(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji třetí jednací den 65. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak jsem vás nejprve všechny odhlásila. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Babiš Andrej z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bartošek Jan do 10.30 z pracovních důvodů, Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Bělica Josef z celého jednacího dne z pracovních důvodů. Brázdil Milan do 15 hodin z pracovních důvodů, Dvořák Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Fischerová Romana od 13 do 19 hodin z pracovních důvodů, Gazdík Petr z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hájek Jiří z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Hájek Martin z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Helebrant Tomáš z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jílková Marie z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Kasal David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kobza Jiří z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kocmanová Klára od 9 do 11.30 z pracovních důvodů, Kohajda Michael z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kolář Ondřej do 12.15 a pak od 16.30 z pracovních důvodů, Král Václav z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lacina Jan do 14 hodin ze zdravotních důvodů, Major Martin z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 14.30 ze zdravotních důvodů, Němečková Crkvenjaš Zdenka z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pastuchová Jana od 11 hodin ze zdravotních důvodů, Pokorná Jermanová Jaroslava z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pražák David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Quittová Petra do 16 hodin bez udání důvodu, Sadovský Petr z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Salvetr Rudolf z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Svoboda Pavel od 15 hodin z pracovních důvodů, Šimek David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Tureček Karel z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Urbanová Barbora z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Vlček Lukáš z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Vondrák Ivo z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Z členů vlády se omlouvají: Baxa Martin do 13 hodin z pracovních důvodů, Bek Mikuláš do 16 hodin z pracovních důvodů, Blažek Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Černochová Jana z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Dvořák Martin do 13 hodin z pracovních důvodů, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů a Válek Vlastimil do 13 hodin z pracovních důvodů.

 

Dnešní jednání zahájíme bodem

 

136.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Připomínám, že podle schváleného pořadu schůze budeme bezprostředně po projednávání bodu 136 pokračovat projednáváním pevně zařazených bodů. Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

Na pořad jednání 65. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 12 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná."

Nyní tedy přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace. Jako první je tu interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, který odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci Plytké a drahé vládní komunikace. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 363. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 9. a 23. února a 20. dubna do přítomnosti předsedy vlády. Pokračujeme tedy v rozpravě. Vidím, že je přítomen jak pan premiér, tak pan poslanec Kolovratník.

Chci se zeptat pana poslance, máte zájem o vystoupení ještě v rozpravě? (Ano.) Nyní tedy prosím o vaše vystoupení. Kolegyně a kolegové, prosím o ztišení v sále. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré dopoledne, vážený pane premiére, vážení členové vlády, milé kolegyně, milí kolegové. Na úvod své interpelace povím, že jsem rád, že pan premiér dnes je přítomný, že toto téma vydiskutujeme nebo dokončíme a že určitě v ten moment nebo na úvod své interpelace nijak nebudu kritický k tomu, že je to interpelace ze začátku tohoto roku, a naprosto chápu, respektuji pracovní program pana premiéra, kdy tedy bylo přerušeno 9. a 23. února i 20. dubna. A určitě to není téma politické být zbytečně za každou cenu kritický, že ne každý čtvrtek se nám povedlo se tady potkat. Jsem tedy rád, že si to téma vydiskutujeme dnes.

Jenom na úvod - tu interpelaci jsem nazval Plytká a drahá vládní komunikace. Pro vás ostatní, kteří jste se nedívali na její obsah, velmi stručně připomenu, ptal jsem se především vlastně na dvě věci. Tou první byla tehdy kampaň Deštník proti drahotě, kterou osobně považuji za chybnou, neefektivní. Nedával jsem ve své interpelaci konkrétní otázku, kolik stálo vytvoření toho webu, a ani se na to nebudu ptát dnes. Předpokládám, je to relativně malý mikroweb, který asi může stát v řádu desítek tisíc korun, a to si myslím, že není vhodné téma na interpelaci. Považuji to za jeden z provozních nákladů Úřadu vlády nebo vlády jako takové. Přesto se k tomu Deštníku proti drahotě stručně vrátím nebo chviličku se u něj zastavím. Vy jste mi, pane premiére, v odpovědi reagoval, že jste s ním spokojen, že nechápete, jak dřív nic takového být nemohlo. No, tak jenom poprosím, abyste svému týmu zadal, aby se na ten Deštník nebo mikroweb podíval dnes. Já jsem se na to díval dnes ráno. U energií je tam třeba stále úvodní věta, že ceny elektrické energie rostou a stále budou růst v Evropě a nevíme, kdy se ten růst zastaví. Máme půlku května a víme, že už ta situace je poněkud odlišná, jiná. Tak určitě by stálo za to, abyste si takovýto web také aktualizovali, to za prvé.

Za druhé jsem v interpelaci své konkrétní otázky mířil na tehdejší kauzu nebo aktivitu vašeho vládního a koaličního kolegy, pana ministra Rakušana, který na Ministerstvo vnitra vyvěsil onu karikaturu - vak na mrtvoly - s obrazem nebo s obličejem ruského prezidenta Putina. Tady konstatuji, že jste mi věcně odpověděl, že vláda o tom byla informována, že náklady tedy nesl spolek Dekomunizace. Ani to asi není důvodem, abychom se k tomu nějak dlouze zbytečně vraceli v interpelaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP