(17.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

My jsme vás na to upozorňovali už v průběhu prvního pololetí a ano, současně jsme říkali: Letí nám nahoru ceny pohonných hmot, musíme i zde něco udělat, a ano, ukazovali jsme i různé země, co se kde děje. A tehdy jsme říkali: Pokud neuděláte nic s cenami energií, udělejte prosím aspoň něco s cenami pohonných hmot, a ukazovali jsme, kolik kde stojí. Ale primárně jsme chtěli ty energie. Když ne energie, aspoň pohonné hmoty. My jsme neukazovali: Jděte maďarskou cestou. My jsme říkali: Podívejte se mimo jiné do Maďarska. V Maďarsku zastropovali, ale podstata nebyla v tom, dělat to jako v Maďarsku, ale dělat to tak, že když se zastropuje a neuděláte nic jiného, pochopitelně dát takovou cenu, která bude snesitelná, nikoli 29 korun, jako dali Maďaři, a (ale?) někde okolo 36 korun - dohledejte si to prosím, když se tak hezky smějete - a za b) je nutno podpořit ty, kteří prodávají pohonné hmoty, což jsou samozřejmě čerpací stanice. To znamená, tady vůbec nešlo o nějakou maďarskou cestu. Ale v zásadě to je nepodstatné, vy jste odpovědní, vy jste chtěli vládnout, vy jste do toho šli s tím, že budete něco dělat, vy od nás můžete vzít radu, nemusíte vzít radu - jak říká pan ministr Síkela: My vaše rady nepotřebujeme. V pořádku, my vám je dávat nebudeme, ale potom si za svoje výsledky nesete plnou odpovědnost. A jak to dopadlo, velmi dobře víte. Jakým způsobem rostly ceny energií, jakým způsobem se vyvíjela inflace. Můžeme se tady stokrát bavit o tom, co mělo větší vliv na inflaci a co mělo menší vliv, a já vám garantuji, že ceny energií měly na inflaci docela zásadní vliv, podcenili jste je a mimo jiné i díky tomu patříme k nejhorším v rámci boje s inflací.

Ale zpátky k pohonným hmotám. Ano, tehdy jste představili balíček, abyste něco udělali. V balíčku, co jste tehdy představili, tři věci, vzpomínám si na to velmi dobře. Za prvé biopaliva - zrušit. To si řekněme rovnou, to nebylo nic jiného než pomsta našemu panu předsedovi, jenom proto, abyste ukázali, že uděláte nějakou aktivitu. Říkali jsme vám, že to je k ničemu a že to je k ničemu proto, protože podle evropského nařízení se ta biopaliva tak jako tak musí přimíchávat. Říkali vám to ti, kterých se to bude týkat. Smáli jsme se tomu, výsledek byl ten, že tento akt pro cenu neznamenal lautr vůbec nic, ani čučka z toho nebyla. Druhou věc, kterou jste udělali, byla ta spotřební daň, a tady objektivně říkám, tady to trochu pomohlo. Bavili jsme se o tom, že tenkrát budou necelé 2 koruny, což skutečně nastalo někde kolem koruny padesáti, koruny osmdesáti a tak dále. Ano, toto mělo drobný vliv na cenu pohonných hmot. Třetí krok, který jste udělali, bylo zrušení silniční daně, to bylo nepřímo s tím spojeno, z mého pohledu to nebylo úplně nezbytně nutné a nebyl po tom takový požadavek, ale nebudeme bojovat proti tomu, když budete snižovat daně, já jenom tvrdím, že to Ministerstvo dopravy stálo 4 až 5 miliard korun. Nemyslím si, že to nijak zásadně pomohlo, ale ať jsme féroví - ano, byla to určitá snaha alespoň trochu zejména menším a středním firmám odlehčit. To bylo všechno, jinak se neudělalo s cenami pohonných hmot nic, a mezi tím nám vystřelily ceny energií do astronomické výše, a jak to dopadlo potom s panem ministrem Síkelou, všichni víme, jak jste si to natáhli na Úřad vlády, narychlo jste tam postavili tým a nechali jste se do značné míry zlobbovat energetickými společnostmi. Tak!

Mezi tím, co se ale odehrávalo v rafinériích, co se odehrávalo s cenou pohonných hmot. Ano, pochlubili jste se tím, že jste umožnili, aby sem ropovodem Družba, což teče asi 50 % ropy, tekla ta ropa ještě přibližně o rok déle, což je v zásadě správná zpráva, protože v dané chvíli nebylo jiné cesty. Ale pozor, to chlubení bylo trochu chlubení cizím peřím - kdo to tady zajistil, byl tehdejší, nebo ne tehdejší, ale současný premiér Viktor Orbán, který prosadil to, že poteče do Maďarska, na Slovensko, a tím pádem i do České republiky ještě ropa. Ale co se odehrávalo v těch rafinerkách? Tam se odehrávalo to, že ty rafinerky toho pochopitelně využily, a když se podíváte na rafinérskou marži našich rafinerek, které, jak všichni víme, nejsou v rukou státu - co není vaše vina ani naše vina, to nastalo někdy před dvaceti lety - tak mají desetinásobně vyšší rafinérskou marži. Desetinásobně vyšší! A víte, proč ji mají mimo jiné desetinásobně vyšší? Protože využívaly výhodných cen ruské ropy. Ale to je věc druhá, ale tím jenom chci říct, kdo tady na čem vydělával a kdo tady co platil.

Ano, poté jste zavedli windfall tax - jak dopadla windfall tax, všichni víme, velké sny, velké cíle, 100 miliard korun, kolik tam nakonec bude, nevím - 40, 30, možná ještě méně, prostě zoptimalizují si to všechny, včetně toho, že to dopadlo na rafinérské společnosti. A jsme zpátky u cen pohonných hmot.

Já jsem jenom chtěl ukázat, kdo vlastně na čem vydělával, kdo tady co platil a kdo koho podporoval. Jsme v situaci, kdy jdou ceny dolů, to je pravda, ale současně jsme v situaci, kdy jste s podporou byznysu, s podporou domácností neudělali až na drobné výjimky prakticky nic, ale současně jste slíbili, že toto opatření bude platit do konce roku 2023. A všichni víme, že se to týká mimo jiné i našich kamioňáků, že se to týká všech těch, kteří jsou sdruženi v ČESMADu, že se to samozřejmě týká všech těch, kteří mají auta na naftové motory. A všichni velmi dobře víme, že když se podíváme na spotřební daň, tak to snížení, jakkoliv jste říkali, že bude krátkodobé, mimo jiné alespoň dočasně srovnalo prostředí s ostatními zeměmi, zejména tady v tomto případě s Polskem a se Slovenskem, nikoli s Německem, tam je to jinak. Takže to je ten důvod, proč my trváme na tom, aby se to dotáhlo do konce roku, ne jenom argumentovat tím: Dneska nám jde cena dolů, tak vám to zase vezmeme. V tom máte nepochybně pravdu, že jde cena dolů, ale ono to má souvztažnost i s tím, co se tady odehrávalo celý rok, s tím, co jste slíbili, a s tím, kdo a jak mohl co čerpat. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nikoho dalšího už do obecné rozpravy nevidím. Ještě jednou se rozhlédnu - ano, tak pan ministr. Prosím. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jenom formálně navrhnu zkrácení lhůty na projednání ve výborech ve dvou variantách. První návrh je, abychom zkrátili o 50 dnů na 10 dnů. Kdyby nám to náhodou opozice zavetovala, i když podle mě 10 dnů na pozměňovací návrhy stačí, s převahou 9 dnů na to stačí jedna hodina, tak pak je druhý návrh na zkrácení o 30 na 30.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ano, paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Po rychlé poradě se zástupcem klubu SPD dávám veto jménem dvou klubů opozičních ANO a SPD na zkrácení lhůt na 10 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Skutečně už nikoho dalšího neeviduji do obecné rozpravy, končím tedy obecnou rozpravu.

Protože padlo veto na § 90, budeme tedy pokračovat v projednávání prvního čtení. Návrh na vrácení ani na zamítnutí nezazněl, tak se budeme zabývat....

Prosím? (Ministr Stanjura mimo mikrofon požaduje možnost vystoupení se závěrečným slovem.) Vydržte, ano, pan ministr chce závěrečné slovo, tak prosím. Ano, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Bohužel opozice nevyslyšela moje volání, jak jsem říkal, § 90 odst. 2 umožňuje navrhnout i v devadesátce jiný termín účinnosti, například i po 1. 1. 2024. Zopakuji, co jsem říkal, a to je slabé místo vaší argumentace. Ceny jsou mnohem nižší, než kdokoli z nás mohl počítat včetně dopravců, a proto jsme na to zareagovali. Myslíme si v okamžiku, kdy máme nějakou daňovou úlevu, že si také musíme říct, zda ta daňová úleva je vždycky selektivní, není pro všechny daňové poplatníky, zda plní tu úlohu, pro kterou byla zvolena. My jsme přesvědčeni, když ji zavádíme v okamžiku ceny 47 korun za litr, dneska je to necelých 32, že už není důvod. Respektuji, že má někdo jiný názor, mohli jste ho ale projevit pozměňovacím návrhem i v rámci devadesátky, nebo hlasovat proti, to je podle mě úplně jasné, kdybyste hlasovali proti, je jasné, jaký máte návrh na snížení, zkrácení té lhůty. Tak když si někdo stěžuje, že by to nebylo k 1. 7., tak právě, kdyby to prošlo v devadesátce, tak by ta změna zákona platila od 1. 7. Je komické, když se to zavetuje, že to 1. 7. nebude díky tomu vetu, a ti, kteří to veto dají, ještě kritizují, že to nebude k 1. 7. Tak podívejme se do kalendáře a počítejme, jaké jsou lhůty - kdyby to prošlo dneska v devadesátce, tak ta změna platí k 1. 7.

A vrátím se k té argumentaci. Vy kritizujete, že to je narychlo, já tomu rozumím. Proč jste to nekritizovali, když jsme ty daně snižovali? Kde byla vaše vystoupení, proč je to tak narychlo, proč je to pár dnů před zavedením? Nebyly, nebyly! Tak buďte spravedliví, buď je to obecný přístup, anebo to neplatí. (Poznámky z pléna.) Já bych prosil, abyste na mě nekřičeli. Já jsem vás také prve poslouchal a nekřičel jsem na vás. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP