(9.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Několik faktických poznámek, nyní paní poslankyně Peštová, následuje paní předsedkyně Schillerová, všechno faktické. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana ministra Stanjuru. Pane ministře, my jsme reagovali pouze na to, co tady řekl pan premiér, a pokud vím, faktická poznámka je k danému tématu, které bylo před vámi. My jsme si tady nic nevymýšleli. Já jsem bedlivě poslouchala, přišla jsem sem a pouze jsem na to reagovala. A když jsem se koukla zpětně, jak to probíhalo v minulých obdobích, kdy vy jste byli v opozici, tak to bylo úplně stejné, a nikdo tady nikoho nenapomínal z toho, že... (Ministr Stanjura reaguje z vládní lavice.)

Nebudeme na sebe křičet, ne? (Předsedající: Prosím, nekomunikujte spolu.) Ano, já mluvím na vás. Já mluvím na vás, abyste věděl, že to říkám vám.

Když jsem se koukla, jak tady probíhaly diskuse v minulém období, tak to probíhalo úplně stejně. Prostě každý řečník reagoval na toho, kdo mluvil, a mluvil k věci, protože mluvil k danému tématu, on to tady řekl a on pouze na to reagoval. My se omlouváme, pokud tedy nemůžeme ani mluvit věcně, nebo respektive fakticky, tak to už potom nemáme žádnou demokracii. Děkuji. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, protože paní předsedkyně ji stáhla. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já budu reagovat na svého ctěného kolegu z Moravskoslezského kraje, pana Zbyňka Stanjura, aby už jednou provždy vyvrátil ty lži, že Babišova vláda neudělala nic v důchodové reformě. Vy jste měli na své megashow a tiskové konferenci, která trvala tři hodiny, předsedkyni komise pro spravedlivé důchody za Babišovy vlády, paní Danuši Nerudovou, která přinesla projekt, a Babišova vláda se několik zabývala právě tady v této komisi důchodovou reformou, a já budu citovat slova pana místopředsedy vlády, pana Mariana Jurečky, přímo z té tiskové konference minulý čtvrtek. Cituji: "Danuše Nerudová je také ta, která tady v posledních letech vedla poslední odbornou komisi pro změnu důchodů, a my jsme neudělali to, že bychom všechno stavěli nově na zelené louce. My jsme vzali ty dobré věci, které byly odpracovány, na kterých byla odborná i celospolečenská shoda, a na základě těchto jsme stavěli dále návrh důchodové reformy, který budu za chvíli konkrétně představovat." Takže asi toliko, konec citace. Přiznal se k tomu pan samozřejmě místopředseda vlády Marian Jurečka, měli jste tam Danuši Nerudovou, která byla šéfovou stálé komise pro spravedlivé důchody ve vládě Andreje Babiše. To, že to samozřejmě nedopadlo, je druhá věc, to my přiznáváme, ale není pravda a je lež to, že Babišova vláda nic na důchodové reformě neodpracovala. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Aleš Juchelka použil oblíbenou pojistnou metodu, vymezuje se vůči něčemu, co jsem neřekl. Já jsem řekl, že v roce 2015 - to je v předminulém volebním období - tady Andrej Babiš vystoupil a říká: Přinesu vám návrh důchodové reformy. Někteří - pamatuji si Martina Komárka, hned vystoupil a říkal, to je skvělé. My říkáme, my nevíme, jestli je to skvělé, my jsme to ještě neviděli.

Já jsem neříkal, že nepracovala důchodová komise. Podle mě pracovala už od dob první Bezděkovy komise. Ale co vláda předložila do Poslanecké sněmovny? Na to se ptám. Já jsem nemluvil o poradních orgánech vlády, to já nijak nezpochybňuji. Já si jenom pamatuju, že to bylo pod taktovkou ČSSD, vašeho koaličního partnera, a vy jste s tím nesouhlasili. To já nijak nezpochybňuju. Ale minulé vlády v období 2013 až 2021 v zásadě nepřinesly nic, co se týče důchodové reformy. To neříkám, že se o tom nedebatovalo, nediskutovalo, nebyly komise, poradní orgány, to je všechno pravda, proč bychom to zpochybňovali, když tam chodili i naši zástupci, tak jako dnes do podobné komise chodí vaši zástupci. Já jsem mluvil o tom, jestli jsme legislativně projednávali návrh důchodové reformy, a říkám, že ne. To jsou fakta, já na tom nic neměním. A říkám, to vám nebere ale právo na kritiku toho, co chystáme my, abychom si rozuměli. Jenom jsem chtěl, abychom to porovnali to úsilí.

A samozřejmě, u důchodové reformy by bylo výborné, kdybychom aspoň se na některých bodech se s vámi shodli, protože my si pamatujeme, že bohužel druhý pilíř byl zrušen, a já vnímám nedostatky na naší straně, protože kdybychom přesvědčili ne 80 (tisíc), ale 800 tisíc občanů, tak by se to politicky mnohem hůř rušilo, než kdyby jich bylo pouze 80. Takže hledám chybu nejdřív na vlastní straně, než říkám, že něco udělal špatně můj politický oponent. Nic víc jsem tím nemyslel, tou poznámkou. Jenom chci říct, že téma interpelace je komunikace vlády a jsme (Předsedající: Čas.) u - a neříkám, že to nejsou palčivé problémy - u jiných palčivých problémů. To je všechno, jsem sledoval tou poznámkou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Nyní pan poslanec Kašník s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Kašník: Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, já budu opravdu velmi krátký. Já bych se zastal, vaším prostřednictvím, pana kolegy Juchelky, který řekl, že kritizujeme, že Babišova vláda nic neudělala. Já myslím, že toho udělala opravdu mnoho, a my za to neseme politické náklady. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu samozřejmě reagovat jenom úplně ale krátce, ani nevyprší ty dvě minuty, na pana ministra Stanjuru, a moc mu děkuji za to, že vlastně opravdu už asi změníme komunikační narativ toho, že Babišova vláda neudělala tedy v důchodové reformě nic. To jsem za to velmi rád.

Ty konkrétní body, na které se ptal, řeknu třeba dva, a to je, že změnila zákonem základní výměru důchodu z 9 na 10 %. To znamená, že tak, jak tato vláda usiluje o to, aby byly ty důchody rovnější nebo spravedlivější, tak to už se událo za minulé vlády. A také například všem seniorům nad 85 let dala 1 000 korun. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura, faktická poznámka. Vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jestli to označujeme za důchodovou reformu, proč ne, ale pak neříkejte, že my připravujeme jenom parametrické změny v důchodové reformě, jo? Měřme všem stejně.

Ale já jsem vystoupil kvůli jiné poznámce. My - a teď mluvím za občanské demokraty - usilujeme o zachování prvku solidarity a prvku zásluhovosti. Ne navýšení, jak vy jste říkal, rovnější důchody, to není v našem programu. To není tak, jak my chápeme ten systém. My chceme, aby prvek zásluhovosti byl zachován, mimo jiné proto navrhujeme změny v případě mimořádné valorizace, kdy ten prvek byl oslaben, docela z logických důvodů, proto si myslím, že je lepší systém v takovém případě přemýšlet o dočasné sociální pomoci, která nenaruší systém zásluhovosti v důchodovém systému. Takže to jsem chtěl jenom říct, abychom si rozuměli. Neříkám, že jiné strany nemají podobný pocit, jak jste ho popsal vy, že by se měl posílit prvek solidarity, a ne prvek zásluhovosti. My si myslíme, že je to akorát. Také když jsme posilovali prvek zásluhovosti, tak jsme reagovali tehdy, před více než deseti lety, na rozhodnutí Ústavního soudu, který tehdy rozhodl, že prvek zásluhovosti je příliš malý v tom systému. My nenavrhujeme zvýšení, jenom zachování, jenom ať si rozumíme, jaké jsou pozice u té debaty.

A říkám znova to, že případná mimořádná valorizace bude nahrazena dočasnou sociální pomocí. Nám přijde vhodnější, protože to zakládá - kdyby to bylo mimořádné pro ten konkrétní rok, je to jiný příběh - ale my se přece nemusíme přesvědčovat, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně, že to zakládá základ pro všechny následující roky, a v tom je problém, ne v tom konkrétním jednom kalendářním roce. A to se snažíme nějakým způsobem řešit tak, abychom nenarušili stávající poměr solidarity a zásluhovosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Pastuchová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Já se tedy omlouvám panu ministrovi Stanjurovi, že jsem se nedržela bodu, ale já jsem se ho vlastně držela. Je to o komunikaci, všechno je o komunikaci, a právě kdyby komunikace byla správná a dobrá vůči nám i vůči občanům, kteří všemu rozumí, tak bychom se tady dneska nemuseli dohadovat a nemuseli jsme o tom diskutovat. Já si myslím, že naší vládě jste vyčítali, jak jsme chaotičtí, jak neumíme komunikovat, jeden den se řekne to... U vás je to také chaotické. Vy vypouštíte balonky, signály, ale kdyby to bylo všem jasné, a právě to je o té komunikaci, tak si myslím, že spousta těchto příspěvků tady nemusí být. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP