(9.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

V tuto chvíli vy jste jednoduše zahltili úřady práce a zpožďují se dávky, které mají souvislosti s tím, že jsou lidem rušeny nájemní smlouvy v bytech, protože se nestíhá vyplácet třeba příspěvek na bydlení, kdy chodí České správě sociálního zabezpečení - díky ní, když pozdě ona vypočítává starobní důchody, důchodcům chodí výměry na doplatek u zdravotních pojišťoven. Vám se tady bouří pracovníci úřadů práce, protože jednoduše děláte nesmyslnou politiku, kde všechny agendy nahazujete na pracovníky úřadů práce. Digitalizace samozřejmě nefunguje, ta funguje pouze pro klienty, ale úředníkům samotným samozřejmě digitalizace nepomáhá, naopak jim jejich práci ztěžuje. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Takže já bych vás moc prosil, pane premiére, protože už vládnete 21. měsíc, abyste se přestal vymlouvat na předchozí vládu, protože za spoustu věcí, které se dějí v tuto chvíli, za to můžete vy. Vy, kteří děláte špatnou politiku ekonomickou, proinflační, bohužel proti občanům České republiky. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Lang s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Vážený pane premiére, já jsem nechtěl vystupovat, ale když se vracíte ve svých odpovědích také k oblasti Ministerstva vnitra a k té interpretaci, která tam visela, to je ten pytel na mrtvoly s Putinem - my jsme se snažili ministra vnitra interpelovat, snažili jsme se na bezpečnostním výboru na to ptát, kdo to tam vytvořil, jak to tam vytvořil. Pan ministr napřed mlžil, že to nestálo tolik peněz, dokonce snad není ani jedna ta instalace, měly být původně tři, potom jsme se po nějakém čase dozvěděli, kolik to tedy stálo. My jsme vyzývali pana ministra vnitra, zdali by nestálo za to, aby to třeba uhradil, na účet třeba nějaké neziskové organizace a podobně. Vaše odpověď mě tedy absolutně neuspokojuje a plně chápu, že je úplně pod vaši rozlišovací schopnost 70 000 korun, ale pro občany v dnešní době, když se neustále všechno zdražuje, i dálniční známky a podobně, tak 70 000 korun krát tři, protože původně byly ty instalace tři, jak máme ověřeno, není úplně málo peněz.

Já se domnívám, že pan ministr vnitra se vám trošičku vymkl z ruky. Vy jste prostě z mého pohledu slabý premiér, prostě jste pětikoaliční vláda, máte to tam poskládáno, kdyby STANaři si dupli, vy jako slabý premiér samozřejmě ustoupíte, a potom to tak vypadá, jak to vypadá, z pohledu ministra vnitra, který z našeho pohledu si na tom ministerstvu dělá, co chce - ukazuje někde na střeše ministerstva určité začátky procesu s naším panem předsedou, vyřešil si nějaké transparenty - nějaké pytle s Putinem a podobně.

Chtěl bych se ještě obrátit na pana kolegu Kašníka, který tady něco řekl o tom, že ODS nese nějaké těžké politické body a ztráty za to, že vlastně napravuje chyby za předchozí vládu. Vy jste jako ODS, když narážím na největší stanovy, vládní koalici, jste se zpronevěřili svým voličům, když jste říkali, že nebudete zvyšovat daně, že budete dělat další kroky, které klasická pravicová strana nedělá, ale protože jste se spojili, tak vám nic jiného nezbývá, a tím jste se zpronevěřili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Havlíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, já budu velice rychlá. Chtěla bych také zareagovat na pana premiéra ohledně toho, jak se tady krásně pochválil za to, jak vyjednali výjimku, co se týče ropy - jestli si uvědomil, že ani jedna rafinerie není v českých rukách, to za prvé. Takže ve své podstatě, vy jste výjimku... jenom abychom si řekli, kam ty peníze potom tečou v rámci windfall tax. Když jste tedy vyjednali tu výjimku těm skvělým firmám, které tady patří Polákům, a ne nám, tak by mne jen tak zajímalo, kolik vám v rámci toho windfall tax přiteče, když tedy krásně nám ta ropa z toho Ruska teče, tak kolik vám přiteče do státního rozpočtu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Havlíček, připraví se pan ministr Stanjura, zatím jsme ve faktických. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, k tomu plynu. Zásluha vaší vlády na tom, jaký k nám proudí plyn, je čistá nula. Nikoli proto, že byste nechtěli, o tom to není. Je to o tom, že na to nemáte žádný vliv. Proč?

Za prvé - kontrakty uzavírají z drtivé většiny komerční společnosti, protože víte, že vše bylo zprivatizováno už před dvaceti lety - to není vaše chyba, ani naše ne. A to, co si případně nakontrahuje ČEZ, je v pořádku, může si udělat kontrakt s kýmkoli, ale to ještě neznamená, prosím pěkně, že tento plyn k nám ve skutečnosti bude proudit. K nám bude vždycky proudit takový plyn, který se smíchá v německých trubkách, protože hlavní plynovod k nám vede z Německa. A pokud nebude fungovat Nord Stream 1, jako že nefunguje a je porušen, je naprosto zřejmé a je jasné, že se v německých trubkách smíchá plyn zejména z Norska, případně z Nizozemí a tak dále. Jinými slovy, i kdyby fungoval Nord Stream 1, tak tam opět bude namíchán s ruským plynem. Můžeme se bavit o tom, jestli by tam byl podíl třeba 50, 70, 80 %. Neovlivníte to, nemáte šanci to nějak udělat, pokud byste samozřejmě nebyli ti, kdo by nabourali ten plyn Nord Stream 1, což nepředpokládám. Vysvětlili jsme to už panu ministru Síkelovi, několikrát jsme na to byli upozorněni i energetickými odborníky, byli jsme na to upozorněni i serverem Demagog, že toto, co tvrdíte, je čistý politický marketing. Ještě jednou, tato země nemá vliv na to, který plyn k nám bude proudit. Některé společnosti mají vliv na to, s kým uzavřou smlouvu. To jsou dvě úplně odlišné věci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Stanjura nyní, následuje pan premiér.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Chtěl jsem reagovat na vystoupení pana poslance Juchelky, a nedá mi to. Je docela úsměvné, jak proruští politici jako Karel Havlíček (Hluk v sále, bušení do lavic ze strany poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o ztišení.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Proruští politici jako Karel Havlíček - kolikrát jsme tady slyšeli, že je potřeba, aby tendru na Dukovany se zúčastnil Rosatom, že to bude kompetetivní výhoda a plno cizích slov, jenom nechtěl Rusy a Číňany vyhodit z tendru. Kdyby se neukázalo, že Ruská federace spáchala teroristický čin na území České republiky, tak do dneška by to hájil, jak je to výborné, jak nám Putin dal vynikající cenu a jak tím stlačíme nabídky ostatních. To je třeba říci.

To, co tady říkal o tom plynu, to je extravagantní názor a mne by zajímalo, kdo jiný ho v Evropě zaujímá kromě Karla Havlíčka. To znamená, vy si něco objednáte, a vůbec nevíte, co dostanete. To je interpretace Karla Havlíčka. On tomu možná věří, ale tak to prostě není. Odřízli jsme se od ruského plynu a děláme všechno pro to, abychom se odřízli od ruské ropy. Tak to je.

A teď k panu poslanci Juchelkovi: já myslím, že bychom měli vést vážnou debatu, jaký má být úkol Úřadu práce v budoucnosti. Já z toho modelu nejsem šťastný, já si myslím, že mnohem více práce v oblasti sociálního šetření by měly provádět samosprávy a jejich úřady, které znají území nejlépe ze všech. Ten model byl zvolen, já z něho nejsem šťastný, a o tom se bavme. Kritizovat zároveň digitalizaci úřadů práce je tak odvážné, že bychom to zhoršili, tak máte pravdu. A pak jenom počty. My jsme nastoupili 17. prosince 2021, dnes je 18. května 2023, je to 17 měsíců. Aleš Juchelka říká, že je to 21 měsíců. Je to s těmi počty v hnutí ANO jako vždycky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Pan premiér Fiala s faktickou poznámkou, následuje pak pan poslanec Mašek a další. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Nejprve se vyjádřím k panu poslanci Juchelkovi, u kterého jsem už před nějakou dobou zaznamenal výrazný příklon k používání demagogicky nepravdivých tvrzení. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, zkuste se podívat na články, které se týkají úřadů práce za vaší vlády. Já jsem během dvou sekund nalistoval například jeden, který je z října roku 2020, kde se píše, že se má zabránit kolapsu úřadů práce kvůli vyplácení dávek v koronaviru, u kterých se posuzuje nárok každého čtvrt roku. Úřadům práce v polovině října chyběla zhruba desetina zaměstnanců, na úřadech práce byly velké problémy, mají vyplácet šestnáct druhů sociálních dávek. Generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon apeloval na občany, aby zvážili osobní návštěvu Úřadu práce. Tak bych mohl pokračovat. Ano, toto bylo v době koronaviru, čili některé ty problémy, abych byl korektní, byly způsobeny tou epidemií, ale to, že byly na úřadech práce problémy, to se dá dohledat za vaší vlády, to se dá dohledat běžně v médiích. Doporučuji vám takovou rešerši médií provést. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP