(17.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jaký bude postoj hnutí ANO? My jsme to dnes konzultovali poměrně dlouho jak na předsednictvu klubu, tak na klubu samotném. My trváme na tom, abyste svoje sliby dodrželi. Chápeme realitu stoosmičky, že si prostě nakonec prosadíte, co chcete, ale každopádně hlavně vyzýváme vás, abyste zreálnili státní rozpočet na letošní rok, který už začíná narážet na svůj cashový strop. Proto přicházíte s těmito unáhlenými kroky, které nejsou ničím jiným než předzvěstí vašeho daňového balíčku.

Já jménem klubu hnutí ANO dávám veto podle § 90 jednacího řádu. Dokládám ho více než 50 podpisy poslanců za hnutí ANO (předsedkyně Schillerová ukazuje plénu desky s podpisy), které předám bezprostředně po svém vystoupení paní místopředsedkyni, a chceme, abychom o tom debatovali, debatovali na výborech, abyste zdůvodnili a vysvětlili, proč neustále porušujete svoje sliby.

Děkuji vám. (Velký potlesk v levé polovině jednacího sálu. Poslankyně Schillerová předává podpisy předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a mám tu faktickou poznámku pana poslance Lochmana, připraví se pan poslanec Rozvoral. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážená paní poslankyně Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, jenom krátká poznámka k EET. Nikdy nebylo ověřeno, jaký vlastně ten výpadek je. Pokud jste ho předkládali, tak to bylo spíš vycucané z prstu a na tom opravdu nebylo mnoho dobrého tvrzení.

K tomu vetu, které jste nyní tady sdělila. Chtěl bych k tomu jenom říct, že každý měsíc bude stát daňové poplatníky, občany této země 800 milionů minimálně, budeme se blížit k miliardě. Tím, že jste tu předložila veto, každý měsíc jste zajistila, že náš stát bude navyšovat dluh. Tak jenom abychom věděli, že až nám budete vyčítat dluhy, tak je také potřeba říct, že dnešní den odpoledne, 16. května, jestli se nepletu, jste k tomu přispěla, a jestli tedy další měsíc odkládáme úpravu spotřební daně na naftu, je prostě potřeba to zopakovat, že je to více než 800 milionů měsíčně. O to bude narůstat dluh. Takže si potom musíte vybrat, když budete kritizovat ministra financí nebo nás, koalici, že nám narůstají dluhy, jestli za to také nemůžete náhodou vy, ať už tím, co jste předvedla dříve v minulé vládě, kde jsme zdědili zemi, která se nejrychleji, ale opravdu nejrychleji zadlužovala v EU, a současně tím, že jste nyní pomohla tomu vaším vetem, že zde budeme mít zase o něco větší dluh a o něco více zadluženou Českou republiku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Rozvoral, připraví se pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Za klub hnutí SPD se připojuji k vetu podle § 90 jednacího řádu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je připraven pan poslanec Kolovratník a připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nejdřív k panu kolegovi Lochmanovi za jeho nefér útok na naši předsedkyni poslaneckého klubu. Ne, pane poslanče, nebude to stát daňové poplatníky 800 milionů naší vinou. To je 800 milionů korun, které se vy snažíte někde zachránit a vytáhnout je z kapes daňových poplatníků, těch, kteří si objednávají veřejnou dopravu (potlesk v levé části jednacího sálu), kteří tady chtějí podnikat, kteří chtějí být konkurenceschopní. A poslední, ať se netočíme do kolečka, já tady uvedu už jednu poslední citaci a myslím, že každý z nás si udělá obrázek o tom, o čem tady mluvíme: "Postup státu musí být pro občany a podnikatele předvídatelný. Proto je třeba přijímat zákony a jejich změny s dostatečným předstihem před jejich účinností." Programové prohlášení této vlády. Děkuji. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále je přihlášena paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Vondráček. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem také chtěla říct něco o té předvídatelnosti a říkám to tady - já už si připadám jak nějaký kafemlejnek - říkám to neustále (Pobavení v pravé části jednacího sálu.), z pera ODS byl dán pozměňovací návrh k Sbírce zákonů. Sbírka zákonů je pro nás - by měla být - tabu. Je to prostě tak, podle toho se ty zákony přijímají a nabývají účinnosti. Je tam jednoznačně řečeno, že každý zákon nabývá účinnosti 1. 1. nebo 1. 7. Tohleto už je další zákon, další zákon, který si zde dáváte, z vaší dílny a říkáte si: Nabývá dnem, kdy bude zveřejněno. Ježíšmarjá, pochopili už jste konečně, že není žádný legislativní stav nouze, není žádná vyhlášená nouze, takže ty zákony bychom měli přijímat tak, jak je to ve Sbírce zákonů? Takže jestliže tady dáte zákon, 1. 1. nebo 1. 7. Děkuji. (Potlesk a smích v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a dále je přihlášen pan poslanec Vondráček. Pan poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, já budu velice stručný, on už to řekl Martin přede mnou. Ale to je věta, která si zaslouží do kamene tesat, jako že naše veto bude stát daňové poplatníky 800 milionů korun. A prosím vás, a kdo to platí, ty daně? Kdo tedy zaplatí těch 800 milionů? Není to trošku protimluv, pane poslanče Lochmane, prostřednictvím předsedající? To byla pecka. Já myslím, že to je nechtěný humor! Děkuji. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní je s přednostním právem přihlášen pan místopředseda Havlíček. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni ministři, pane poslanče Lochmane, prostřednictvím paní místopředsedkyně, právě jsme ušetřili 800 milionů korun domácnostem a firmám a vy velmi dobře víte, proč jsme je ušetřili.

A když už zde hovoříte o tom nejrychleji rostoucím zadlužování, tak když jste to otevřel, tak si to pojďme doříct. V roce 2014 jsme přebírali - já u toho tedy nebyl - ale byla zadluženost 44 %. V roce 2019 před covidem to bylo 29 %. Když se podíváte na dluh mezi léty 2014 až 2019, byl plus minus stále stejný. Zadluženost klesala zcela jednoznačně. Ano, v roce 2020 a 2021 jsme zvýšili zadluženost. Pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já nevím, jestli jste tehdy dobře sledoval, co nám říkala tehdejší opozice, současná vládní garnitura: Dávejte víc, dáváte málo podnikatelům. My jsme dávali 50 % z jejich nákladů. Přece si tady většina z vás velmi dobře pamatuje, že jste chtěli, abychom dávali 75 %, dokonce někteří z vás chtěli dávat 100 %. Kdybych dopočítal, kolik jsme měli dát podnikatelům s ohledem na to, co chtěla tehdejší opozice, byl by schodek v těch dvou letech někde okolo 200 miliard korun větší. Ano, beru tu absolutní částku, co jste tehdy chtěli. A to, že tehdy rostlo zadlužení rychleji než u ostatních zemí - no, to je jednoduchá matematická hádanka. Jestliže máme nízký dluh a dáme na podporu miliardu, a někdo má dluh vysoký a dá miliardu, tak je jasné, že to tempo je u té země, kde je ten dluh nižší, rychlejší. Na to nepotřebujeme žádnou ekonomickou školu, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající.

Ale pojďme zpátky. To jenom k tomu, jak jste tvrdil, jak jsme tady zadlužovali. A kdybych ještě chtěl si rýpnout, tak bychom se podívali, jak vám se to daří, jak vy krásně šetříte a jak jste říkali, jak to bude jednoduché, jak všechno uděláte šmahem - jakou máte zadluženost, jakým způsobem vypadá dluh za první tři nebo čtyři měsíce. Ale nechci to sem v tuhletu chvíli tahat, jenom reaguji na to, co jste říkal, pane poslanče, vy, prostřednictvím paní místopředsedkyně.

Ale pojďme si zrekapitulovat, jak to tady bylo před přibližně rokem s cenami pohonných hmot. My jsme tlačili tehdy na vládu, aby už konečně začala něco dělat, ale primárně jsme tlačili na to, ať se děje něco v energetické oblasti. Všichni v této zemi ví, že jste totálně zaspali energetickou podporu, a můžeme si stokrát říkat, co, kdo, kde, kdy říkal, ale i díky tomu, že jste začali připravovat energetickou podporu, která alespoň za něco stála až někdy v září roku 2022, poté, co vyskočily ceny neuvěřitelným způsobem, poté, co už jste věděli, že to je neudržitelné, tak se začalo konečně něco dít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP