(18.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Připomínám, že zde mluvíme o člověku, který zakládal dva nejúspěšnější magazíny o médiích, o reklamě, který přednáší, jak už jsem říkal, mediální teorii na vysoké škole, který je v odborné komunitě respektován a nikdy nikdo nezpochybnil jeho odbornost.

Takže nemám ani požadavek - možná prosbu, abyste tohleto všechno zvážili při vašem rozhodování. A i když rozhodnete, možná stranicky, o odborníkovi, tak abyste se nad tím, co jsem říkal, zamysleli. To je všechno. Děkuju. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a na faktické poznámky se hlásí pan poslanec Milan Brázdil, poté se připraví paní poslankyně Jana Pastuchová a já opět vrátím řízení schůze. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo, paní Richterová, prostřednictvím, paní Richterová. Já bych na vás chtěl zareagovat ve faktické. Vzpomínám si: je den, kdy se ustanovuje VZP, tedy správní rada VZP, a tam jsou lékaři, poslanci, něco za vládu a byl tam pan Hřib. A on na začátku vystoupil ve smyslu - přesně to, co jste řekla vy: je špatné, že v té správní radě jsou lidé lékaři. On říkal: Já jsem lékař, ale já to nedělám, já jsem jenom... já mám jenom titul, ale já nejsem lékař vlastně. On vlastně je lékař, ale nedělá tu práci, tudíž že jako není odborníkem, ale my, co jsme tam byli, já nevím, na záchrance, gynekolog a tak dále, vy vlastně tady byste neměli být, protože vy tomu - a já jsem tak pochopil - vy tomu totiž rozumíte, a to my nechceme. On vlastně chtěl, aby na tom VZP byli nějací - já nevím - anonymní lidé, kteří ničemu nerozumí, a takhle jsem to vycítil i já. Ježíšmarjá, co může být lepšího, než když někdo něco dělá, dělá to celý život, a pak tedy se tam projevuje tím, jak to uměl, a tím pádem je dobrý. To je dobrá reakce. Vy se mýlíte, paní Richterová, prostřednictvím pana... již někoho jiného, pana předsedajícího. Je to pohled asi zřejmě pirátský, já tomu nerozumím, oni jsou to mladí lidé většinou. Ale přece my to tak máme zafixované: buď dobrý, studuj, pak to dělej a pak tu praxi, pro to, co jsi udělal a nabral zkušenosti, přece musíš zrealizovat ve prospěch dalších lidí. To dobře, že tam jsou takoví lidé. Tam by neměli být nějací neumětelové, kteří tomu nerozumí. Proto jsem chtěl jenom reagovat na paní Richterovou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, děkuji za dodržení času a poprosil bych dalšího s faktickou, a to je paní poslankyně Pastuchová, poté s faktickou pan předseda Michálek a poté paní poslankyně Oulehlová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Nechtěla jsem vystupovat, jak říká Patrik Nacher, ale musím. Mně, když já jsem propírána médii, protože Dan Köppl je mým asistentem - nestydím se za to, je to výborný člověk na média a analýzy a myslím si, že těchto lidí ne pomálu, ale známe je a je důležité takové lidi vedle sebe mít.

Víte, mně přijde od Pirátů, jako že tady je hodně slimáčků a málo kapustičky. Já nevím, jestli to máte připraveno pro někoho jiného, a zrovna se vám hodí to, že Dan Köppl byl někde vyfocen vámi. My víme všichni, že jste takoví malí práskači do Bruselu, ale vy jste teď práskači i tady mezi námi. A já jenom k tomu chci jednu věc říct, že já si myslím, že jste dohodnutí na tom, že pana Köppla dneska odvoláte, a my si tady můžeme mluvit, jak dlouho chceme. Ale já si moc ráda počkám, moc ráda počkám na to, jestli pan Köppl to dá k soudu a vyhraje, jestli vy, paní místopředsedkyně Richterová, přijdete sem k tomu mikrofonu a veřejně se mu omluvíte. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším z přihlášených - teď máme nejdříve faktické ANO a další byl pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych poprosil, vážený pane předsedající, jestli bychom mohli skutečně vést jednání této komory na úrovni. Myslím si, že obracet se na jiné kolegy a říkat jim, vy jste tady ti práskači, to tedy už přesahuje hranici slušnosti a měli bychom jednání komory držet tak, aby se za to lidé nemuseli stydět, kdo je tady v parlamentu zastupuje.

K tomu, co tady zaznělo: opravdu chceme, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která má dohlížet na vyváženost médií rozhlasového a televizního vysílání, byla složena z našich asistentů, když má být nestranný orgán, na který nemají být politické vlivy? No, tak to udělejme, tak to navrhněme, ušetříme spoustu peněz, každý si tam dáme svého asistenta a bude to výrazně levnější než jim platit poslanecké platy. Ale zákonodárce to chtěl jinak, ten zákon platí a my ho musíme dodržovat, takže pojďme opustit veškeré ty zástupné argumenty, které tady zaznívají, jako že je to slušný člověk, že někde jinde možná byl gynekolog ve VZP a tak dále. Pojďme se podívat, co říká zákon. Člen rady nesmí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a nesmí vystupovat v jejich prospěch. Tady se prokazatelně ukázalo, že došlo k porušení zákona, a je namístě takovou osobu odvolat. Můžete tady samozřejmě vystoupit s množstvím různých věcí, jak se z toho budete vykrucovat, podle mě by bylo čestnější vystoupit s tím: Ano, stala se tam chyba, vystupoval ve volebním štábu pana Babiše, pan Babiš byl kandidát navržený poslanci hnutí ANO, nekandidoval jenom s podporou, byl přímo navržen poslanci ANO, za tuto chybu se omlouvám a je z toho vyvozena odpovědnost. To by byl čestný způsob, jak se k tomu postavit, ale toto vymlouvání podle mě není namístě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Oulehlová, nevidím ji zde, takže dalším je pan poslanec Brož. Stále jsme ve faktických. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, pane předsedající. Několikrát to tady zaznělo jako trošičku podružná věc, chtěl bych s tím zareagovat na paní Richterovou a teď pan Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, to také upřesnil, když říká: Jednejme na úrovni. Vážení přátelé, na úrovni je důkaz, fotografie - já přečtu její popis, jak jsme to měli na výboru jako přílohu k důkazu, dokumentární fotoprezentace prezidentských kandidátů na právnické fakultě. Jistě náhodně pan Köppl pečlivě naslouchá ve společnosti pana Prchala, dlouholetého pracovníka Andreje Babiše, mezi několika dalšími desítkami lidí. Mě by zajímalo, co byste říkali, kdybychom teď přinesli fotografii toho, jak před půl hodinou před touto fotografií mluvil s paní Nerudovou, za koho by byl tedy prohlášen? Co to je tohleto za důkazy? Co je to? Já si vzpomenu, jak někdy před dvěma nebo třemi lety na pražském zastupitelstvu byli kolegové z ODS perzekvováni zástupci Pirátů za to, s kým kde byli vidět, s kým se potkali a setkali. To opravdu dopouštíte zase sem tyhlety moresy? To, že člověk někde byl vyfocený na nějaké akci s někým, uznat jako nějaký důkaz něčeho? To přece nemyslíte vážně tohleto. To přece není žádné to jednání na úrovni Sněmovny. Děkuju. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Mám zde několik faktických poznámek, celkem čtyři v tuto chvíli, poté s přednostním právem se hlásili pan ministr - jenom avizuji, že nejdřív musíme sjet ty faktické, a je tedy další paní místopředsedkyně Richterová. Pane ministře, nejdřív dojedu faktické poznámky, poté máte přednostní, a po paní poslankyni Richterové paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za slovo a současně se chci velmi důrazně ohradit proti tomu pojmu, který tady byl vznesen, já to ani nebudu opakovat. Ale to, co chceme my, je dodržování zákona. Jestli vám vadí dodržování zákona, tak to řekněte. Ale zákon je napsán jednoznačně tak, že jestli člen rady jedná způsobem, který zpochybňuje nezávislost nebo nestrannost rady, tak je to důvod pro odvolání z funkce, a fakta, která jsem tady stručně nastínila, jsou ale mnohem podrobnější a jsou zcela jednoznačná. Ta fakta ukazují, že těch vystoupení v České televizi, kterých bylo více, jmenovaný pan radní vystupoval stylem: "My jsme s tou kampaní začínali relativně pozdě. Naší výhodou je, že pana Babiše všichni znají." Nebo: "Budeme se snažit držet spíš ten mírný tón." Čili to ukazovalo vysokou míru identifikace s tou kampaní jako takovou a stejně tak s hnutím, které pana kandidáta nominovalo. A ještě jedna věc. Vedle řady pracovních smluv, které byly zmíněny panem místopředsedou, nebo je tam vlastně spolupráce právě s paní poslankyní Pastuchovou, tak ale vedle toho prostě odešlo několik tisíc korun z transparentního účtu hnutí ANO, vedeného na jméno politického hnutí ANO, zase ve prospěch pana radního. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP