(17.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Já se ptám, ukažte mi ve stenozáznamu, kde jste protestovali, když jsme to snižovali, že je to narychlo, že to není standardní, že to není k 1. 1., což je pravda, protože jsme to dali od 1. 10. Kde jste byli, abyste zásadově říkali: Pozor, pozor, to nemůže být k 1. 10., je to sice možná dobře, ale cituji vás z programového prohlášení vlády, jenom k 1. 1. nebo k 1. 7.? Mimochodem, to jsme prosadili my do legislativního rámce, že to je 1. 7. a 1. 1. Navíc podle devadesátky by to bylo k 1. 7. Tak si najděte nějaké fér argumenty, a ne vymyšlené, kdy vás jednoduše usvědčím z toho vašeho oblíbeného - je tu Patrik Nacher - dvojího přístupu. Ani slovo jsem neslyšel, že to prodloužení se projednává v září s účinností od 1. 10. Kde byli ti strážci legislativní čistoty? Seděli a mlčeli. Když se jim to hodí, tak mlčí, a když se jim to hodí, tak tady přicházejí nám citovat z toho našeho vládního programového prohlášení.

Já jsem vás nepřesvědčoval, abyste byli pro. Já jsem se vám snažil ukázat, že i v té devadesátce, v tomto konkrétním případě zákona má opozice přesně prostor, dostatečný prostor, aby buď byla zásadově proti tím, že hlasuje proti, nebo pokud se zdá, že 1. července je moc brzo, a chtěli by to mít později, nebo třeba 1. 1. 2029, tak jste i v rámci devadesátky tento pozměňovací návrh nedali. Rozumím tomu. Plakat nebudu, ale musel jsem to říct. Protože pokud jsou nějaké argumenty, ještě s takovým rozhořčením, vždyť to tam máte napsané k 1. 7., no, tak to díky vašemu vetu k 1. 7. nebude. Že je to rychle? Ano, je to rychlé. Ale když to šlo k 1. 10. prodloužení, tak jste mlčeli. Bylo to dobře tehdy a je to dobře i teď, jsem o to přesvědčen. Nemůže to být, jak jsem říkal... Já vím, že mnozí z vás si to takhle představují, nebo mnozí, ať nejsem osobní, mnozí ve veřejné debatě říkají: Kapitalizujme zisky, socializujme ztráty, ale my tento názor nemáme. Opravdu si myslím, že to je názor chybný a že vede...

A ať se na mě paní poslankyně Schillerová zlobí, nebo nezlobí, aby bývalá ministryně financí u řečnického pultu řekla, že se Česká republika blíží k okamžiku platební neschopnosti, je nehoráznost. Nehoráznost! Vůbec nechápu, jak si to vůbec můžete dovolit říct, že se blíží Česká republika k platební neschopnosti. To nemá s politickým soubojem vůbec nic společného, to ohrožuje zájmy České republiky jako celku. (Velký potlesk z koaličních lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Nyní s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Omlouvám se, byla ukončena obecná rozprava, faktické poznámky již nejsou možné. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Taky se mi chce něco říct, pane ministře, po vašem plamenném vystoupení. No, narychlo, že jste to snižovali narychlo... Půl roku jsme tady chodili k tomuto řečnickému pultíku a vyzývali vás, ať něco uděláte. To nebylo narychlo. A dokonce - teď jsem se nestihla tak rychle podívat - jestli k tomu 1. 10. to nebylo ve stavu legislativní nouze, pak bychom se vůbec o těch datech nebavili. To si nejsem teď úplně jistá.

No a, pane ministře, vy tedy vlastně říkáte: Ceny jsou teď tak hrozně nízké, tak nízké, že je prostě musíme zvýšit - tak to je tedy pecka. To jste tady řekl několikrát za dnešní den. A co se týče rozpočtu, no... (Ministr reaguje ze své lavice.) ... nekoučujte mě tady, pane ministře, protože já jsem viděla číslo, které bylo minulý týden posláno rozpočtovému výboru, bylo tam 250 miliard. Samozřejmě chápu, že uprostřed měsíce probíhá nějaké cash flow, to květnové cash flow bude spíš horší než lepší. Takže prosím, já jsem vás několikrát vyzvala, ať řeknete, kdy ten rozpočet zreálníte, kdy přiznáte, že nikdy do státního rozpočtu na příjmech nepřijde 50 miliard ze Státního fondu životního prostředí z emisních povolenek, že nikdy nezískáte další, to už jste tedy řekl, že nezískáte 100 miliard z windfall tax, ale snad nějakých 40, uvidíme, jestli to vůbec bude 40. Jak je možné, že jste u bank windfall tax odhadl s takovým rozdílem, když se podmínky pro banky nezměnily?

Já vám nevyčítám energetickou daň. Dobře chápu, že u energetických firem tam docházelo k výkyvům. Ale u bank se podmínky nezměnily a měl jste odhad 33 miliard. Nevyberete ani miliardu podle vyjádření největších bank, které se k tomu vyjadřovaly. Jak vyřešíte díru ve Státním fondu dopravní infrastruktury? Jak tam doplníte 15 miliard na valorizaci důchodů v červnu? A tak můžu pokračovat. Bratru jsme na 150 miliardách. To se vás ptám a to se vás ptám donekonečna. Odpovědi nikdy nezískám. A to jsem se začala teď ptát dnes, nebyl jste v sále, na to, jak vůbec chcete udělat ty škrty na výdajové straně? Říkáte do médií: Počkejte si na rozpočet. Uvědomte si, že vy jste povinen se zodpovídat této Poslanecké sněmovně, jste povinen odpovídat na naše dotazy, a neodkazujte mě, prosím, na čtvrteční interpelace, kde mám dvakrát dvě minuty. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nikoho dalšího již neeviduji s přihláškou.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho nevidím. Ještě jednou zagonguji pro kolegy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby garančním výborem byl výbor rozpočtový? Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, přihlášeno 166 poslankyň a poslanců, pro 154, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Prosím, pane poslanče. (Poslanec Adamec k poslanci Kolovratníkovi: Opovaž se!)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji panu předsedovi hospodářského výboru za pokyn mimo mikrofon. Já si myslím, ty lhůty, ať už budou jakékoliv, že budou, ty zkrátka Sněmovna i výbory musí dodržet. A vidíte, a teď opravdu věcně, není to žádná opoziční obstrukce, 90 nebo 80 % té debaty bylo o dopravě, ať už o soukromých dopravcích, jako je ČESMAD, nebo o veřejných dopravcích, tedy o tématu hospodářského výboru. Opravdu slušně, kolegiálně vás, kolegové z koalice, prosím, abychom toto přikázali i do výboru hospodářského, kde možná i mimo mikrofony jsme schopni trochu bez emocí a věcně se této problematice věnovat a prodiskutovat ji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan poslanec Kolovratník navrhl...

Ano, vnímám zájem o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Pan poslanec Kolovratník navrhl jako další výbor výbor hospodářský.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 52. Návrh nebyl přijat.

 

Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Nikoho takového nevidím.

 

V obecné rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů na 30 dnů, první návrh byl zavetován.

Zahajuji hlasování o zkrácení lhůty a ptám se, kdo je pro?

Hlasování číslo 33, přihlášeno 157 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 61. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme zkrátili projednávání o 30 dnů na 30 dnů.

 

Končím projednávání tohoto tisku.

 

Otevírám další bod, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 437, první čtení, podle § 90 odst. 2. Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas již prvním čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. (Je na celý den omluven.) Ano, s pověřením přichází pan ministr Dvořák. Prosím.

(Poslanec Benda upozorňuje, že v 18.00 je pevně zařazený bod.) Ano, ano. Vzhledem k tomu, že v 18 hodin máme pevně zařazený bod, vyhlašuji přestávku do 18 hodin, abychom tímto bodem mohli začít.

 

(Jednání přerušeno v 17.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP