(9.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže všichni občané teď pocítí na svých peněženkách tento krok ODS, která přišla zvyšovat daně, a dokonce už tak na to zvýšení daní všem občanům pospícháte, aby to proběhlo během jednoho dne, čemuž jsme zabránili, tady opozice SPD spolu s druhou opoziční stranou, s hnutím ANO, jsme tomu samozřejmě zabránili, protože ve dvou můžeme dát veto. Ano, ve dvou, podle jednacího řádu jsou potřeba dva kluby, tak jsme se tady domluvili s hnutím ANO, říkám to férově, je to tak, a zabránili jsme tomu, abyste během jednoho dne zdražili občanům daně. My jako opozice tady bráníme zvyšování daní, byť vy si to pak prohlasujete tou vaší stoosmičkou, ale aspoň jsme to oddálili občanům. Oddálili jsme to, abyste jim ihned vytáhli peníze z peněženek, ale ODS dál tlačí zvyšování daní, zvyšujete daně. Teď chystáte i další věci, přestože jste říkali opak. Takže to je politika ODS - zvyšovat daně všem občanům. Je potřeba to pořád opakovat, budeme to samozřejmě opakovat a myslím, že se ani nikdo z ODS nemůže zlobit.

A překvapuje mě vzteklá reakce tady pana předsedy Adamce, předsedy hospodářského výboru, protože přece se snad nestydíte za to, co navrhujete? Já se za SPD nestydím za jedinou věc, co tady navrhujeme. Já se nestydím za jedinou věc, kterou jsem kdy řekl v médiích k našemu programu, já si za vším plně stojím. Nevím, proč se někdo z ODS tady rozčiluje, stydí se za to a vadí mu, když tady mluvím o tom, že ODS zvyšuje daně? Vždyť to tady pan premiér prezentoval, prezentoval to pan ministr Stanjura. Všichni to vidíme, včera jste ty návrhy sem přinesli, tak nevím, za co se stydíte? Že zvyšujete lidem daně? Všichni lidé to vidí v přímém přenosu. Vůbec nechápu, proč to tedy navrhujete, proč to tady prosazujete, když tady potom někdo vykřikuje. To je opravdu problém obrovský, že zvyšujete daně.

Navíc tady přichází ještě další věc, proto jsem o tom začal mluvit, že Evropská unie za podpory Fialovy vlády schválila markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí. Členské státy Evropské unie včetně České republiky reprezentované zástupcem Petra Fialy z ODS definitivně schválily další balíček závazných klimatických norem, který má začít platit od roku 2027 a přinese markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí pro české občany a firmy. ODS v tom pokračuje, pokračuje v tom Fialova vláda v čele s ODS, ostatně premiérem je člen ODS, takže vy pokračujete v zdražování a pokračujete v podpoře Green Dealu, přestože Petr Fiala - sám jsem se těch předvolebních debat zúčastnil - se stavěl ke Green Dealu kriticky, ale poté, co jste se dostali do vlády, všechno, co se týče zdražování a tohohle Green Dealu, tohohle klimatického přehnaného aktivismu, schvalujete jako na běžícím pásu, vláda Petra Fialy, a poškozujete dokonce už všechny občany České republiky. Hnutí SPD prosazuje rozumnou ochranu životního prostředí, o tom žádná, samozřejmě, ale nemůže to být na základě příkazu Bruselu, ale na základě skutečných potřeb a možností českých občanů a české ekonomiky. Ale ODS to jede jedno za druhým. Vy jste schválili další balíček závazných klimatických norem, který přinese od roku 2027 markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí pro české občany a firmy. Česká vláda dokonce souhlasila se všemi předloženými návrhy.

Podstatou těchto nových opatření Evropské unie je budoucí nesmyslné zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy. Tyto nové emisní povolenky, které opět schválila ODS a pětikoaliční vláda v čele s premiérem Petrem Fialou za ODS, zdraží litr benzinu či nafty zhruba o 3 koruny. Nejdramatičtější bude nárůst cen černého uhlí pro vytápění domácností, kde lze očekávat zdražení minimálně o 40 %. V průběhu s růstem cen elektřiny a plynu jde o další likvidační opatření pro české domácnosti a o přímý doklad ekonomické a sociální škodlivosti Evropské unie.

Abychom si to shrnuli: včera tady vláda protlačila prvním čtením - samozřejmě přes odpor SPD jste protlačili -zvýšení spotřební daně na naftu a na benzin o korunu padesát. A navíc, vláda Petra Fialy z ODS, ještě navíc, hlasovala a souhlasila s tím, aby se s další zpřísňující normou z Evropské unie - místo abyste byli proti, vy jste byli pro - a která zdraží litr benzínu a nafty o další zhruba 3 koruny. Takže to už máme 4,50 kvůli vládě ODS, Petra Fialy a vaší pětikoalice - Piráti, STAN, KDU-ČSL, TOP 09, ODS. Proto o tom chci hovořit, protože je to aktuální na základě toho, co se tady stalo včera. Takže vy, vaše vláda, o 4,50 v tuto chvíli zdražujete všem lidem. Zdražujete benzin a naftu o 4,50 na litr všem lidem, úplně zbytečně. To je politika ODS. Jde prostě o přímý důsledek postupné realizace plánu Evropské unie Green Deal, který ale za Českou republiku v minulosti podpořil expremiér Andrej Babiš z hnutí ANO a naprosto aktivně a otevřeně jej podporuje současná Fialova vláda. Hovořme o tom, jakým způsobem a co slibovala ODS před volbami a jaké jsou kroky, které ODS teď dělá. Je to úplně proti programu, v rozporu s veškerými sliby, co dávala ODS jejich voličům.

Samozřejmě nebudu zastírat, že voliči ODS píšou. Píšou, samozřejmě, protože jsou nespokojení. Jsou velmi nespokojení s politikou ODS. Cítí se zrazení - a oprávněně. Obrovské množství voličů ODS píše, protože volili ODS právě kvůli slibu nezvyšování daní a kvůli určité konzervativní politice i ohledně Green Dealu, ale pravý opak je pravdou. Vy jste jim zvýšili daně, budete zvyšovat daně občanům. Včera jste už protlačili první věc. A občané, kteří volili ODS, jsou tímto samozřejmě velmi rozčilení a já jim rozumím. My jim rozumíme v SPD a samozřejmě takové voliče v SPD, pakliže by se rozhodli pro volbu SPD, nezradíme.

Dle názoru hnutí SPD by Česká republika neměla tato škodlivá opatření implementovat do svého právního řádu a naopak bychom měli usilovat o přijetí zákona o všeobecném celostátním referendu, který by občanům umožnil hlasovat o vystoupení České republiky z EU, které se ukazuje být čím dál nutnějším a aktuálnějším. A samozřejmě jenom zdůrazním, že zákon o všeobecném referendu tady SPD podalo, leží nám tady ve Sněmovně a vy nám ho blokujete. Samozřejmě by bylo namístě, abyste občanům umožnili hlasovat v referendu a abyste umožnili přijetí toho návrhu zákona SPD o referendu.

Takže navrhuji bod číslo 2: Fialova vláda schválila markantní zdražení benzinu, nafty či uhlí. Jako bod 2 bych to dal dneska, jako mimořádný bod.

Pak tady mám bod číslo 3 a to je kauza, kterou jsme tady teď viděli, nebo problém, kdy premiér Petr Fiala shazuje vinu za zdražování na Českou národní banku, přitom za něj může Fialova vláda. Jak jsme všichni viděli, premiér Petr Fiala z ODS obvinil v televizi Českou národní banku a jejího guvernéra Aleše Michla z nedostatečného boje proti inflaci, jejíž výše je v České republice jedna z nejvyšších v Evropě. Jasně, 15 %, průměr v EU je 8 %. Fialova vláda je jako vždy - už jsme si na to zvykli, byť si na to zvykat nechceme a nebudeme, ale zvykli tady ve Sněmovně, máte tady většinu - Fialova vláda je vlastně v tomhletom jedna z nejhorších v Evropě. Prostě nezvládli jste inflaci, nezastropovali jste ceny elektrické energie u výrobců a toto je výsledek. Samozřejmě premiér Petr Fiala se zoufale snaží shazovat vinu za zdražování na Českou národní banku, která přitom koná, přestože všichni víme, že za tato zdražování může právě premiér Petr Fiala a jeho vláda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP