(18.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

A poslední věc. Nyní se samozřejmě ve svém vyjádření pan stále ještě radní snaží bagatelizovat své vystoupení v roli člena marketingového týmu Andreje Babiše a formálně rozporuje, zda se dá prezidentská kampaň považovat za podporu politického hnutí. Jenže to je obhajoba neobhajitelného. Je to slovíčkaření, které hledá mezery ve znění zákona, a zároveň slovíčkaření, které opomíjí podstatu celého případu, a sice neakceptovatelné angažmá určitého konkrétního člena rady ve prospěch určitého konkrétního politického subjektu.

Na závěr ještě jednou odcituji, co je to klíčové jednání: členové Rady nesmějí vystupovat ve prospěch politických stran či hnutí a nesmí se dopustit takového jednání, které zpochybňuje nezávislost nebo nestrannost Rady.

Není to pouze názor můj či Pirátů, že pan radní Köppl má být odvolán, ale k tomu návrhu na odvolání je přiložena i řada dalších odborných názorů a stanovisek, včetně stanoviska samotné Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní místopředsedkyně, a vzhledem k tomu, že další s přednostním jsem byl přihlášen já, ale já si počkám, až se... jestli můžeme se vystřídat, když tak já bych dal slovo kolegům, není v tom problém. Děkuji mockrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Na chvilku převezmu řízení. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, rozumím, když odvoláte nějakého politika, třeba poslance, a můžeme si stokrát říkat, jestli ten dotyčný je, či není hoden, ale všichni velmi dobře víme, že to k politice patří. Popravdě řečeno, příliš v tom nehledejme žádnou logiku, můžeme se podívat do minulosti Poslanecké sněmovny, a hlavně v tom nehledejme žádnou spravedlnost. To je úděl politiků, to je fakt, to je realita, nad tím se nijak nepohoršujme, i když se nám to samozřejmě mnohokrát nelíbí a určitě nebude líbit.

Něco jiného ale z mého pohledu je, pokud máme odvolávat nepolitiky z odborných funkcí - tady se určitě shodneme, že to je odborná funkce - kteří se doslova a do písmene provinili tak, jak tvrdíte, pouze tím, že s nějakou politickou stranou spolupracují. Já jsem se nikdy za celou svoji ne zas tak dlouhou politickou kariéru, ale zejména v pozici ministra nebo vicepremiéra, nikdy jsem se k ničemu takovému nesnížil. Nikdy jsem nikoho nelustroval podle toho, ke komu patří nebo ke komu nepatří, vždycky jsem se díval na to, jestli ten člověk je výkonný, jestli ten člověk je slušný a jestli ten člověk dělá to, co dělat má.

A mohl jsem si stokrát najít mnoho a mnoho důvodů, proč by ten či onen odešel. Možná, že řeknete, že jsem naivní, že tohleto do politiky nepatří, že oko za oko, zub za zub a že se musí postupovat i v rámci odborných lidí. Neudělal jsem to nikdy ani se svými náměstky, neudělal jsem to nikdy ani s jejich odbornými řediteli. Co jsem udělal, když byl někdo nevýkonný anebo méně schopný, ať to řeknu slušně, tak odešel. Tečka.

A tady si zodpovězme, jestli pan Köppl je kompetentní. Velmi dobře víte, že patří mezi nejzkušenější členy rady. Velmi dobře víte, že je aktivní v akademické sféře, že je to člověk, který je respektovaný, a hlavně - a to není málo - že to je slušný člověk. A velmi dobře víte - a nehrajme si, prosím, tady na to - že důvod, který uvádíte, je zástupný důvod. Kdybychom chtěli a začali jsme také rozebírat jednotlivé členy rady, možná bychom - ale nemáme na to tu stoosmičku - takto mohli zlustrovat a svým způsobem vyloučit kdekoho z té rady. Je to zástupný důvod, víte to, víme to my všichni. Jde pouze o to, že chcete prokázat svoji politickou sílu, a je pravda, že když budete chtít, tak to učiníte, a vy to nepochybně učiníte, ale to ještě neznamená, kolegyně a kolegové, že to je dobře. Ale já se budu držet faktů, a ne svého pocitu, protože ten zjevně není ten nejpodstatnější.

Fakta: důvodem pro odvolání je to, že se dopustil jednání, které narušuje nestrannost a nezávislost rady - pojďme si rozebrat slova nestrannost a nezávislost za chvíli - a že vystupoval, jak jste zde řekla, paní místopředsedkyně, ve prospěch politického hnutí ANO. Nevyjadřoval se k položeným otázkám údajně nestranně a nezávisle.

A teď ty důkazy: ano, fotografie z televize, popisek - to snad nemůžeme myslet úplně vážně. V čem byly ty odpovědi, prosím vás, závislé nebo stranné, nebo chcete-li říct, abychom prokázali, že nebyly nezávislé nebo nestranné ty konkrétní výroky? Jeden jste tady odcitovala, paní místopředsedkyně. To ještě bychom mohli ukázat, že jsou s použitím první osoby množného čísla, když už jsme takoví pinktlich, ale hlavně, prosím, jak to souvisí s nestranností a s nezávislosti člena rady? To jsme se nedozvěděli.

Ano, tvrdíte, že byl členem volebního týmu Andreje Babiše. Ale jak velmi dobře víte - když se držíme faktů, dívám se jenom na fakta - na transparentním účtu nebo v transparentním účtu není, takže se domníváte, že tam pracoval zadarmo. A co říká zákon? Požadavek nezávislého a nestranného výkonu funkce se vztahuje k pravomocem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což znamená, že musí být zkoumáno, zda jednáním člena rady je ohrožen výkon těchto pravomocí. Takže zpátky k tomu požadavku na nezávislost a nestrannost, ten se musí - a to zdůrazňuji - já si moc věcí nepíšu, já to vždycky říkám z hlavy, ale tentokrát jsem si to tady červeně vyznačil, protože je dobré to říct: se musí vztahovat k těm činnostem, které rada vykonává. Asi se shodneme, že nezávislý a nestranný k jiným činnostem být nemusí, jaksi jinak by nemohl existovat, jinak by nemohl fungovat, to by se mohl rovnou zakopat pod zem někde.

Takže nezávislost je, že nepodléhá v rámci rozhodování - samozřejmě rozhodování v rámci rady, ne v rámci rozhodování o tom, co dělá doma nebo co dělá jinde - pokynům jiného subjektu. Na tom se shodneme. A nestrannost, i to jsem si dohledal, ať jsem přesný - nerozhoduje ve prospěch nebo neprospěch určité osoby. Já se omlouvám, že to takhle čtu, ale je to důležité říct, protože se tady jedná o zásadní věci, samozřejmě zase ve vztahu k té radě.

A pak se v tom dokumentu, tedy v tom, kde to odsuzujete, píše: "Jeho vystupování je jednoznačně" - zdůrazňuji slovo jednoznačně - "spojeno s porušením povinností člena Rady, který nesmí vystupovat ve prospěch politických stran." Ještě jednou říkám - nesmí vystupovat ve prospěch politických stran nebo hnutí, tak buďme tedy přesní. Jeho výroky se týkaly - v tom máte pravdu - osoby pana Babiše v rámci prezidentské kampaně, nikoliv strany. Já vím, že můžete říct: Ano, on je straníkem, pan Babiš. No, je, ale když už jsme tady právní a máme tady celou řadu právníků, já klidně prosím kolegy, kteří jsou daleko zkušenější v této oblasti a jsou to dobří právníci, aby tedy řekli, jestli se to týká strany, nebo jestli se to týká osoby. Nekandidovalo ANO na prezidenta, kandidoval pan předseda Babiš. Nepochybně s podporou ANO, to jsme nikdy nezastírali, ale podpora je něco jiného.

Současně zákon nezakazuje být členem politické strany. To všichni velmi dobře víte, protože předseda je členem politické strany, konkrétně ódéesky, nepletu-li se, ale - a to je důležité - nesmí zastávat funkce. A nyní jenom uvažuji - a prosím pěkně, logicky, ne politicky - zkusme se nad tím na chvíli zamyslet a uvažovat na chvíli logicky, jestli může být člen rady členem politické strany a jestli se přitom může vůbec vyvarovat, aby vystupoval v její prospěch či nevystupoval v její prospěch? Domníváte se, že to je možné? Přece to samo o sobě, to členství, je snad už ve prospěch té strany. Takže když se na to díváme tímhle způsobem, tak to bychom se pak na to museli dívat i z úhlu vašich kolegů, kteří jsou za SPOLU, kteří tam jsou v té radě. Přece tím, že je členem, logicky pracuje svým způsobem v její prospěch už jenom tím, že je tím členem. To mi chcete říct, že je jejím členem a je mu to všechno úplně jedno? Právě proto, že tu stranu chce podpořit, do té strany vejde a na tom nevím nic špatného. Zdá se mi to docela normální a taky jsme to nikdy nekritizovali, ani u pana předsedy rady.

Ano, můžete říct, že pan Dan Köppl pracuje pro mě. Ano, to je pravda, já jsem to nikdy netajil. Pracuje pro mě jako pro místopředsedu Sněmovny, děláme celou řadu analýz, posíláme spousty podkladů a tak dále, určitě ho znáte a víte, že to je člověk, který tuto činnost dělal celý profesní život. Ale podmínkou, o které se zde bavíme, je to, že ta činnost v té radě nebude ohrožením funkce člena rady. Nikde není ani zmínka o tom, že by konkrétně pan Köppl své povinnosti vůči radě zanedbával - když tak nám ji ukažte - nebo je neplnil, ani tedy zcela zjevně, a není zřejmé, v čem je tedy problematický jeho výkon výdělečné činnosti.

Na závěr - a já to nebudu dlouho protahovat, protože tady jsou ještě přihlášeni další - z našeho pohledu nejsou naplněny zákonné podmínky pro jeho odvolání, a jsem toho názoru, že i vy toto velmi dobře - když ne víte, tak tušíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP