(18.50 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Nicméně vy ani pan ministr Bartoš mi neodpověděl ani na jednu otázku. Byť paní poslankyně Voborská tvrdila, že straník je více nezávislý než nestraník, tak jste mi neodpověděli, jestli tedy odvoláte předsedu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který je členem ODS a zastává - i veřejně zastává - stranické názory. Přece reprezentuje názory ODS, a tedy nemůže být také nestranný v rámci rozhodování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

A ano, dlužím panu Bartošovi basu nealkoholického piva, ale možná kdybych to tehdy neřekl, tak tam pan Profant nebo pan Bláha sedí. Ale když jsem to řekl, tak raději vybral někoho jiného.

A nedostal jsem ani odpověď na otázku, zda tedy to místo po panu Köpplovi dostane hnutí ANO, anebo si ho nechají Piráti. Také mi nikdo neodpověděl. Prosím, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, odpovězte mi na tyto dvě otázky!

A poslední otázka je tedy na Piráty a hnutí STAN. Kde jste byli v roce 2020, když místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pan Marek Poledníček kandidoval do kraje? Kde jste byli? Kde jste lanařili a tady říkali, nezávislost a to...? (Potlesk poslanců hnut ANO 2011.) Protože se vám to nehodilo, ale teď chcete to místo po panu Köpplovi! Tak se to přiznejte! Jste směšní! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Nacher, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Mě také zaujala ta teorie, že když je někdo v nějaké politické straně, tak je víc nezávislý, než když někdo pro někoho pracuje. To je novinka a za mě je to krásná ukázka toho, že v této chvíli se to zrovna hodí. Ale dovedu si představit, že kdyby tam byl člen hnutí ANO, tak byste řekli, že členství ve straně je mnohem horší než pro někoho pracovat.

Připomenu, že pokud si dobře vzpomínám, tak tam byl i asistent jednoho ministra kultury, jestli to tak je. Ale protože měl ty správné názory, z vašeho úhlu pohledu, tak to nevadilo. A když byl někdo někoho poradce nebo asistent, tak jednou to vadí, jednou to nevadí.

Ale já jsem se chtěl přihlásit na vystoupení pana ministra pro místní rozvoj, a to jest, kdy on tady začal směšovat lidi, kteří jsou pupeční šňůrou spojení s veřejnými rozpočty za Piráty, a zvolenými politiky za ANO. Ale on tam vlastně spojil dvě úplně nesourodé věci. Jako by nám vyčetl, že tady je 71 poslanců, kteří byli zvoleni, a oni jsou jenom čtyři. Jak tohle může srovnávat? Tak jste měli mít lepší výsledek a mohli jste mít víc krajských zastupitelů nebo komunálních politiků! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Tam šlo o to, kdo je do té funkce jmenován, ne kdo tam je zvolen. To nikdo nikomu nevyčítá. A já tady připomenu to, co jsem říkal, že vy jste slibovali různá výběrová řízení a podobně, ale náměstci na ministerstvech jsou vaši nominanti sem do Poslanecké sněmovny, kteří byli překroužkováni, takže s těmi se dopředu nepočítalo. Takže o nějakém výběrovém řízení nemůže být ani řeč, že kdyby nebyli překroužkováni, tak tady sedí jako poslanci. Protože byli překroužkováni, tak jako náhradně dostali pozici náměstka. Není větší důkaz než tohle! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas! Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Juchelka, a jenom avizuji, že předtím se přihlásil pan ministr Dvořák, a vzhledem k tomu, že není zaregistrován v systému, tak podle zvyklostí, které jsme tu měli, necháváme možnost vystoupit i ministry tímto způsobem s faktickou. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak já bych jednu krátkou na paní poslankyni nebo paní místopředsedkyni Richterovou, prostřednictvím vás. To stejné je i ve služebním zákoně. Ve služebním zákoně také máte, že vlastně úředníci mohou být členy stran, hnutí, ale nesmí vykonávat žádnou funkci v daném hnutí a v dané straně. Takže když se tady budeme bavit o funkcích, tak si nejdřív musíme definovat, co je to ta funkce, jestli už je funkcí to, že jsem součástí něčeho, tak to už je potom podle vás funkce, potom ano, tím pádem se proviňuje spousta nebo mnoho úředníků, protože jsou členem nějaké strany, a myslela jsem si, že jsme v demokratické zemi a že ve své podstatě právě toto jim není vyčítáno. Vyčítáno je, pokud by dělali nějaké vyšší funkce, to znamená, nějaký předseda základní organizace nebo okresní nebo krajské a tak dále. To je jedna věc.

A potom k paní poslankyni Voborské, prostřednictvím paní předsedající. Já se moc nepochopila, co jste tím příspěvkem chtěla říct, omlouvám se. Česká rada nemůže zasahovat ani do programu. Ona může třeba monitorovat, může koukat, jaké množství bylo v tom daném období věnováno třeba, ale nemůže zasahovat do toho, co v tom programu bude. To za prvé.

Za druhé, určitě neovlivňovala nějakým způsobem volby, jestli tohoto programu tam bude víc nebo méně. Ale když už tedy chceme být objektivní, tak bychom se měli podívat na ty dva audity, které tam byly ohledně voleb, a kdy i bylo vytýkáno České televizi, že byla neobjektivní. Byla neobjektivní v té velké debatě, kdy ve své podstatě ublížila nebo nadržovala jedné straně a druhé nenadržovala, nebyla objektivní, nebyla v newsroomu a tak dále. Takže když už tady chceme kritizovat objektivitu, tak bychom se měli podívat, jak Česká televize je neobjektivní.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Juchelka, poté pan ministr Dvořák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu trochu obsáhlejší potom v tom svém přihlášeném příspěvku při rozpravě, nicméně bych chtěl reagovat na svou ctěnou kolegyni Voborskou, poněvadž my skutečně, jak říká pan kolega Vondráček, prostřednictvím paní předsedající, že politický mandát, ta politická funkce, respektive i politické členství je silnější než to, když ten člověk samozřejmě tam sedí bez jakékoliv strany nebo členství ve straně nebo v hnutí.

Když vy říkáte, že se tam rozebíralo toto téma - to se rozebírá v úplně každé radě, ať je to Rada ČTK, Rada České televize, Rada Českého rozhlasu a samozřejmě i velká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, kde například je skutečně pan Mencl člen ODS. V Radě České televize jsme měli dlouho Reného Kühna, který byl oficiálním poradcem pana ministra Zaorálka, pana ministra kultury. V ČTK máme členku ODS paní Wenigerovou, která také toto samozřejmě řeší, a pana Jandáka, kterého jsme měli za ČSSD v Radě Českého rozhlasu, který tam doposud je. Takže já se domnívám, že se tam vždycky tyto věci řeší, právě když jsou tam také nominanti jednotlivých politických stran, tak jak to prostě a jednoduše je, co si budeme říkat, a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání to takto má, protože my nominujeme jednotlivé kandidáty a my je samozřejmě vybíráme podle nějakého klíče.

Takže já se chci skutečně zastat pana Köppla, který je velikánským odborníkem na média, na marketing, má tam své místo, určitě víc než třeba kdokoliv jiný, který tam takto zasedá, má co říct, protože má skutečně desetileté zkušenosti z médií v České republice. Sám jsem ho poznal jako vydavatele (Předsedající: Čas), ne osobně, fantastického časopisu Média a marketing.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou je přihlášen pan ministr Dvořák a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, páni poslanci, paní poslankyně, měl jsem trošku jinou představu, jak bude vypadat můj první vstup. Jsem poněkud rozechvělý, protože mám poprvé tu čest mluvit k tomuto slovutnému sboru, byť poněkud prořídlému, ale bohužel k tomuto vystoupení mě vyprovokovalo vystoupení paní odcházející poslankyně, která tady použila výraz práskači, a přidala k tomu dokonce bruselští práskači. A to musím říct, že jako ministr pro evropské záležitosti jsem vnímal velmi nelibě. Já k tomu chci říct, že máme pořád ještě trošku vztah k tomu státu takový, jako že to je nějaký nepřítel. V západních zemích, ve fungujících demokraciích se ohlášení někoho, kdo se chová v rozporu se zákonem či s pravidly, nepovažuje za práskačství, ale za občanskou čest a povinnost. To za prvé. To znamená, jestliže někdo upozorňuje nesprávné chování, není práskač, ale chová se správně. Měli bychom se to naučit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP