(18.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, přeji hezký podvečer. Kolegyně, kolegové, budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Přihlášena je paní místopředsedkyně Richterová, připraví se paní poslankyně Voborská. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji ještě jednou za slovo. Tak já opět fakticky upřesním, co se píše v zákoně, protože tady evidentně není vůle si přečíst všechna ta ustanovení, co se týkají například pana radního. V § 7, jde o zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, máme k členství v radě napsáno v odstavci 7: "Poslanecká sněmovna může člena rady odvolat z funkce z těchto důvodů" - a v písmeni c) je konkrétně, cituji - "dopustil-li se takového jednání, které narušuje jeho důstojnost, nestrannost nebo nezávislost, anebo zpochybňuje nezávislost nebo nestrannost rady." Tak to je § 7, odst. 7, písm. c). Potom je tam odst. 12. Tam je to, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch, takže to je odst. 12, další ustanovení, které se vztahuje na tento případ. A pak je tam odst. 14: pokud vykonávají vedle své funkce výdělečnou činnost, jsou povinni činit tak způsobem, který neohrozí řádný výkon funkce člena rady.

Čili tohle všechno je z důvodu, aby bylo opravdu dbáno zásad objektivity, vyváženosti, aby nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí a aby prostě přestupky proti této vyváženosti a objektivitě mohla rada důvěryhodně řešit. Tahle všechna ustanovení si každý může dohledat, vidí na tom, čeho všeho se týkají nejenom skutečnosti, že byla poukázána ve prospěch pana radního platba z transparentního účtu, veřejně dohledatelného účtu hnutí ANO, že byl součástí marketingového týmu ve volební kampani prezidentského kandidáta Andreje Babiše, nominovaného hlasy, podpisy poslanců hnutí ANO, ale pak tam byla řada dalších podkladů (Předsedající: Čas!) - děkuji - z dalších mítinků a veřejných vystoupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Voborská, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Milada Voborská: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěla doplnit tady tu debatu ohledně toho, co má nebo nemá dělat člen rady Byla jsem přihlášena do rozpravy, ale řeknu to radši hned, doufám, že to stihnu.

Rada na 19. zasedání dne 6. prosince 2022, stanovila priority své činnosti pro rok 2023 a první prioritou rady byl monitoring vysílání před volbou prezidenta: "V lednu 2023 se v České republice uskuteční volba prezidenta republiky. Monitoring předvolebního vysílání je tradičně prioritou rady, protože vysílání významným způsobem zasahuje do volební soutěže. Rada monitoring předvolebního vysílání vždy nastavuje na základě individuálně zvolené koncepce s ohledem na typ voleb, personální a ekonomické kapacity a rovněž aktuální celospolečenské potřeby a veřejný zájem. V souvislosti s prezidentskou volbou v roce 2023 rada rozhodla o zpracování kvantitativně kvalitativních analýz předvolebních debat s kandidáty, respektive pořadů s předvolební dramaturgií, které budou zařazeny do vysílání na celoplošných rozhlasových a televizních programech relevantních z hlediska voličského rozhodování."

A chtěla bych říct, že členové rady mají dohlížet na vyváženost a nestrannost. Členové rady všichni jsou za to státem placeni nemalým příspěvkem, aby byli nestranní, Neznamená to, že nemají být ve straně, ale že nemají nikomu stranit, být na jeho straně. A to si myslíme, že tento člen, o kterém mluvíme, porušil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Vondráček a připraví se paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Rád bych jen stručně reagoval na probíhající debatu. Samozřejmě budu první, kdo uvítá, abychom se tady bavili věcně, korektně a řekněme v nějakém právním režimu. Problém je, že ta debata je nedůstojná ve své podstatě, že ta debata je prostě založena na určité kádrovací politice Pirátské strany, a od toho se odvíjí potom ty nepříjemné pocity, které z toho máme, aspoň většina z nás, kteří jsou v tuto chvíli přítomni v sále. Já jsem žádné urážky ve vystoupení pana kolegy Králíčka v tomto kontextu nezavnímal, ani ve vystoupení Patrika Nachera, takže vlastně nevím, na co reagoval pan poslanec Michálek. Já bych ho jenom požádal, aby se zamyslel ještě nad tím, že skutečně vnímám určitý rozdíl podpory nějakého prezidentského kandidáta, který prostě kandiduje sám za sebe, byť je nominantem nebo je navržen nějakou skupinou poslanců a podporou konkrétní politické strany. Zkrátka a dobře, není to stejné. Je potřeba opravdu ta vystoupení posuzovat v nějakém kontextu.

A vůči konkrétní politické straně tak, jak to ukládá zákon, se podle mého názoru pan Köppl ani nevyslovil, ani nevystupoval ve prospěch. Když si to posoudíte z tohoto úhlu pohledu, poprosím o nějaké věcné zamyšlení. Opravdu, členství v politické straně je podle mě silnější vztah a významnější vazba než být placeným asistentem pro nějaké mediální služby. To není určitě žádná stranická funkce. To k té první části těch podmínek.

To, že to zřejmě není kumulativní, obě dvě tyto podmínky, o tom tady asi možná se povede debata, a já vím, že se přihlásila paní kolegyně Válková, tak to bych nechal na ní. (Předsedající: Čas!) Nestihl jsem to všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Můžete se přihlásit znovu, popřípadě. Děkuji, pane poslanče. Paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju. Já na to navážu plynule, vlastně doufám, že budu pokračovat ve stejném kontextu, v jakém hovořil pan poslanec Radek Vondráček, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Ono totiž samozřejmě je standardní výklad, kdy spojka "a" znamená kumulativně a musí být splněny obě podmínky současně. V tomto kontextu by se to zdálo jednoduché a v podstatě by to znamenalo, že když nebude jedna z těch podmínek splněna, tak se vlastně nic neděje, protože ten dotyčný se ničeho nedopustil. Nicméně z hlediska obsahového výkladu a z hlediska samotného právního předpisu a smyslu a účelu, který sleduje, musíme od té kumulativní podmínky odhlédnout a dát přednost obsahovému jazykovému výkladu před tím striktně řekněme teoretickým, kdy to "a" znamená kumulaci obou podmínek dohromady. Takže v tomto konkrétním případě se přikláním k tomu, že stačí splnit jednu z těch podmínek.

Ale to, co rozhodně z té diskuse, která tady proběhla, vyplývá, mě vede k závěru, že ve skutečnosti ty předpoklady v tom našem konkrétním případě odvolání pana Köppla splněny nejsou, přestože ty podmínky by stačily každá z nich sama o sobě být splněna, aby tedy ty předpoklady nesplňoval. Ale z proběhlé diskuse jsem nabyla přesvědčení, že argumenty, které zde padly, byly vyloženě zástupné a nepřesvědčily mě. (Předsedající: Čas!) Takže bez ohledu na to, že ta podmínka by se dala aplikovat a vykládat (Předsedající: Čas!) jako každá zvlášť, tak se nedomnívám, že by byly naplněny ty předpoklady pro to, abychom mohli (Předsedající: Paní poslankyně!) optikou tohoto ustanovení posuzovat případ pana Köppla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, dala jsem vám možnost dokončit větu, prosím pro příště reagujte po prvním napomenutí. Děkuji vám. Prosím pan poslanec Králíček a poté pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, tak já to zkrátím, abychom to vyrovnali, a svůj čas věnuji paní profesorce Válkové.

Já chci reagovat na pana Michálka. Pane poslanče nebo pane předsedo Michálku, jen na začátek, prostřednictvím paní předsedající - v tom urážení myslím, že oproti vám jsem stále začátečník. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP