(9.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vidím nejdříve faktickou poznámku pana poslance Juchelky, který se hlásí, takže pak následně eviduji přihlášku pana poslance Kolovratníka. Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Já budu jenom reagovat samozřejmě na ten pomyslný Deštník proti drahotě, který s velkou pompou tato vláda představila a pořád o něm mluví, i když čím dál tím méně, protože je jasné, že z hlediska lhůt výplat jednotlivých dávek, které se týkají sociální pomoci, například příspěvku na bydlení, to prostě a jednoduše úřady práce nestíhají. Já se domnívám, a my jsme to několikrát otevírali i na výboru pro sociální politiku, že jsou tam řady, že se prodlužuje výplata tady těchto dávek až o 90 dnů, kdy ti lidé čekají na to, aby mohli třeba zaplatit nájem, a mají velikánské problémy s tím, že je nájemci de facto vyhazují z bytů, až po to, kdy vidíme, jakým způsobem v tuto chvíli funguje Česká správa sociálního zabezpečení, kde se 20 000 lidí dožaduje toho, aby jim byly vypočítány starobní důchody.

Tak já se jenom ptám, protože ten Deštník proti drahotě očividně nefunguje, jakým způsobem tato vláda, jestli to vůbec ona na zasedáních řeší, jak ty desetitisíce občanů, které se dožadují svého, jak nebo kdy de facto to bude napraveno, kdy k tomu přijde, protože těch 25 000 čeká průměrně 99 dnů na to, než jim bude vypočítán starobní důchod. V tuto chvíli vidíme, jakým způsobem se k tomu chovají zdravotní pojišťovny, že jim dávají výměry a penále za to, že se neplatí zdravotní pojištění, a já mám pocit, že z toho důvodu, že neřeší tato vláda inflaci, že se všechno zdražuje, že tady, jak říká můj ctěný kolega Martin Kolovratník, poradci vlády doporučují jezdit přes hranice nakupovat... (Předsedající: Čas.) Ano, nakupovat potraviny, že to vláda neřeší. A je to díky inflaci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vypršel váš čas. Nyní tedy několik faktických poznámek. Nejdříve paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Mašek, vládní poslankyně Pastuchová a pan premiér Fiala. Takové je současné pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající, já se omlouvám za špatné hlasivky.

V každém případě chtěla jsem tady zareagovat na pana premiéra, jestli si uvědomuje, když tady obhajoval ten prapor nebo respektive to, co bylo vyvěšeno na Ministerstvu vnitra, že otevíráte tímto cestu, že v současné době si můžeme všichni dát a zažádat, založíme si nějakou neziskovku a vyvěsíme si cokoliv na jakékoliv ministerstvo, protože to zabalíme do toho, že to bude nějaká aukce nebo že to bude nějaká propagace úplně někoho jiného. To je jedna věc.

A druhá věc, potom už se nedivím tomu, že když si otevřete sociální sítě a přečtu si tam ty tweety pana Novotného, který je shodou okolností váš člen ODS, který tam říká, že má krytí pana Rakušana a vaše krytí a že se mu nikdy nic nestane, tak potom už je mi všechno jasné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, navážu na to, co říkala Berenika Peštová, vaším prostřednictvím, a zejména jde o to, že skutečně tady se něco mění, protože vysvětlení pana Rakušana bylo takové, že to byla jeho aktivita, aktivita týmu KRIT, on to přiznal, dokonce se k tomu hlásil, že eventuálně uhradí to, co to stálo, ta koláž. A to vaše vysvětlení, pane premiére, se posunulo někam jinam, že v podstatě si nějaký spolek Dekomunizace zažádal, vyšlo se mu vstříc - je to úplně o něčem jiném a já bych chtěl vědět, kde je skutečně pravda a proč to posunujeme, když už jsme se k tomu jednou přiznali. Zeptal bych se na to raději pana ministra vnitra, kdyby byl přítomen, a myslím si, že to je trochu nedůstojné, pořád měnit to vysvětlování.

A potom mám druhou věc. Vy jste se tady trošku holedbal tím, že máme teď nejlevnější pohonné hmoty, že se to úplně změnilo, že vláda pracovala uvážlivě a teď to nese výsledky. Já bych chtěl připomenout, že jsme spolu s Maďarskem a Slovenskem ve výjimce a můžeme v uvozovkách naveliko dovážet nedemokratickou ropu z Ruské federace, což činíme, meziročně, jestli mám dobré informace, zhruba o 850 000 tun. Některé naše zpracovatelské závody jako Litvínov jsou na tom závislé ještě pořád ze 75 %. Takže to, že je nízká cena nafty, má více souvislostí a já bych to tady snad ani politicky příliš nevyzvedával. Uvidíme, jak bude po Novém roce. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Pastuchová. Pan premiér ruší faktickou a hlásí se s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Jenom pro doplnění k Deštníku proti drahotě, který opravdu nefunguje. Vy tady nabízíte pomoc hodně seniorům, ale vrátím se zase k České správě sociálního zabezpečení, a tady bych chtěla opravdu zdůraznit, že to není o pracovnících České správy sociálního zabezpečení, protože tam pracují odborní zaměstnanci, nelze tam taky jen někoho přijmout, aby nám vypočítal důchody, ale mám kolegu nebo kamaráda, který mi píše od prosince, že si zažádal o starobní důchod nebo o důchod a dnes ho ještě nemá, jestli bych to mohla nějak prověřit ze své pozice nebo něco. Takže to máme pět měsíců. Já jsem mu volala, on mi říkal: Já mám našetřené nějaké peníze, ale co mají dělat ti lidé, kteří ty peníze nemají? Ale k čemu se chci dostat? Vy jste dali dotace na bydlení, na staré domy právě pro seniory, ale ten senior si ji nemůže vyčerpat, protože nemá potvrzen důchod. Takže vy nabízíte pomoc, ale z druhé strany ta pomoc u vás není.

A další věc, když si čteme teď ty vaše signály, jak bude důchodová reforma vypadat, tak to vlastně nikdo neví. Takže je další nával na Českou správu sociálního zabezpečení, protože každý se bojí, co bude, takže tam je další nával o žádosti o důchody, a k tomu nám do toho spadne valorizace. Takže já bych byla ráda, jestli toto téma taky někdy probíráte na vládě, a jaké tedy máte k tomu řešení?

Já vím, že to asi není tak moc na vás, ale i moje další interpelace by směřovala na ministra zdravotnictví, ale vy jste jednou pan premiér, tak si myslím, že byste měl vědět o všem a měl byste nám dokázat odpovědět i na tyto otázky. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní nejdříve ještě s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Faktické mají přednost, tudíž... (Hlasy z pléna.) Já vím, já jenom využívám času, že nemusím zjednávat klid tentokrát. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Paní předsedkyně, já bych chtěl požádat kolegyni a kolegy z hnutí ANO, ať se držíme jednacího řádu. Podívejme se, jaký je obsah interpelace, a sami si řekněte, prosím, dvě nebo tři vystoupení, zda byly k tomu (nesrozumitelné). Já to plně respektuji, podle mě je to na odpolední, na konkrétního člena vlády. Nemůžeme přece přistoupit k modelu - aspoň já si myslím, že nemůžeme - že dám konkrétní písemnou interpelaci v konkrétní věci a pak v rozpravě je debata úplně o všem. Mně to nepřipadá ani konzistentní, ani produktivní, protože jsou to... všichni jsme věděli, které jsou dneska na pořadu sněmovní tisky, my, kteří jsme se na některých podrobných odpovědích podíleli nebo obsahově jsme tady, abychom to případně dovysvětlili - myslím, že to není žádné tajemství, že rezorty, pokud je interpelace na předsedu vlády a jsou tam nějaké detaily, takže podklady zpracovaly jednotlivé rezorty.

Já jsem určitě připravený tady, pokud dojde na ty písemné interpelace, které byly na pana premiéra a týkaly se problematiky Ministerstva financí, případně doplnit s podrobnější argumentací premiéra. Já jenom prosím o nějakou - ne shovívavost, ale o něco, co se přiblíží tomu normálnímu projednávání, protože pak ten bod nazveme Interpelace na premiéra, je vlastně jedno, co je v konkrétní písemné interpelaci, je to jiný formát interpelací, proč ne, když se na něm domluvíme a změníme jednací řád, proč ne, ale takhle si myslím, že to neodpovídá tomu, co je. To není nic ve zlém, protože chtít, aby premiér odpověděl na každý detail ze všech rezortů, je sice hezké, ale není to úplně realistické, to jako nezlobte se.

A mám ještě dvacet vteřin. K té důchodové reformě - já jsem tady seděl, když v roce 2015 váš předseda oznámil důchodovou reformu. Někteří z vašich členů ještě nevěděli, jak vystupovat, to je nejlepší nápad v historii debat o důchodové reformě. Je rok 2023 a nepředstavili jste nic. To neznamená, že nemáte právo kritizovat to, co představujeme my, to samozřejmě ne, ale současně, kde je ta důchodová reforma, kterou jste ohlásili (Předsedající: Čas.) před osmi lety? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP