmto důchodcům, kteří se už nyní pohybují často na hranici chudoby, chce vláda zasadit další ránu tím, že jim zvýší výdaje související s jejich bydlením, tedy daň z nemovitostí. Uvědomme si, že zhruba dvě třetiny seniorů bydlí ve vlastní nemovitosti, ze které platí daně. Obávám se, že zvýšení daně z nemovitosti povede k tomu, že důchodci budou nuceni své nemovitosti, ve kterých celý život žijí a ve kterých odchovali své děti, prodat, protože si nebudou moci dovolit zaplatit z nich zvýšené daně. Nemluvím ani o tom, že zvýšení daní těžce dopadne i na rodiny, kterým k vysokým nákladům na pořízení vlastního bydlení přibude výrazné zvýšení daně z nemovitostí.

Vláda útočí na důchodce a rodiny, které chtějí bydlet ve vlastním, dokonce dvakrát. Nejenže jim chce zvýšit daň z nemovitosti na dvojnásobek, ale zároveň chce daně každoročně zvyšovat v návaznosti na inflaci. Místo toho, aby vláda řešila příčiny inflace a rekordního zdražování, nechá inflaci dopadnout na naše občany dvojnásobně, jednak z růstu cen a jednak z růstu daní. Stranou nechávám, že zvyšováním daní vláda porušuje své předvolební sliby i sliby, které dávala ještě loni.

Navrhuji proto zařazení nového bodu s názvem Prohlubování krize nedostupnosti bydlení vládou Petra Fialy jako třetí bod dnešního jednání jednacího dne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně, a nyní zatím poslední přihlášený k programu schůze, pan poslanec Berki.

 

Poslanec Jan Berki: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, dovolím si dát protinávrh k návrhu paní poslankyně Pastuchové, týkající se předložení manželství pro všechny. Je to bod 70, sněmovní tisk 241, a navrhuji ho zařadit dnes jako první po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Jedná se o bod 70, sněmovní tisk 241, což je zkráceně občanský zákoník, ale víme, o co jde, chcete ho projednat dnes jako první bod po pevně zařazených bodech a je to návrh vůči paní poslankyni Pastuchové, a vlastně svým způsobem i jako protinávrh paní poslankyni Válkové, protože se jedná o stejnou tematiku.

Zagongoval jsem, protože to byla zatím poslední přihláška k pořadu schůze. Ptám se, jestli se někdo k pořadu schůze ještě hlásí? Jestli tomu tak není, pomalu přistoupíme k hlasování. Ještě mezitím, než dorazí kolegové z předsálí, načtu omluvy.

Omlouvá se pan poslanec Bašta celý jednací den z pracovních důvodů, paní poslankyně Berkovcová Jana se omlouvá celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, paní místopředsedkyně Dostálová Klára od 15.30 do 16.30 ze zdravotních důvodů - ruší omluvu, pan poslanec Lacina Jan se omlouvá od 18 hodin ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana se od 14.40 do 17 hodin omlouvá z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Nekula Zdeněk celý jednací den z pracovních důvodů a pan ministr Válek od 14.30 z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP